250 ezren tüntettek Prágában a miniszterelnök lemondását követelve

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.23. 19:35

Andrej Babiš ellen még nem biztos, hogy vádat emelnek, miután hozzá kötődő cégen keresztül jutott uniós pénzekhez több családtagja is.

250 ezren tüntettek Prágában a miniszterelnök lemondását követelve

A szervezők szerint több mint 250 ezer ember gyűlt össze vasárnap kora este a Prágában, és újra követelték Andrej Babiš miniszterelnök lemondását posztjáról. Ezzel megduplázták nagyjából a két héttel ezelőtti embermennyiséget, azon a tüntetésen ugyanis „csak” 120 ezer ember volt kint. A Letná téren tartott tüntetés ezzel az ország történetének második legnagyobb megmozdulásává vált, ennél többen csak 1989-ben mentek utcára, akkor a rendszerváltást akarta elérni többszázezer ember. A tüntetést nem az ellenzék, hanem az Egymillió Pillanat a Demokráciáért nevű szervezet rendezte. 

A kormányfőt a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már a vádemelést is javasolta, de a főügyész arról még semmit nem mondott, lesz-e tényleg vádemelés. Babiš korábban tulajdonolt egyik cége gyanús körülmények között igényelt EU-s pénzeket, a rendőrségi vizsgálat szerint csalás történt az Agrofer holdinghoz tartozó cég körül,

és nem csak Babiš, de az érintett felesége, fia és sógora ellen is vádemelést javasolt.

A tüntetésen már nem csak Babiš, hanem az igazságügyi miniszter távozását is követelték, mivel szerintük Marie Benesová túl sok szálon kapcsolódik a miniszterelnökhöz,

és korábban is az ellen szavazott, hogy a rendőrség felfüggessze Babiš mentelmi jogát.

A miniszterelnök korábban Csehország elleni támadásoknak minősítette az Unió jelentéseit, és szerinte semmiféle törvényt nem szegett meg.

FOTÓ: Eva Hanakova / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek