+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kulcsár Árpád
2019. június 17. hétfő, 14:52
Karácsony Gergely háttérbeszélgetést tartott újságíróknak, ahol nem csak a programja, hanem az is szóba került, hogy hogyan érez Kálmán Olga főpolgármester-jelölti indulásával kapcsolatban, na meg az is, hogy visszavándorolnak-e azok az MSZP-Párbeszédhez, akik az EP-választásokon átszavaztak a DK-ra.

Mondván, hogy szakpolitikákról is szóljon a kampány, háttérbeszélgetést tartott Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje újságíróknak hétfőn délelőtt. Itt el is mondta, mik lesznek a főpolgármester-jelölti kampányának meghatározó témái: reméli ugyanis, hogy az ellenzék visszatér a tartalmi ügyekhez, és nem arról beszél mostantól, hogy egy tízes skálán ki mennyire utálja Orbán Viktort, hanem pédául szó lesz arról, hogyan adaptálódjon Budapest azokhoz a problémákhoz, amelyekkel más világvárosok is egyre inkább szembesülnek, és amelyekre léteznek már receptek.  

 

Ingatlanadót Tiborcz Istvánnak

 

Az első, amelyre Karácsony főpolgármesterként koncentrálna, az úgynevezett Tiborcz-adó. Ez arról szólna, hogy az önkormányzatok adóztassák meg a félmilliárd forint fölötti értékű magánlakásokat is. Ez azonban nem egy teljeskörű új ingatlanadót jelentene, hanem a „felső egy százalék” megadóztatását. Mivel ezen adó bevezetése a kerületi önkormányzatok hatásköre, Karácsony szerint nem lesz probléma azzal, ha a fideszes városvezetések majd nem vezetik be a Tiborcz-adót, hiszen akkor majd magyarázkodhatnak a választóik felé, hogy a többi kerület megcsinálta, ők miért nem. A Párbeszéd elnöke szerint

 

nem csak a városlakók szolidaritása, hanem a költségvetés miatt is szükséges lenne egy ilyen típusú luxusingatlan-adó bevezetése.

 

Egy másik javaslata Karácsonynak a „közlekedési alapjövedelem” nevet kapta. Ennek lényege az lenne, hogy zöldíteni lehessen a várost, és mivel ennek a legfőbb akadálya az, hogy a belváros ma lényegében egy nagy parkolóként funkcionál, elsősorban ezen a helyezeten kellene enyhíteni, mert ebben a formában nem lehet sem akadálymentesíteni, sem zöldesíteni, nincs ehhez közterület.

 

Bérlet vagy parkolás: közlekedési alapjövedelem

 

„Jelenleg az állam és az önkormányzat különböző támogatási formákat nyújtanak a városban közlekedni akarók számára: az időseknek ingyenes a BKV, a gyerekek is jelentős támogatást kapnak. Ez nagyon is jól van így, senki nem akar ezekhez hozzányúlni. A legnagyobb kedvezményeket azonban nem ők kapják, hanem a parkolni akarók. A mentalitásban az van ma, hogy a közterület az, ahol szabadon megállhatnak az autósok, és azt a kérdést senki nem teszi fel, hogy ha egy hotdogos bódé kikerül, arra miért kell közterületi díjat fizetni, és a parkolásra miért nem” – vezette fel a tervét a politikus. (Erről egyébként április óta cikkezik az Azonnalin Tóth Csaba.)

 

Karácsony azt szeretné, ha azok a támogatások, amiket jelenleg a városlakók kapnak – azaz a közlekedési vagy a parkolási támogatás – úgy legyenek megváltozva, hogy azok hasznosabbak legyenek a város szempontjából, és a kedvezmények fölülvizsgálásával szűkíteni lehessen a belvárosban a parkolói kapacitást.

 

Karácsony szerint az lenne a helyes, ha minden budapesti felnőtt kapna egy egységes támogatást, és ő dönthetné el, mire kívánja elkölteni azt.

 

„Nyilván tíz autósból kilenc azt fogja választani, hogy továbbra is ingyen parkoljon a saját területén, de ha lesz tízből egy, aki azt mondja, hogy ezt inkább egy tömegközlekedési bérletre fordítaná, vagy ha két autója van, akkor az egyiknek a belvárosában való parkoltatásáról lemondana, már az is nagy eredmény lenne” – mondja Karácsony.

 

Mivel a budapestiek többsége nem azokban a körzetekben lakik, ahol szüksége lenne parkolási támogatásra, elkölthetnék ezt a pénzt tömegközlekedésre. Karácsony Bécset hozta fel példaként, ahol az éves bérletek árának csökkenése (365 euróra, azaz napi 1 euróra csökkentette le az éves bérlet árát a zöld alpolgármester) nagyon meglódította a tömegközlekedést használók arányát.

 

Hangsúlyozta, hogy nem akarja elvenni a szerzett jogokat – azaz azok, akik ingyenes parkolási engedéllyel rendelkeznek, továbbra is választhatják azt –, hanem alternatívát szeretne nyitni azoknak akik olcsóbb tömegközlekedést akarnak. A polgármesterjelölt azt mondja, az ő gazdasági modelljében valószínűleg a kedvezményekkel megnőnének a jegybevételek is, így a rendszer nagyjából képes lenne önmagát finanszírozni.

 

Ennek értelmében éves szinten körülbelül 67 ezer forintos támogatást kapnának a budapestiek, ezt fordíthatnák tehát a javaslat szerint éves parkolói- vagy tömegközlekedési bérlet kiváltására.

 

A fizetőövezet nagyjából a Hungária körgyűrűn belül lenne, Budán pedig az Alkotás útnál lenne a külső határ, vagy annál is kijjebb. Újságírói kérdésre, hogy nem lehetne-e inkább más nagyvárosokhoz hasonlóan P+R parkolókat építeni, Karácsony elmondta, hogy a jelenleginél vagy ötször több P+R parkoló kellene, de a meglevőkkel is sokszor baj van. Példának hozta fel a Mexikói úton levőt, amely ugyan már a belvárosban van, de meg kellene hosszabbítani a Kisföldalattit is, ahhoz, hogy ne a belvárosba vonzza be a forgalmat. „Az a probléma, hogy nem csak P+R parkolókat kell építeni, hanem azokat az állomásokat is, ahová a P+R parkolókat meg lehet építeni” – mondta a politikus.

 

Óriáserdőt Csepelre!

 

A harmadik programterv egy hatalmas fásítási program lenne. Karácsony azt szeretné, ha nagy volumenű beruházások történnének ilyen téren. Szerinte nem elég az, hogy átvette az előválasztás első fordulójának szocialista vesztese, Horváth Csaba programjából azt, hogy legyen évente tizenötezer fa ültetve: egymillió fát kellene ültetni Budapesten és környékén, ez pedig csak akkor megoldható,

 

ha egy új parkerdő jönne létre.

 

Ez pedig Csepel északi részén lenne a tervek szerint a soroksári Duna-ág mellett, magába foglalva egy ferencvárosi részt is, ami most egy romos ipari zóna.

 

 

„Ha a levegőminőségben jelentős javításokat akarunk elérni, akkor legjobb szövetségeseink a fák. Itt van egy nagy terület, és ki kellene szakítani a jelenlegi funkciójából, és egy 500 hektáros új zöldterületet kellene itt létrehozni. Ez tartalmazhat intézményeket is, de azon a területen annyira nincs zöldterület, hogy muszáj lenne ezt meglépni. A kormány ott olimpiai intézményeket akar létrehozni, de nem jutott eszükbe, hogy a fővárosnak nincs már olimpiai pályázata” – mondta. 

 

A budapesti jó zöldterületek túlhasználtak, ugyanis a tömeg nem oszlik el nyáron: míg a Margitsziget telített, addig a Hajógyári-szigeten például legtöbbször senki nincs, igaz, az infrastruktúra is hiányzik hozzá, ezt orvosolnák.

 

És a politika?

 

Karácsony természetesen nem kerülhette el azokat a kérdéseket sem, amelyek a DK-val kapcsolatosak. Leszögezte, hogy „úgy nyerni Budapesten, hogy a politikai verseny arról szól, hogy az ellenzék legyőzi a Fideszt, nincs értelme”. Szerinte inkább annak van, hogy olyan politikai érzet alakuljon ki, hogy a budapestiek visszaveszik ezt a várost a Fidesztől. Önmagában azt hiszi, hogy a Gyurcsány-féle húzás, azaz, hogy az utolsó pillanatban saját jelöltet állított a DK Kálmán Olga személyében, a végén pozitív fordulat lett számára, élvezi a versenyt, és élvezte az első vitát a jelöltek között. is „Nyilván hitelesebbek lennének a jelöltek, ha nem tegnap lettek volna jelöltek, de ezt majd eldöntik a választópolgárok.

 

Szoros küzdelem lesz, de meg fogom nyerni. És jobb is, hogy nem úgy nyerem meg, hogy Sermer Ádámot, Puzsér Róbertet és Schmuck Andort kell legyőznöm” – mondja magabiztosan.

 

Arra a kérdésre, hogy számít-e arra, hogy Gyurcsány hozzá fog nyúlni a kerületekeről szóló ellenzéki megállapodásokhoz is, Karácsony azt mondta, nincs erről tudomása, bár már hetek óta nem vesz részt a kerületekben való közös indulásról szóló egyeztetéseken. Szerinte azonban a kerületekben való megállapodásokat sokat kell még csiszolni. „Tök pozitív, hogy az LMP is beállt a megállapodás mögé, nekik is kellene akkor egy polgármester-jelölti helyet adni. Amúgy nem szívesen mondok ilyet, de az EP-választásokon az a két párt szerepelt nagyon jól, amelyek gyakorlatilag Budapesten nem léteznek. Zuglóban például nincs a Momentumnak öt embere” - véli.

 

Azt egyébként a zuglói polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy a Jobbik megkapja Soroksárt, azt viszont kizártnak tartja, hogy két polgármester-jelölti helyet is kapjanak. A kilencedik kerületben szerinte pedig Baranyi Krisztina kellene legyen a jelölt, mert csak neki lenne esélye győzni.

 

Karácsony szerint amennyiben Kálmán Olga nyerne, akkor az MSZP-ben nagy lenne a sértődés, nyilván támogatnák a győztest, de nem lennének olyan lelkesek a kampányban.

 

„Fordított esetben pedig, ha én nyernék, csak az lenne, hogy megpróbálkoztak, nem jött be, akkor most hagyjuk a szarakodást, és menjünk előre! Én biztos ezt fogom csinálni, ha veszítek is, de én alkatilag békülékenyebb vagyok” – magyarázta. Karácsony azt is elmondta, hogy bár normatív adat nem támasztja alá, hogy a DK-tól jönnének át szavazók hozzá, de azért az EP-választáson a DK-ra szavazók voltak már az ő szavazói is, pláne mikor 2018. április 8-án Gyurcsányék majdnem kiestek a parlamentből: „Ezeknek a szavazóknak nincs szerintem erős pártidentitása, félve mondom, de azért az Olgáról nem sugárzik, hogy nagyon fel lenne készülve.”

 

Karácsony szerint az EP-választások nem rendezik át automatikusan a politikai erőviszonyokat, a politikai osztály jóval nagyobb jelentőséget tulajdonít ennek, mint a választópolgár.

 

„Nem az van, hogy több képviselő lett a parlamentben. Az Európai Parlamentben igen, de azon kívül, hogy négy embernek jó állása lesz, és felvesznek még ötöt, ez nem rendezi át automatikusan a viszonyokat.”

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

Itthon gyakorlatilag három budai kerületbe húzódott vissza a felső középosztály, a lengyel és a cseh fővárosban sokkal kevertebbek az egyes negyedek. Térképek!

A kérdést úgy is feltehetnénk: Gyurcsány vagy Orbán? Neked hány pont jön össze?

97,4 százalékkal erősítették meg tisztségében a volt kormányfőt.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás