+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 18. kedd, 16:54
Nem sikerült a román ellenzéknek elég képviselőt meggyőzni, hatalmon marad Viorica Dăncilă. És azt mondja, tiszteli a magyarokat.

Elbukott a bizalmatlansági indítvány a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezette kormány ellen a román parlament alsó- és felsőházának közös szavazásán. Az indítványt az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújotta be, és a 465 képviselőnek és szenátornak a többségének kellett volna megszavazni az indítványt, azaz 233 szavazatra lett volna szükség, de csak 200 jött össze.

 

Az indítványban az ellenzék azt kérte számon a kormánytól, hogy alárendelték a politikának az igazságszolgáltatást, ahogy indokolatlan módon sürgősségi kormányrendeletekkel oldották meg a kormányzást, ugyanakkor felrótta a közszolgáltatások drágulását, a nyugdíjemelés elodázását, a közpénzek felelőtlen kezelését, a korrupt politikusok felelősségre vonásának akadályozását, és hogy egy sürgősségi kormányrendelettel a gazdasági, a bank- és energetikai szektort romba döntötte szerintük a kormány.

 

Az RMDSZ, amely az EP-választás előtt pár nappal vonta meg a támogatást a román kormánytól, megszavazta az indítványt, és előzetesen kérte, hogy az úzvölgyi temetőnél történt incidenst is foglalják bele a szövegbe, ami meg is történt.

 

Cristina Prună, aki a Mentsétek Meg Romániát (USR) parlamenti frakcióvezetőjeként felolvasta az indítványt, azt mondta, az úzvölgyi üggyel kapcsolatban, hogy a kormánynak már jó ideje tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, és mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a felek között a szükséges párbeszéd létrejöjjön, nem hoztak intézkedéseket a helyzet megoldása érdekében. „A megoldások könnyűek lettek volna, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – mondta Prună.

 

A szavazást megelőző vitán felszólalt Viorică Dăncilă miniszterelnök is, aki a rossz gazdasági mutatókért Klaus Johannis államelnököt okolja, aki szerinte folyton keresztbe tett a kormány intézkedéseinek. Szerinte a PSD-kormány alatt nőtt az életszínvonal, nőttek a bérek és a nyugdíjak is. Ugyanakkor elmondta, attól függetlenül, hogyan szavaz a kormányt az EP-választás előttig kívülről támogató RMDSZ, ő tiszteli a magyarokat, és minden romániai állampolgár miniszterelnökének tartja magát. 

 

FOTÓ: PSD / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás