Tíz európai város az EU segítségét kéri az Airbnb ellen

Szerző: Pintér Bence
2019.06.20. 18:01

A lakásokban szerintük első sorban lakni kell, nem nyaralni.

Tíz európai város az EU segítségét kéri az Airbnb ellen

Amszterdam, Barcelona, ​​Berlin, Bordeaux, Brüsszel, Krakkó, München, Párizs, Valencia és Bécs írta alá azt a közös levelet, amelyben arra kérik az EU-t, hogy segítsenek nekik fellépni az Airbnb nevű rövidtávú lakáskiadó oldal, illetve a hasonló oldalak ellen – írja a Guardian.

A városok szerint az alkalmazás robbanásszerű terjeszkedése kizárja a helyieket a lakhatásból és teljes kerületek arculatát változtatja meg.

Áprilisban ugyanis az Európai Bíróság egyik tanácsadója egy párizsi per nyomán kikért előzetes véleményben azt javasolta, hogy az Airbnb-t tekintsék digitális szolgáltatónak, ami azt jelentené, hogy a lakáskiadó oldal végleg kikerülhetné a nemzeti törvényeket szerte az EU-ban.

A nyilatkozatot aláíró városok azzal érveltek, hogy a lakásokat első sorban lakásra kéne felhasználni, az Airbnb megjelenése pedig rengeteg ember lakhatását tette nehezebbé vagy drágábbá.

Tavaly Palma de Mallorca városa például úgy döntött, hogy majdnem teljesen betiltja az Airbnb használatát, miután annak következtében 2013 óta negyven százalékkal emelkedett a lakbér a városban. Más városok is igyekeznek küzdeni az Airbnb ellen: Párizsban büntetést kap, aki nem jelenti be, hogy így adja ki a lakását, Barcelonában nem adnak ki már ilyen engedélyeket, Amszterdamban korlátozták, hogy mennyi időre lehet kiadni egy évben egy-egy lakást.

A nyilatkozatot aláíró városok leszögezték, hogy nincsenek ők ellene persze annak, hogy turisták érkezzenek a városba akár ilyen módon is, ugyanakkor szeretnék ők maguk felállítani ennek a szabályait.

Ezt fenyegeti szerintük az áprilisi javaslat, ezért fordulnak most az EU-hoz az ügyben.

FOTÓ: Pixabay

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek