+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 15. szombat, 08:45
Az Égei-tengerbe a búvárturisták kedvéért leengedett Airbus A330 ezzel a legnagyobb, valaha elsüllyesztett repülő.

Egy már használaton kívüli Airbus A330 repülőgépet süllyesztettek el pénteken Törökország nyugati partjainál, ezzel azt remélik, hogy a búvárturistákat vonzzák majd a régióba: erről az esetről közölt videoriportot a BBC.

 

A 65 méter hosszú Airbus A330 típusú repülőgépet 30 méter mélyen engedték az Égei-tengerbe, ezzel tervezik az Edirne tartományban található Ibricébe csalogatni a búvárkodás iránt érdeklődő turistákat.

 

A helyiek abban reménykednek, hamarosan búvárparadicsommá válhat a környék, jelenleg pedig ez a világ legnagyobb elsüllyesztett repülőgépe.

 

 

Az edirnei tartomány helyettese egyébként az Anadolu török hírügynökség tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy

 

a búvárturizmus jóval jövedelmezőbb a tömegturizmusnál: míg egy átlag turista 500-600 dollárnyi bevételt generál, egy búvárturistánál ez 2000-3000 dollár is lehet, vagyis sokkal inkább megéri minél több búvárt a régióba csábítani. 

 

Az elsüllyesztett gépmadár 1995-ben repült először, és egészen tavalyig szolgált, ekkor vették meg és szállították ide Antalya üdülővárosból a repülőgépet.

 

Hasonló gépelsüllyesztésekre egyébként volt már példa Törökországban: 2016-ban Izmirtől 80 kilométerre, Kusadasi mellett süllyesztettek el egy 54 méteres Airbus A300-as repülőgépet, ez is a búvátrutizmus fellendítésének reményében történt: a gépen ugyanis hamar megtelepednek a korallok és a tengeri állatok, ez pedig a búvárturisták figyelmét is felkeltheti. A fentieken kívül még további három, kisebb repülőgép is el van süllyesztve Törökországban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás