+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 18. kedd, 16:54
Nem sikerült a román ellenzéknek elég képviselőt meggyőzni, hatalmon marad Viorica Dăncilă. És azt mondja, tiszteli a magyarokat.

Elbukott a bizalmatlansági indítvány a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezette kormány ellen a román parlament alsó- és felsőházának közös szavazásán. Az indítványt az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújotta be, és a 465 képviselőnek és szenátornak a többségének kellett volna megszavazni az indítványt, azaz 233 szavazatra lett volna szükség, de csak 200 jött össze.

 

Az indítványban az ellenzék azt kérte számon a kormánytól, hogy alárendelték a politikának az igazságszolgáltatást, ahogy indokolatlan módon sürgősségi kormányrendeletekkel oldották meg a kormányzást, ugyanakkor felrótta a közszolgáltatások drágulását, a nyugdíjemelés elodázását, a közpénzek felelőtlen kezelését, a korrupt politikusok felelősségre vonásának akadályozását, és hogy egy sürgősségi kormányrendelettel a gazdasági, a bank- és energetikai szektort romba döntötte szerintük a kormány.

 

Az RMDSZ, amely az EP-választás előtt pár nappal vonta meg a támogatást a román kormánytól, megszavazta az indítványt, és előzetesen kérte, hogy az úzvölgyi temetőnél történt incidenst is foglalják bele a szövegbe, ami meg is történt.

 

Cristina Prună, aki a Mentsétek Meg Romániát (USR) parlamenti frakcióvezetőjeként felolvasta az indítványt, azt mondta, az úzvölgyi üggyel kapcsolatban, hogy a kormánynak már jó ideje tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, és mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a felek között a szükséges párbeszéd létrejöjjön, nem hoztak intézkedéseket a helyzet megoldása érdekében. „A megoldások könnyűek lettek volna, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – mondta Prună.

 

A szavazást megelőző vitán felszólalt Viorică Dăncilă miniszterelnök is, aki a rossz gazdasági mutatókért Klaus Johannis államelnököt okolja, aki szerinte folyton keresztbe tett a kormány intézkedéseinek. Szerinte a PSD-kormány alatt nőtt az életszínvonal, nőttek a bérek és a nyugdíjak is. Ugyanakkor elmondta, attól függetlenül, hogyan szavaz a kormányt az EP-választás előttig kívülről támogató RMDSZ, ő tiszteli a magyarokat, és minden romániai állampolgár miniszterelnökének tartja magát. 

 

FOTÓ: PSD / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután korábban menedékjogot kapott a dél-amerikai országtól.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás