+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. június 23. vasárnap, 22:16
A budapesti ellenzéki előválasztás három résztvevője feszült egymásnak vasárnap este. Annyira nem mentek neki egymásnak, a tét sem egyértelmű, de még ennyit sem láthattunk a tévében 2006 óta.

Az, hogy tétre menő élő politikusi vitaműsor volt vasárnap este főműsoridőben egy országos tévén, szinte történelmi dolog: fideszes politikus élő tévévitán utoljára 2006-ban vett részt, akkor Orbán Viktor még látványosan alulmaradt Gyurcsány Ferenc filozofálgatásával szemben, utána pedig gyorsan rájött a párt, hogy nincs értelme olyan helyekre menni, ahol esetleg valaki visszakérdezhet a mondóka után.

 

Ez egy ideig logikus is volt, hiszen az MSZP annyira szétbarmolta magát vita nélkül is, hogy abból maximum visszakapaszkodni lehetett volna valamennyire egy tévévitával (bár tegye fel a kezét, aki nem nézett volna meg szívesen egy Orbán-Mesterházy ütésváltást!),

 

2010 óta pedig egyszerűen nem mennek bele olyan helyzetbe, ahol lenne ideje bárkinek is kiforgatni pár esetleges hazugságot.

 

Fidesz persze most sem volt, szerintük a viták ideje lejárt, de az ellenzéki előválasztás Budapesten pár napra egy alternatív Magyarországra repített minket: különféle szempontokkal, háttérrel és támogatottsággal rendelkező emberek akár meg is nyerhetnek egy szavazást. Most az más kérdés, hogy ez csak arra ad lehetőséget, hogy aztán nekimenjenek ősszel az önkormányzati választásokon Tarlós Istvánnak, de hát a magyar focicsapatok is játszanak izgalmas felkészülési meccseket annak ellenére, hogy utána szopni mennek Európába. 

 

 

Szóval az ATV helyet adott egy Igazi Tévévitának, ahol az MSZP-Párbeszédtől Karácsony Gergely, a DK-tól Kálmán Olga, a Momentumtól pedig Kerpel-Fronius Gábor segíthetett eldönteni, ki lenne alkalmasabb Tarlós István ellen.

 

A csatorna be is ígérte, hogy soha nem látott igazi amerikai stílusú vitára készülnek, ami már csak tévénézőként is érdekes: végre Magyarországon is meg lehet nézni, hova fejlődtek a vitaműsorok 13 év alatt!

 

Hát létezhet jobb szórakozás vasárnapra annál, hogy a tévében nézhetem meg, mennyire pontosan adta ki feladatként Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergely bedarálását? Hát az, ha mellette még azt is lehet tippelgetni, hogy Kerpel-Fronius rá tud-e erre repülni, erre, és hangsúlyozni a saját outsiderségét.

 

Persze, ezek csak főpolgármesterjelölt-jelöltek, de egy olyan Magyarországon, ahol a miniszterelnök csak kinyilatkoztatni hajlandó, már az is pezsdítő, ha csak eljátssza valaki ezt a demokrácia dolgot. Persze tényleg csak eljátssza, hiszen a vitával párhuzamosan a közszolgálati tévén Rogán Cecília és Sarka Kata szépségversenye ment, Rogán Antal feleségét pedig már úgy általában nem lehetett már lefotózni sem a saját rendezvényén az MTI-n kívül.

 

 

Az ATV az egészet úgy vezette fel, mint minden idők legformabontóbb vitáját: már Sváby András is bejelentkezett a várakozó stúdióba, hogy a felfokozott várakozások között mutogassa a rettentően izguló, csupa ellenzéki politikusból álló tömeget, Simon András műsorvezető pedig minden pártatlanságát levetkőzve közölte, hogy gyakorlatilag Budapest új vezetőjét keresik. Az azért látszik, hogy az elmúlt években sokat nyitott a bulvár felé a csatorna, mert sehol máshol nem tudtak volna egy bármiféle szabály nélküli őrült esteként eladni egy olyan órát, ahol három ellenzéki politikus elmondja, miért lenne jó polgármester, de itt ez a bravúr is sikerült.

 

Azért már az elején levették a túl nagy súlyt a szereplőkről, és előrevetítették, hogy azért kicsit az ott sem lévő Tarlós Istvánnal kell vitázni, de hát így legalább tényleg mindenki győztesnek érezhette magát. 

 

A három vitázó imidzse gyorsan tisztázódott: Karácsony a hozzáértő rutinos politikus, Kálmán az emberek embere, Kerpel-Fronius pedig a civilben már sikeres fiatalos vezető lett, és ebből nem is nagyon léptek ki.

 

Pár buszjegyekről és bérlakásokról szóló kérdés után gyorsan egyértelművé vált, hogy Karácsony és Kálmán rendelkezik igazi ellentétekkel is, hiszen előbbi saját mosolygós tekintetét megtagadva jelezte az egykori műsorvezető kissé szürreális budapesti terveire, hogy ilyet még a leggazdagabb városok sem engedhettek meg maguknak, később Karácsony kapta meg, hogy nem különösebben harcolt az alatta is működött parkolási maffiával, de azért

 

arra sokáig kellett várni, hogy ne inkább a Sport1-en futó Afrika-kupát akarjam nézni.

 

A legegyértelműbb instrukciókat jól láthatóak Kálmán Olga kapta, aki Gyurcsány Ferenc iskolájából hozva simán lehozta, hogy hatmilliárdot azért csak ki tud gazdálkodni valahonnan a főváros arra, hogy ingyen BKV-zzanak a 18 éven aluliak, a többiek kicsit mintha földhöz ragadtabban politizáltak volna, bár az első „ügyek mentén” kifejezésre több, mint egy órát kellett várni, de még a „szekértábor“ szó is csak a legvégén került elő.

 

 

A fékezett habzású ellenségeskedést az ATV szakemberei azért próbálták feldobni: érdemes volt nézni az MSZP-s Kunhalmi Ágnes állandó egyetértő bólogatását Karácsony mondatai alatt, a momentumos Cseh Katalin lelkesedését Kerpel-Fronius minden mondatánál, és a magyar Claire Underwoodként méregető Dobrev Klárát Kálmán Olgánál, szóval

 

tényleg volt értelme csupa közszereplővel feltölteni a székeket még akkor is, ha emiatt minden megszólalás után csak a stúdió harmada tapsolt.

 

A kortesbeszédekkor már igazán csak az derült ki, hogy azért Kálmán nem véletlenül tévézett ilyen sokáig, hiszen pont abban a stílusban mondta el a beszédét, mint ahogy pár éve az Egyenes Beszédet konferálta fel, de összességében aki az ATV vitájától várta a döntést, az nem lett sokkal okosabb.

 

Igazi győztest nehéz vitánál mondani, pláne úgy, hogy azért a fő célja mindenkinek ugyanaz, én is maximum azért tudom Kerpel-Froniusnak adni a legszimpatikusabb indulónak járó nagyon fontos kitüntetésemet, mert őrült menő rózsaszín nadrágban állt be a pultja mögé. Ha ez nincs, akkor háttér nélkül tényleg ízlés kérdése marad, hiszen bárki szeretheti jobban a szigorú, de érzelmes anya imidzset Kálmán Olgától, de akár az a kissé fanyar mosoly is bejöhet, amit Karácsony hoz. Az biztos, hogy ahhoz a showműsorhoz fel kell majd nőniük, amit Tarlós István szokott tartani a sajtóval való kommunikációjában, de hát olyan magaslatokba generációnként csak egy ember tud eljutni.

 

Viszont tök jó lenne, ha rendeznének néha politikai vitákat kormánypárti képviselővel is, négy-ötévente azért jó lenne megnézni egyet még akkor is, ha a itt díszleteket azért jobb lett volna nem valamelyik régi Való Világ leárazott felszerelései közül kikukázni, és örültem volna valami minimális átmenetnek is: a vita után a Jakupcsek Plusz! című műsorban kaptam el Jakupcsek Gabriellával a végrendeletek fontosságáról filozofálni, és elsőre alig tűnt fel, hogy itt már nem politikusok beszélnek.

 

A jelölteket az Azonnali is bemutatja azért: Karácsony Gergely társaságában már sétáltunk kicsit, Kerpel-Fronius Gáborral felvett beszélgetésünk hétfő este jelenik meg, Kálmán Olga viszont nem élt a lehetőséggel, hogy dilizzen velünk.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A JoJo Rabbit legnagyobb erénye, hogy olyan témában találhatjuk meg a viccfaktort, amiről nem nagyon szokás viccesen mesélni. Kritika.

Szoros eredményre számít az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs; eközben a Fidesz jelöltje mellett állt ki a pécsi zenész, Lovasi András.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Nyerhet-e a vermonti szenátor, vagy 2016-hoz hasonlóan más lesz végül a demokrata elnökjelölt? Elmagyarázzuk!

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás