Tömegesen köszönték meg Istennek, hogy megteremtette nekik Sebastian Kurzot

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.18. 16:35

A volt osztrák kancellár és stábja azóta is emiatt magyarázkodik.

Tömegesen köszönték meg Istennek, hogy megteremtette nekik Sebastian Kurzot

Habár Sebastian Kurz – aki azóta nem kancellárja Ausztriának, hogy a szociáldemokrata SPÖ és a szélsőjobboldali FPÖ egy bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta őt a Strache-videó utórengéseinek egyikeként – pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) stabilan, 38 százalékkal vezeti a közvélemény-kutatásokat, nemrég történt valami, ami nem feltétlenül tesz majd jót a politikus megítélésének.

Múlt hét végén Bécsben neoprotestáns hívők ezrei vettek részt egy négynapos vallási rendezvényen, amit Európa felébresztése névvel hirdettek meg. Ezt vasárnap a leváltása óta kampányüzemmódba kapcsolt jobboldali exkancellár is meglátogatta. De ami ott aztán történt, azzal nyilván egyáltalán nem számolt senki Kurz stábjában. Az éppen a színpadon lévő ausztrál Ben Fitzgerald tiszteletes ugyanis, amint meglátta a politikust, felhívta őt maga mellé, majd miután ő oda felért, a tiszteletes minden résztvevőt felszólított arra a közönségből, hogy emelje magasra a kezét, így imádkozva Istenhez. Fitzgerald Kurz jobb vállára tette a kezét, majd elkezdett imádkozni: 

„Uram, annyira köszönjük neked ezt a férfit. Köszönjük a bölcsességet, amit neki ajándékoztál. Köszönjük a szívét, ami a népéért dobog.

Imádkozunk és köszönjük neked, hogy létrejön a nemzet egyenlősége. (...) Imádkozunk azért, hogy adj neki erős vezetői képességet, nagy bölcsességet és oltalmat. Ti is így gondoljátok? (A közönség ünnepel.) Ámen.” Majd hozzátette: reméli, mindenki számára tiszta, hogy nem csak most, hanem rendszeresen imádkozni kell a volt kancellárért.

Az ima itt nézhető meg:

Kurz az eset óta a támadások célkeresztjébe került, még egyházi körökből is, mondván az ima szép dolog ugyan, de nem szerencsés választási reklámra használni. Kurz szóvivője ezért magyarázkodni kényszerült: „Az ima Ben Fitzgerald spontán ötlete volt ezen az ökomenikus rendezvényen. Sebastian Kurz gyakori vendég vallási rendezvényeken: katolikuson, evangélikus-luteránuson, ortodoxon, alavitán vagy épp buddhistán, vagy épp ezen a mostanin. Mindenki, aki járt már templomban, tudja, hogy gyakran sor kerül arra, hogy a politika és a társadalom fontos szereplőinek sikeréért fohászkodnak.”

Kurz aztán hétfőn maga is reagált az esetre egy sajtótájékoztatón. Mint mondta, nemhogy nem rendelte meg előre, hogy imádkozzanak érte, még csak szó sem volt ilyenről az esemény előtt, és a tiszteletest se ismerte korábbról, szóval már csak ezért is meglepetésként érte az egész. A politikus, akit a rendezvényre még kancellári minőségében hívtak el, Christoph Schönborn bécsi érsekkel közösen látogatta meg a rendezvényt, ami szerinte azért is fontos, mert 45 különböző nemzet keresztényei utaztak el miatta Bécsbe. „Nagyon meglepődtem. Ezért is voltam magamhoz képest ennyire merev” – fogalmazott Kurz.

De kik ezek a vallásosok?

A bécsi Kurier napilap hosszú cikkben ment utána annak, hogy kik is ezek az arcok, akik Európa felébresztése névvel ekkora vallási rendezvényt hoztak össze az osztrák fővárosban. Az alapító a Kurzért imádkozó Fitzgerald tiszteletes, aki elmondása szerint drogdílerként ismerkedett össze Jézussal, ezt követően tért meg.

A korábban hosszú ideig az amerikai pünkösdista-karizmatikus Bethel-mozgalomban tevékenykedő Fitzgeraldot azon protestánsok között említik, aki a Bibliát szó szerint értelmezik, és aki gyakran tesz csodákat, azaz gyógyít istentisztelet közben. Vagyis ebből valami olyasminek tűnik, mint amilyen nálunk a Hit Gyülekezete, vagy amilyen volt a Felház. A Kurzért való imát valószínűleg a borítékolhatóan nagy médiafigyelemért vállalta be az alapító, noha a Facebookon azt írja, spontán ötlet volt, ami onnan fakad, hogy a Biblia előírja a keresztények számára, hogy imádkozzanak vezetőikért.

FOTÓ: Awakening Europe / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek