Befagyasztja a lakbéreket Berlin baloldali vezetése

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.19. 08:41

A városban az országos átlag kétszerese a munkanélküliségi ráta, ehhez képest egyre kevesebben tehetik meg, hogy ott lakjanak.

Befagyasztja a lakbéreket Berlin baloldali vezetése

Berlin balos városvezetésének egészen konkrét elképzelése van arra, hogy lehet megállítani a városban brutálisan elszállt lakbéreket: öt évre befagyasztanák a mostani árakat. A berlini szenátus kedden egyezett meg egy olyan törvénytervezetben, ami szerint az árak 2020. január 1-től nem emelkedhetnének, de ez nem vonatkozna a szociális bérlakásokra és az újonnan épült ingatlanokra. 

Az elmúlt tíz évben kétszerese lett átlagosan egy átlagos berlini lakbér, és bár a főváros munkanélküliségi rátája a duplája Németország átlagának, már az ott dolgozók közül is sokan arra panaszkodnak, nem tudnak maguknak megengedni egy ottani albérletet. Sokatmondó adat, hogy csak ebben az évben hét százalékkal emelkedtek a lakbérek.

„A lakhatás alapszükséglet. Az új lakhatási törvénnyel féket szeretnénk tenni az elszálló árakra és lehűteni a túlhevült ingatlanpiacot” – írta Twitteren Berlin egyik baloldali szenátora, Katrin Lompscher.

Berlint jelenleg hármas koalícióban irányítja a szociáldemokrata SPD, a zöldek és a szélsőbalos Die Linke, előbbi párt az Angela Merkel-féle CDU országos koalíciós partnereként már kinyilvánította, hogy hasonló törvényeket szeretne elérni az egész országban, de mellette az ország legnagyobb ingatlantulajdonosainak szövetsége, a Haus und Grund is arra kérte már tagjait, ne emeljenek a bérleti díjaikon. 

A berlini lakbérekkel a budapestiekkel hasonlóan évek óta probléma van főleg amiatt, mert a lakók keresete nem emelkedik hozzá arányosan. Áprilisban már tízezer ember tüntetett a nagyra nőtt ingatlancégek ellen, mivel a többség ezeknek tudja be az emelkedő árakat. Azon a tüntetésen egy népszavazást is kilátásba helyeztek, aminek sikere arra kötelezte volna a várost, hogy a háromezernél több ingatlant kiadó cégek tulajdonát kisajátítsák, és a város kezelésébe adják. 

Egy, a múlt év végén Bécsben megtartott konferencián, ahol azt kutatták, hogy hogyan segíthetne az EU az egyre erőteljesebb lakhatási válsággal kapcsolatosan az állampolgároknak, ijesztő adatokat mutattak be: eszerint globálisan ma már 100 millióra tehető a hajléktalanok száma, Németországban, ami pedig az EU legfejletteb gazdasága, 420 000 embernek nincs érvényes lakcíme. De ennél is durvább, hogy az adatok szerint globálisan 1,6 milliárd embernek rosszak a lakhatási körülményei, az EU-ban pedig 82 millió ember költi jövedelmének legalább negyven százalékát lakhatásra.

A konferencia tanulsága az volt, hogy sok helyen még mindig tabuként kezeli a politikum az ingatlanárak szabályozását, holott most már nemcsak a legszegényebbeknek, hanem a középosztálynak is egyre nagyobb gondot jelent a lakhatás, egyre többen szorulnak ki a nagyvárosokból a környező településekre vagy a külvárosba, és sokszor ez azt jelenti, hogy több órát kell utazniuk a munkahelyükre. A szakemberek egyre inkább úgy vélik, hogy csak idő kérdése, hogy ezek a csoportok politikia képviseletet is kapjanak. 

Szerinted Budapestre is ráférne egy hasonló reform? Szavazz lentebb!

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek