Kína előre szólt, hogy a hongkongi helyzet nem lehet téma a G20-on

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.24. 18:10

A kínai külügy szerint az, ahogy Hongkongban bánnak a tüntetőkkel az ország belügye, ezeken a csúcstalálkozókon pedig nem ilyenekről szoktak beszélni.

Kína előre szólt, hogy a hongkongi helyzet nem lehet téma a G20-on

Nagyon úgy néz ki, hogy Kína a legegyszerűbben oldja meg, hogy a csütörtökön a japán Oszakában rendezett G20 csúcstalálkozón válaszolniuk kelljen bármire a több, mint egy hete tartó hongkongi tüntetésekkel kapcsolatban: Zsang Jun külügyminiszteri helyettes hétfői sajtótájkoztatóján elmondta, hogy egyszeren nem engedik szóba hozni, mivel a G20-on kereskedelmi és gazdasági kérdésekkel szoktak foglalkozni – írja a CNN.

„Nem engedünk utat a hongkongi problémákkal foglalkozó beszélgetéseknek. A hongkongi ügyek kínai ügyek, és egyetlen külső hatalomnak sincs joga beleavatkozni”

– mondta a politikus. 

Június 12-én több százezren, a tüntetők szerint kétmillióan tiltakoztak Hongkongban a városállam új kiadatási törvénye ellen, ami alapján Hongkong a továbbiakban kiadhatná Kínának a politikai üldözötteket. Ez a tüntetők szerint nagyban sértené a viszonylagos függetlenségüket.

Az első tüntetést a rendőrség jogsértésre hivatkozva erőszakkal oszlatta fel, és bár ők cáfolják ezeket a vádakat, az Amnesty International szerint 72 ember sérült meg összesen, és minimum 14 esetben tartóztattak le indokolatlanul tüntetőket. A tüntetések hatására a hongkongi önkormányzat ideiglenesen visszavonta az új kiadatási törvényt, de a tüntetők most már garanciát is akarnak arra, hogy nem készülnek újra hasonlóval, illetve követelik a rendőri brutalitás független vizsgálatát is. 

Szerdára új tüntetést jelentettek be, ahol már a hírek szerint további demokratikus reformokat is követelnek.

Hongkong 1997 óta képezi hivatalosan is a Kínai Népköztársaság részét, de autonómiával rendelkezik az országon belül, és külügyi, honvédelmi és jogi kérdésekben sem követi Pekinget. A kiadatási törvényt ennek a helyzetnek a csorbításaként fogják fel sokan a 7,5 milliós városállamban. 

A június 27 és 29 közt megtartott G20 találkozó nem csak emiatt lesz érdekes persze, de többi fontos dolog is Kínához kötődik most: egyrészt ez lesz Hszi Csin-ping első látogatása kínai elnökként Japánba, másrészt

ott találkozni fog Donald Trumppal, hogy újraindítsák a két ország közötti kereskedelmi egyeztetéseket, amiket az amerikai álláspont szerint azért rekesztettek be májusban, mert Kína egyoldalúan felrúgta a megbeszélt feltételeket.

FOTÓ: CrimethInc / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek