+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kulcsár Árpád
2019. június 17. hétfő, 14:52
Karácsony Gergely háttérbeszélgetést tartott újságíróknak, ahol nem csak a programja, hanem az is szóba került, hogy hogyan érez Kálmán Olga főpolgármester-jelölti indulásával kapcsolatban, na meg az is, hogy visszavándorolnak-e azok az MSZP-Párbeszédhez, akik az EP-választásokon átszavaztak a DK-ra.

Mondván, hogy szakpolitikákról is szóljon a kampány, háttérbeszélgetést tartott Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje újságíróknak hétfőn délelőtt. Itt el is mondta, mik lesznek a főpolgármester-jelölti kampányának meghatározó témái: reméli ugyanis, hogy az ellenzék visszatér a tartalmi ügyekhez, és nem arról beszél mostantól, hogy egy tízes skálán ki mennyire utálja Orbán Viktort, hanem pédául szó lesz arról, hogyan adaptálódjon Budapest azokhoz a problémákhoz, amelyekkel más világvárosok is egyre inkább szembesülnek, és amelyekre léteznek már receptek.  

 

Ingatlanadót Tiborcz Istvánnak

 

Az első, amelyre Karácsony főpolgármesterként koncentrálna, az úgynevezett Tiborcz-adó. Ez arról szólna, hogy az önkormányzatok adóztassák meg a félmilliárd forint fölötti értékű magánlakásokat is. Ez azonban nem egy teljeskörű új ingatlanadót jelentene, hanem a „felső egy százalék” megadóztatását. Mivel ezen adó bevezetése a kerületi önkormányzatok hatásköre, Karácsony szerint nem lesz probléma azzal, ha a fideszes városvezetések majd nem vezetik be a Tiborcz-adót, hiszen akkor majd magyarázkodhatnak a választóik felé, hogy a többi kerület megcsinálta, ők miért nem. A Párbeszéd elnöke szerint

 

nem csak a városlakók szolidaritása, hanem a költségvetés miatt is szükséges lenne egy ilyen típusú luxusingatlan-adó bevezetése.

 

Egy másik javaslata Karácsonynak a „közlekedési alapjövedelem” nevet kapta. Ennek lényege az lenne, hogy zöldíteni lehessen a várost, és mivel ennek a legfőbb akadálya az, hogy a belváros ma lényegében egy nagy parkolóként funkcionál, elsősorban ezen a helyezeten kellene enyhíteni, mert ebben a formában nem lehet sem akadálymentesíteni, sem zöldesíteni, nincs ehhez közterület.

 

Bérlet vagy parkolás: közlekedési alapjövedelem

 

„Jelenleg az állam és az önkormányzat különböző támogatási formákat nyújtanak a városban közlekedni akarók számára: az időseknek ingyenes a BKV, a gyerekek is jelentős támogatást kapnak. Ez nagyon is jól van így, senki nem akar ezekhez hozzányúlni. A legnagyobb kedvezményeket azonban nem ők kapják, hanem a parkolni akarók. A mentalitásban az van ma, hogy a közterület az, ahol szabadon megállhatnak az autósok, és azt a kérdést senki nem teszi fel, hogy ha egy hotdogos bódé kikerül, arra miért kell közterületi díjat fizetni, és a parkolásra miért nem” – vezette fel a tervét a politikus. (Erről egyébként április óta cikkezik az Azonnalin Tóth Csaba.)

 

Karácsony azt szeretné, ha azok a támogatások, amiket jelenleg a városlakók kapnak – azaz a közlekedési vagy a parkolási támogatás – úgy legyenek megváltozva, hogy azok hasznosabbak legyenek a város szempontjából, és a kedvezmények fölülvizsgálásával szűkíteni lehessen a belvárosban a parkolói kapacitást.

 

Karácsony szerint az lenne a helyes, ha minden budapesti felnőtt kapna egy egységes támogatást, és ő dönthetné el, mire kívánja elkölteni azt.

 

„Nyilván tíz autósból kilenc azt fogja választani, hogy továbbra is ingyen parkoljon a saját területén, de ha lesz tízből egy, aki azt mondja, hogy ezt inkább egy tömegközlekedési bérletre fordítaná, vagy ha két autója van, akkor az egyiknek a belvárosában való parkoltatásáról lemondana, már az is nagy eredmény lenne” – mondja Karácsony.

 

Mivel a budapestiek többsége nem azokban a körzetekben lakik, ahol szüksége lenne parkolási támogatásra, elkölthetnék ezt a pénzt tömegközlekedésre. Karácsony Bécset hozta fel példaként, ahol az éves bérletek árának csökkenése (365 euróra, azaz napi 1 euróra csökkentette le az éves bérlet árát a zöld alpolgármester) nagyon meglódította a tömegközlekedést használók arányát.

 

Hangsúlyozta, hogy nem akarja elvenni a szerzett jogokat – azaz azok, akik ingyenes parkolási engedéllyel rendelkeznek, továbbra is választhatják azt –, hanem alternatívát szeretne nyitni azoknak akik olcsóbb tömegközlekedést akarnak. A polgármesterjelölt azt mondja, az ő gazdasági modelljében valószínűleg a kedvezményekkel megnőnének a jegybevételek is, így a rendszer nagyjából képes lenne önmagát finanszírozni.

 

Ennek értelmében éves szinten körülbelül 67 ezer forintos támogatást kapnának a budapestiek, ezt fordíthatnák tehát a javaslat szerint éves parkolói- vagy tömegközlekedési bérlet kiváltására.

 

A fizetőövezet nagyjából a Hungária körgyűrűn belül lenne, Budán pedig az Alkotás útnál lenne a külső határ, vagy annál is kijjebb. Újságírói kérdésre, hogy nem lehetne-e inkább más nagyvárosokhoz hasonlóan P+R parkolókat építeni, Karácsony elmondta, hogy a jelenleginél vagy ötször több P+R parkoló kellene, de a meglevőkkel is sokszor baj van. Példának hozta fel a Mexikói úton levőt, amely ugyan már a belvárosban van, de meg kellene hosszabbítani a Kisföldalattit is, ahhoz, hogy ne a belvárosba vonzza be a forgalmat. „Az a probléma, hogy nem csak P+R parkolókat kell építeni, hanem azokat az állomásokat is, ahová a P+R parkolókat meg lehet építeni” – mondta a politikus.

 

Óriáserdőt Csepelre!

 

A harmadik programterv egy hatalmas fásítási program lenne. Karácsony azt szeretné, ha nagy volumenű beruházások történnének ilyen téren. Szerinte nem elég az, hogy átvette az előválasztás első fordulójának szocialista vesztese, Horváth Csaba programjából azt, hogy legyen évente tizenötezer fa ültetve: egymillió fát kellene ültetni Budapesten és környékén, ez pedig csak akkor megoldható,

 

ha egy új parkerdő jönne létre.

 

Ez pedig Csepel északi részén lenne a tervek szerint a soroksári Duna-ág mellett, magába foglalva egy ferencvárosi részt is, ami most egy romos ipari zóna.

 

 

„Ha a levegőminőségben jelentős javításokat akarunk elérni, akkor legjobb szövetségeseink a fák. Itt van egy nagy terület, és ki kellene szakítani a jelenlegi funkciójából, és egy 500 hektáros új zöldterületet kellene itt létrehozni. Ez tartalmazhat intézményeket is, de azon a területen annyira nincs zöldterület, hogy muszáj lenne ezt meglépni. A kormány ott olimpiai intézményeket akar létrehozni, de nem jutott eszükbe, hogy a fővárosnak nincs már olimpiai pályázata” – mondta. 

 

A budapesti jó zöldterületek túlhasználtak, ugyanis a tömeg nem oszlik el nyáron: míg a Margitsziget telített, addig a Hajógyári-szigeten például legtöbbször senki nincs, igaz, az infrastruktúra is hiányzik hozzá, ezt orvosolnák.

 

És a politika?

 

Karácsony természetesen nem kerülhette el azokat a kérdéseket sem, amelyek a DK-val kapcsolatosak. Leszögezte, hogy „úgy nyerni Budapesten, hogy a politikai verseny arról szól, hogy az ellenzék legyőzi a Fideszt, nincs értelme”. Szerinte inkább annak van, hogy olyan politikai érzet alakuljon ki, hogy a budapestiek visszaveszik ezt a várost a Fidesztől. Önmagában azt hiszi, hogy a Gyurcsány-féle húzás, azaz, hogy az utolsó pillanatban saját jelöltet állított a DK Kálmán Olga személyében, a végén pozitív fordulat lett számára, élvezi a versenyt, és élvezte az első vitát a jelöltek között. is „Nyilván hitelesebbek lennének a jelöltek, ha nem tegnap lettek volna jelöltek, de ezt majd eldöntik a választópolgárok.

 

Szoros küzdelem lesz, de meg fogom nyerni. És jobb is, hogy nem úgy nyerem meg, hogy Sermer Ádámot, Puzsér Róbertet és Schmuck Andort kell legyőznöm” – mondja magabiztosan.

 

Arra a kérdésre, hogy számít-e arra, hogy Gyurcsány hozzá fog nyúlni a kerületekeről szóló ellenzéki megállapodásokhoz is, Karácsony azt mondta, nincs erről tudomása, bár már hetek óta nem vesz részt a kerületekben való közös indulásról szóló egyeztetéseken. Szerinte azonban a kerületekben való megállapodásokat sokat kell még csiszolni. „Tök pozitív, hogy az LMP is beállt a megállapodás mögé, nekik is kellene akkor egy polgármester-jelölti helyet adni. Amúgy nem szívesen mondok ilyet, de az EP-választásokon az a két párt szerepelt nagyon jól, amelyek gyakorlatilag Budapesten nem léteznek. Zuglóban például nincs a Momentumnak öt embere” - véli.

 

Azt egyébként a zuglói polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy a Jobbik megkapja Soroksárt, azt viszont kizártnak tartja, hogy két polgármester-jelölti helyet is kapjanak. A kilencedik kerületben szerinte pedig Baranyi Krisztina kellene legyen a jelölt, mert csak neki lenne esélye győzni.

 

Karácsony szerint amennyiben Kálmán Olga nyerne, akkor az MSZP-ben nagy lenne a sértődés, nyilván támogatnák a győztest, de nem lennének olyan lelkesek a kampányban.

 

„Fordított esetben pedig, ha én nyernék, csak az lenne, hogy megpróbálkoztak, nem jött be, akkor most hagyjuk a szarakodást, és menjünk előre! Én biztos ezt fogom csinálni, ha veszítek is, de én alkatilag békülékenyebb vagyok” – magyarázta. Karácsony azt is elmondta, hogy bár normatív adat nem támasztja alá, hogy a DK-tól jönnének át szavazók hozzá, de azért az EP-választáson a DK-ra szavazók voltak már az ő szavazói is, pláne mikor 2018. április 8-án Gyurcsányék majdnem kiestek a parlamentből: „Ezeknek a szavazóknak nincs szerintem erős pártidentitása, félve mondom, de azért az Olgáról nem sugárzik, hogy nagyon fel lenne készülve.”

 

Karácsony szerint az EP-választások nem rendezik át automatikusan a politikai erőviszonyokat, a politikai osztály jóval nagyobb jelentőséget tulajdonít ennek, mint a választópolgár.

 

„Nem az van, hogy több képviselő lett a parlamentben. Az Európai Parlamentben igen, de azon kívül, hogy négy embernek jó állása lesz, és felvesznek még ötöt, ez nem rendezi át automatikusan a viszonyokat.”

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két emberjogi aktivista kampányt kezdett azért,
hogy az orosz döntéshozók alkossanak törvényt a
családon belüli erőszak ellen.

Miért töröltetett öt merevlemeznyi adatot Kurz egyik munkatársa a kancellár bukása elött még gyorsan?

Legyen a miénk is hosszabb? Szavazz!

Kiakadtak a prágai polgármester kijelentéseire, a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

Az Emmi több mint 1,4 millió forintot fog költeni a rejtélyes tevékenységre, amelyről nem árulták el, hogy micsoda.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Verdi vagy Bernstein művein túl a zenekar két zenészének saját szerzeményét is elő fogja adni a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás