Attól félek, hogy az LMP eltűnik, vagy olyanná válik, mint a Párbeszéd – Moldován László az Azonnalinak

2019.06.18. 19:46

Tíz éve tagja volt az LMP-nek Moldován László, aki kedd este jelentette be: kilép a pártból, mert az önkormányzati választáson Gyurcsány mögé álltak be tulajdonképpen. Szerinte az LMP nem lehet sikeres az óbaloldallal együtt, de anélkül se volt az, így arra jutott: nincs értelme pártpolitizálni. Interjú.

Attól félek, hogy az LMP eltűnik, vagy olyanná válik, mint a Párbeszéd – Moldován László az Azonnalinak

Kedd este bejelentette Moldován László, az LMP korábbi budapesti elnöke, hogy kilép a pártból. Az okokat egy Facebook-posztban fejtette ki, erről itt írtunk részletesen. Fel is hívtuk a politikust, hogy megkérdezzük: miért csalódott az LMP-ben, a magyar politikában, és mit lehet csinálni, ha mégse lehet más a politika.

+++

Mit tud javasolni azoknak, akik nem akarnak az óbaloldalra szavazni, most, hogy mégsem lehet más a politika?

Pont azért fejeztem be a pártpolitikát, mert nem maradt kire szavazni,

nem maradt olyan párt, akire lehetne szavazni jó szívvel.

Akkor az LMP is vállalhatatlan lett?

Nem az LMP lett vállalhatatlan, szó sincs erről. Egyszerűen befagytak a pártpolitikai térfelek, ugyanúgy Gyurcsány és Orbán között lehet választani, mint tíz évvel ezelőtt, amikor az LMP elkezdte a politizálást, és nem látok reményt arra, hogy ez bármikor is megváltozzon. Úgy látom, hogy a társadalom nem fogadja el azt, amit mi gondolunk: hogy minden, óbaloldalra leadott szavazat Orbánt erősíti, és először az óbaloldalt kellene leváltani ahhoz, hogy Orbán le lehessen váltani. Erre nincs fogadókészség, biztos ez a mi hibánk, hogy nem sikerült megértetni. A pártpolitizálásnak egyelőre Magyarországon nincs reménye.

Nincs értelme más pártba átlépni vagy újat alapítani?

Eszem ágában sincs más pártba átlépni, én nem is voltam más párt tagja soha, az LMP az első pártom. Még így is azt gondolom, hogy az LMP magasan a legjobb párt a magyarországi pártok közül. De itt úgy érzem, hogy vége van a történetnek.

Fel kéne akkor oszlania a pártnak?

Nem, nem, ilyesmit nem mondok, a többiek majd eldöntik, hogy mit csinálnak. Ők még hisznek benne, hogy meg lehet valósítani az álmunkat és a zöld gondolatot tovább lehet képviselni. Én már ezt nem nagyon hiszem, így, hogy

Gyurcsány mögé állunk be tulajdonképpen.

Beállnak Gyurcsány mögé azzal, hogy a fővárosi kerületi alkuban részt vesznek?

Persze, ez teljesen egyértelmű. Egy Gyurcsány vezette baloldal mögé állunk be, garanciákat nem kapunk, mégis elfogadjuk az ő vállalhatatlan polgármesterjelöltjeiket, a logónkat oda fogjuk tenni melléjük, ez nem a mi utunk, de legalábbis nem az én utam.

Már a 2018-as parlamenti választás előtt is volt némi ellenzéki egyeztetés, ha nem is ilyen szervezett koordináció.

De nekünk volt egy olyan döntésünk, hogy mind a 106 körzetben indítunk jelöltet. Megváltozott a politikai környezet. Ma Magyarországon, legalábbis Budapesten elementáris igény van arra, hogy a Fideszt leváltsuk, és Budapesten van is rá lehetőség. Ezt csak ezzel a fajta összefogással lehet, ami most kialakult, de ez meg nem a mi utunk, én azt gondolom.

Attól félek, és ezért is fejeztem be a pártpolitikát, hogy az LMP is el fog tűnni, vagy legalábbis Párbeszéd 2-vé válik. Kegyelemkenyérért, koncért lesünk az egyezkedésekben,

de semmilyen garancia nincs, hogy mit is kapunk valóban. Így a nagy ellenzéki térfélen eltűnik az LMP és nem tudja hangsúlyosan megjeleníteni az ökopolitikát. 

Lát még olyan politikust az LMP-ben, aki kihúzhatná a pártot ebből a helyzetből?

Nem is akarok ezen gondolkozni, ez nem az én dolgom. Én kiléptem, ez az ő dolguk. Nem az LMP tehet igazán erről a kudarcról, hanem egyszerűen olyan a politikai környezet Magyarországon, hogy nem lehet egy harmadik tömböt képezni.

Lehetne egy olyan LMP-t csinálni a jövőben, ami lehet, hogy beáll valamelyik szekértáborba, de mégis sikeressé válik?

Nem vagyok jós, fogalmam sincs.

Az óbaloldal mögé beállva nyilván nem lehet sikeres az LMP, de így se volt az, hogy nem álltunk be.

A Momentum is pont ezzel a dilemmával szembesült.

A Momentum még nincs két éves, de már most beálltak az óbaloldal mögé.

És sikert is értek el: 9 százalék az EP-választáson.

Most valóban sikeresnek tűnnek. Ez egy hosszútávú játék, nem akarok fantáziálni, hogy mi lesz velük. Az ő 9 százalékukban több tényezőt látok. Tőlük várják az ellenzéki szavazók, hogy meg tudják állítani Orbánt, de ez csodavárás. De először az óbaloldalt kellene leváltani, és Orbánt utána lehetne.

Ön szerint vannak olyanok az LMP-ben, akik örülnek, hogy kilépett?

Biztos, persze.

Kik ők?

Többszáz fős közösségben nem gondolhatja azt az ember, hogy mindenkinek tetszik, amit csinál. Én eléggé beleálltam dolgokba, szóval

biztosan vannak, akik örülnek a kilépésemnek.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek