Egy bukaresti születésű zenész akadályozta meg, hogy meglegyen az AfD első főpolgármesteri posztja

Szerző: Techet Péter
2019.06.16. 20:09

A keletnémet Szászországon belül is keleti Görlitz városa hiába fejlődött nagyott az utóbbi időkben és lett igazi turisztikai célponttá, a szélsőjobboldali AfD egyik legbiztosabb bázisa. Most vasárnap fennállt annak a lehetősége, hogy a városban az AfD nyeri a főpolgármester-választás második fordulóját – és ezzel megszerezhette volna történelme első főpolgármesterségét. Ezt azonban végül egy román zenész akadályozta meg: Octavian Ursunak a győzelemhez azonban egy igazi népfront kellett, és így is csak alig tíz százalékkal tudta megelőzni az AfD jelöltjét.

Egy bukaresti születésű zenész akadályozta meg, hogy meglegyen az AfD első főpolgármesteri posztja

Szászország az AfD bázisa, az idegen- és EU-ellenes párt már a 2017 őszi országos parlamenti választásokon is első helyre futott be a keletnémet tartományban. Ezt a helyezést a májusi EP-választáson is hozták. Különösen a görlitzi körzetben erős a párt: az EP-választáson a városban harminc százalék felett lettek elsők.

Görlitz egy keletszász városka, amely a nyugatnémetek pénzéből felújított csodaszép óvárosának köszönhetően számos történelmi film kulisszáját adja. A filmes ismertség jót tesz a városnak: noha közlekedésileg a németországi viszonyokhoz képest eléggé nehezen elérhető a lengyel-német határ közelében fekvő város, a turizmus jelentős bevételi forrás. Görlitzet amolyan szász – és ezzel keletnémet – mintavárosnak is szokás tartani.

Ezért sokollt mindenkit, amikor

a főpolgármester-választás első fordulójában az AfD jelöltje, egy egykori rendőr több, mint harminchat százalékkal robbant be az első helyre.

Most vasárnap tartották a második fordulót, ahol az AfD-s exrendőr, Sebastian Wippel kihívója a kereszténydemokrata (CDU-s) Octavian Ursu volt. A város politikai hangulatát jól mutatja tehát, hogy gyakorlatilag két jobboldali párt mérkőzött egymással: a szászoknál eleve is elég jobboldali CDU és a tőle is jobbrább álló AfD.

Octavian Ursu mellett igazi népfront alakult ki:

a kommunistáktól a szocdemeken és a zöldeken át az egyházakig mindenki az AfD ellenében sorakozott fel.

Az eredmény végül ennek megfelelően Ursu győzelme lett. De az igen széles párttámogatottság ellenére is

a Bukarestben született zenész csak ötvenöt százalékkal győzött az AfD-s kihívóval szemben.

Ursu tehát a román fővárosban született, zenésznek tanult, és a rendszerváltás után Németországba költözött. Nem erdélyi szászról, hanem tényleg egy román emberről van szó, aki zenészi karrrierje mellett 2009 óta a CDU-nak is tagja: 2014-ben görlitzi egyéni képviselőként került be a szászországi tartományi parlamentbe.

URSU FIT: A CDU-S KAMPÁNYAJÁNDÉK. FOTÓ: OCTAVIAN URSU

Szászországban még jöhet akár AfD-s miniszterelnök is

Szászország azonban – az AfD színe után – továbbra is nagyon kék tartomány. A szeptemberi tartományi választások elé ezért mindenki izgalommal néz,

az AfD ugyanis kiadta a jelszót: kormányozni akar, sőt, ők szeretnék a miniszterelnököt is állítani.

A jelenlegi felmérések szerint az AfD-nek jó esélye van – az országos és az EP-voksolás sikere után – a tartományin is első helyre bejönni. Ráadásul a CDU-nak, amely ma a második helyre esélyes, csak egy nagyon széles összefogással lehet esélye az AfD ellen, ami a keletnémet lélek simogatásaként még Trabantokat is bevetett a kampányban. Ahogy ez Görlitzben is történt.

Nem véletlen, hogy egy nyugatnémet CDU-s, az északi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Daniel Günther már korábban felvetette: ha másképp nem megy az AfD megállítása, akkor a CDU-nak a kommunista Linkével is össze kell állnia.

Ilyen hangokat persze nem szívesen hallanak a szász kereszténydemokraták.

Ők inkább abban bíznak, hogy egyrészről maguk is kemény jobbos politikával visszahozhatják az AfD-szavazók egy részét, másrészről pedig egy CDU-AfD-párharcban befogott orral akár a balosok is átszavazhatnak rájuk.

Baloldalról a tartományban csak az NDK-s utódpártból kinőtt Linke erős, nekik mély a beágyazottságuk. A szocdemeknek eközben már az is kérdéses, egyáltalán a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot megugorják-e ősszel. Az országosan hasító, első helyre mért Zöldek pedig a szászoknál stabilan tíz százalék alatt vannak.

URSU VÉGÜL AZ AFD-T IS MEGGRILLEZTE. FOTÓ: FACEBOOK

Jakob Augstein, a balliberális Der Spiegel publicistája és a baloldali Freitag hetilap kiadója már tavaly azt írta a tartományról, hogy

„Szászország a német Magyarország”.

Emlékezetes: Szászországban indult el pár éve a muzulmánellenes Pegida-mozgalom, noha a tartományban a muzulmánok aránya a két százalékot se éri el. Valamint tavaly a szintén szászországi Chemnitz városában (az egykori Karl-Marx-Stadtban) – miután két bevándorló elvileg megölt egy német fiút – szélsőjobboldali focihuligánok külföldi kinézetű emberekre vadásztak órákon át a belvárosban.

Sokan a szász rendőrség és alkotmányvédelem felelősségét is felvetik, tekintve, hogy a Nemzetiszocialista Underground szélsőjobboldali terrorszervezet kapcsán is – amely éveken Szászországban tudott megbújni – vitatott a szász állami szervek szerepe. Egyesek szerint főleg a rendőrség kötelékében jelentős az AfD-s beszivárgás – nem véletlen, hogy a párt végül vereséget szenvedő görlitzi főpolgármester-jelöltje is egykoron rendőr volt.

CÍMLAPFOTÓ: AfD Görlitz / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek