+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. június 20. csütörtök, 14:51
Évek óta először indulhattak egyenlő esélyekkel a nők a japán orvosi egyetemek felvételijén, túl is teljesítették a férfiakat.

A női jelentkezők 8,28 százaléka sikeres vizsgát tett a tokiói Juntendo Egyetemen, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön az orvosi karrierhez – írja a Guardian. A férfi jelentkezők közül arányaiban kevesebb, 7,72 százalék jutott be a képzésekre. Azaz 1679 nőből 139, 2202 férfiból 169 hallgató kezdheti meg a tanulmányait. A Tokiói Orvosi Egyetemen is jobban teljesítettek a nők idén. Az eredmény eltérést mutat a korábbi évek eredményeitől, de nem azért, mert a nők hirtelen sokkal okosabbak lettek volna idén.

 

Most először futottak ugyanis neki a nők egyáltalán egyenlő esélyekkel a felvételnek, hiszen mint 2018 végén kiderült:

 

kilenc japán orvosi iskola is évekig manipulálta a vizsgaeredményeket annak érdekében, hogy kevesebb női hallgató kerüljön be az oktatásba.

 

A Juntendo egyetem dékánja, Hiroyuki Daida szerint azért volt szükség a diszkriminatív gyakorlatra, mert segíteni kellett a férfiak érvényesülését a gyorsabban érő és jobb kommunikációs készségekkel rendelkező női hallgatókkal szemben; a valóságban azonban egyes források szerint azért csaltak az egyetemek, mert a nők a gyerekvállalás után gyakran elhagyják az orvosi pályát.

 

A Guardian szerint Japánban nők alkotják az ország teljes munkaerőkínálatának 40 százalékát, de a sikeres központi orvosi vizsgát tevők aránya az elmúlt húsz év során nem emelkedett 30 százalék fölé. A jelenleg praktizáló orvosoknak mindössze 21,1 százaléka nő. 2018-ban a bérszakadék férfiak és nők között 24,5 százalék volt. Ugyanebben az évben 149 országból a 110. helyen szerepelt a nemek közötti egyenlőség előremozdításában elért fejlődés mértékét vizsgáló World Economic Forum’s 2018 Gender Gap Index rangsorában. 

 

A japán munkaerőpiacon tehát jellemző a női álláskeresőkkel szembeni egyenlőtlen bánásmód és a különösen nagy bérkülönbségek. De még ha az elhelyezkedés sikeres is, a hosszú munkaórák mellett, az otthoni teendőkben elérhető segítség hiánya miatt tényleg rengeteg nőnek kell elhagynia az állását a gyermekvállalást követően. Ez pedig tovább mélyíti a velük szembeni hátrányos megkülönböztetést. A diszkrimináció megjelenik akkor is, amikor a nők a szülés után vissza akarnak térni korábbi pozíciójukba. 

 

Bár a tendenciák javulnak, az ország nemzetközi viszonylatban még mindig kiemelkedően rosszul teljesít, különösen ha a befolyásosabb pozciók nemek szerinti elosztását vizsgáljuk. A változó társadalmi igények nagy nyomást helyeznek Abe Sinzó miniszterelnökre, hogy olyan társadalmat teremtsen, ahol „a nők is ragyoghatnak”. Főleg, hogy egyik minisztere szerint egyébként szükséges, hogy a nők a munkahelyükön magassarkú cipőt viseljenek.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás