+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 22. szombat, 18:41
A brit és az amerikai külügy is figyelmeztet a vírusveszélyre.

A görög turizmus veszélyben van a nyugat-nílusi vírus miatt, miután már több ország külügyminisztériuma is szólt az állampolgárainak, hogy próbáljanak meg védekezni az ezeket terjesztő szúnyogok ellen. Legutóbb például a brit külügy tette fel a potenciális veszélyek listájára a vírust, számol be róla a The Guardian.

 

Dana Pervanidou, a görög járványügyi hatóságok igazgatója megerősítette, hogy elég sok emberen észlelték az elmúlt időszakban a nyugat-nílusi lázt ahhoz, hogy közegészségügyi problémaként tekintsenek rá. A nyugat-nílusiivírus megtelepedett az országban, nemcsak a szúnyogok terjesztik, hanem vándormadarak is elvihetik egyik országból a másikba.

 

Nem Görögország az egyetlen, ahol sokasodnak az esetek, Olaszországban, Cipruson, Szerbiában és Romániában is sok megbetegedés történt, olyannyira, hogy 2018-ban több esetet észleltek, mint az azelőtti hét évben összesen.

 

A Forbes közben arról cikkezik, hogy a megbetegedések és az ezeknek köszönhető nagy sajtóvisszhang komoly kárt okozhat a görög turizmusnak. A lap megjegyzi, hogy az Egyesült Államok görög nagykövetsége is figyelmeztetést adott ki Görögországra.

 

Görögországban 2018-ban 316 megbetegedést észleltek, ebből ötven halálosnak bizonyult.

 

A nyugat-nílusi lázat leginkább az egyiptomi csípőszúnyog által lehet elkapni. Emberről emberre nem terjed, kivéve, ha egy ferzőzött szervet transzplantálnak valakibe.

 

A kutatók szerint a vírus terjedésében nagy szerepe van a klímaváltozásnak.

 

Korábban ugyanis főleg Afrikában és néhány dél-európai országban volt jellemző, mára már az egész világon jelentenek eseteket.

 

Embernél a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85 százalékában tünetmentesen, 10-20 százalékában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul, hacsak nem okoz például agyhártyagyulladást, a halálesetek legtöbbször ugyanis ennek köszönhetően történnek. 

 

A vírus ellen nincs oltás, és a betegségre sincs gyógyszer. Magyarországon tavaly tizenöten veszíthették életüket a betegségnek köszönhetően.

 

FOTÓ: pxhere.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás