+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 22. szombat, 18:41
A brit és az amerikai külügy is figyelmeztet a vírusveszélyre.

A görög turizmus veszélyben van a nyugat-nílusi vírus miatt, miután már több ország külügyminisztériuma is szólt az állampolgárainak, hogy próbáljanak meg védekezni az ezeket terjesztő szúnyogok ellen. Legutóbb például a brit külügy tette fel a potenciális veszélyek listájára a vírust, számol be róla a The Guardian.

 

Dana Pervanidou, a görög járványügyi hatóságok igazgatója megerősítette, hogy elég sok emberen észlelték az elmúlt időszakban a nyugat-nílusi lázt ahhoz, hogy közegészségügyi problémaként tekintsenek rá. A nyugat-nílusiivírus megtelepedett az országban, nemcsak a szúnyogok terjesztik, hanem vándormadarak is elvihetik egyik országból a másikba.

 

Nem Görögország az egyetlen, ahol sokasodnak az esetek, Olaszországban, Cipruson, Szerbiában és Romániában is sok megbetegedés történt, olyannyira, hogy 2018-ban több esetet észleltek, mint az azelőtti hét évben összesen.

 

A Forbes közben arról cikkezik, hogy a megbetegedések és az ezeknek köszönhető nagy sajtóvisszhang komoly kárt okozhat a görög turizmusnak. A lap megjegyzi, hogy az Egyesült Államok görög nagykövetsége is figyelmeztetést adott ki Görögországra.

 

Görögországban 2018-ban 316 megbetegedést észleltek, ebből ötven halálosnak bizonyult.

 

A nyugat-nílusi lázat leginkább az egyiptomi csípőszúnyog által lehet elkapni. Emberről emberre nem terjed, kivéve, ha egy ferzőzött szervet transzplantálnak valakibe.

 

A kutatók szerint a vírus terjedésében nagy szerepe van a klímaváltozásnak.

 

Korábban ugyanis főleg Afrikában és néhány dél-európai országban volt jellemző, mára már az egész világon jelentenek eseteket.

 

Embernél a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85 százalékában tünetmentesen, 10-20 százalékában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul, hacsak nem okoz például agyhártyagyulladást, a halálesetek legtöbbször ugyanis ennek köszönhetően történnek. 

 

A vírus ellen nincs oltás, és a betegségre sincs gyógyszer. Magyarországon tavaly tizenöten veszíthették életüket a betegségnek köszönhetően.

 

FOTÓ: pxhere.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter videón jelentette be, hogy vasárnap reggeltől vége a Németországgal szemben bevezetett korlátozásoknak.

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás