Közös frakcióban: Ujhelyi bízik benne, hogy a „székelyakasztó” Tudose megváltozott

Szerző: Pintér Bence
2019.06.17. 10:00

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

Közös frakcióban: Ujhelyi bízik benne, hogy a „székelyakasztó” Tudose megváltozott
„Mihai Tudose tavaly év eleji magyarellenes nyilatkozata teljességgel elfogadhatatlan”

– válaszolta az Azonnalinak Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki a szociáldemokrata S&D frakciót erősíti.

Mint arról pénteken írtunk, ugyanennek a frakciónak tagjává válhat hamarosan Victor Ponta pártja, a Pro Romania, amelynek listájáról európai parlamenti képviselő lett Mihai Tudose volt román miniszterelnök, akire itthon leginkább azért emlékezünk, mert akasztással fenyegette meg a székelyeket – ő lehet tehát Ujhelyi István és a négy DK-s képviselő frakciótársa az Európai Parlamentben.

„A mondat nemcsak magyarellenessége, hanem egy etnikai kisebbség ellen uszító mivolta miatt is veszélyes, nyilvánvalóan éles ellentétben áll az EP szociáldemokrata frakciója által vallott értékekkel. Nem fogom véka alá rejteni ezen véleményemet, még ha ez konfliktust is okoz majd a delegációink között” – írta az Azonnalinak Ujhelyi István,

hozzátéve, hogy ha Mihai Tudose ehhez hasonló kijelentésekre ragadtatja el magát EP-képviselőként, akkor ő lesz az első, aki hangosan fogja követelni a kemény következményeket. Hozzátette: nem tudja, hogy meg tud-e változni Tudose, mindenesetre szerinte bizakodásra adhat okot, hogy korábban bocsánatot kért kijelentéséért.

Az ügyben kerestük a szintén az S&D-frakcióban helyet foglaló Demokratikus Koalíciót is, de tőlük nem kaptunk választ a hétvégén.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek