Jeremy Hunt vagy Boris Johnson lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke

Szerző: Pintér Bence
2019.06.20. 19:30

Döntöttek a brit konzervatív parlamenti képviselők, Boris Johnson és Jeremy Hunt között dől el a harc a Konzervatív Párt vezetéséért.

Jeremy Hunt vagy Boris Johnson lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke

Az elmúlt két napot szavazással töltötték a brit konzervatív parlamenti képviselők, hogy eldöntsék, ki legyen az a két jelölt, akik közül a konzervatív párttagok július második felében kiválasztják a Konzervatív Párt új elnökét, aki az Egyesült Királyság miniszterelnöke is lesz.

A végső körben talpon maradt két jelölt Boris Johnson volt londoni polgármester és külügyminiszter, illetve Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter:

előbbi 162, utóbbi 77 voksot kapott, a versenyben lévő Michael Gove környezetvédelmi miniszter 75 szavazattal esett ki, tehát szoros volt a verseny.

A jelöltekről korábban itt írtunk, Boris Johnson ugyebár a kezdetektől a brexit mellett kampányolt, majd hamar ki is lépett Theresa May kormányából, és azóta is kemény frázisokat puffogtat brexitügyben, amire hasonlóan kemény válaszok érkeznek a kontinensről. Az eredetileg a bentmaradás mellett kampányoló, azóta azonban magát a brexit mellett elkötelező Jeremy Hunt pedig leginkább azzal pozicionálta magát, hogy jó külügyes tárgyaló, illetve hogy a toryknak vele vissza kell hódítania a centrum szavazóit.

Kérdés, hogy a konzervatív párttagok mit gondolnak a két jelöltről: a következő egy hónapban fognak kampányolni, döntés július 22-e körül várható.

Szerinted ki nyerjen? Szavazz!
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek