Valószínűleg az MSZP-sekkel és a DK-sokkal fog ülni egy frakcióban a székelyeket fellógatni vágyó román exminiszterelnök

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.14. 15:50

Mihai Tudose Strasbourgba megy, és mivel valószínűleg Macronékhoz nem ülhet be az otthoni politikai helyzet miatt, a szociáldemokrata frakcióval fog dolgozni.

Valószínűleg az MSZP-sekkel és a DK-sokkal fog ülni egy frakcióban a székelyeket fellógatni vágyó román exminiszterelnök

Mihai Tudose volt román miniszterelnök, aki a székelyek akasztását vizionálva lett leginkább ismert a magyar közvélemény számára, az Európai Parlamentbe megy.

Tudose ugyanis tavaly kilépett a Szociáldemokrata Pártból (PSD), miután az akkor még szabadlábon randalírozó Liviu Dragnea pártelnök leváltotta a miniszterelnöki tisztségből, és átment a Victor Ponta szintén volt miniszterelnök által összegrundolt Pro Romania pártba, amelynek EP-listáján a harmadik helyet kapta. A párt az EP-választásokon két helyet nyert, a listavezető maga Ponta volt, aki azonban nem kíván elmenni az EP-be, mondván: otthon sokkal több haszna van.

A lista második helyezettje egy szakpolitikus, Corina Crețu, aki regionális politikáért felelős biztosként sok mindent letett már az asztalra. A lista harmadik helyezett pedig nem más, mint Tudose, aki székelyakasztásos kijelentése miatt végül is ímmel-ámmal bocsánatot kért végül, és azóta Ponta szekerét tolja.

A Pro Románia nemrégiben csatlakozott az Európai Demokrata Párthoz, amely az Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártszövetség egyik alkotója volt a liberális ALDE mellett. A Pro Románia még nem tudja, melyik frakcióba fog beülni, Victor Ponta azt nyilatkozta, hogy van ajánlatuk a Renew Europa néven megújult csoporttól és az S&D-től (Európai Szocialisták és Demokraták Pogresszív Szövetsége) is.

Az azonban a baj, hogy a Verhofstadtékkal nagyon jóban levő, és a Renew Europe egyik alapítójaként létező Mentsétek Meg Romániát (USR) párt és a Pro Romania között otthon nagy a feszültség, és egybehangzó sajtóértesülések szerint Dacian Cioloș és Dan Barna pártelnökök, akik a PLUS és az USR választási szövetségével nyolc képviselőt juttattak az EP-be, megvétózták, hogy Pontáék is hozzájuk üljenek, mondván: nem különböznek olyan sokban a kormányon levő PSD-től.

Ez azt jelenti, hogy Tudose jelen állás szerint a magyar képivselők közül az MSZP-s Ujhelyi Istvánnal, illetve a DK képviselőivel kerülhet majd egy frakcióba.

A háttérben egyébként az áll, hogy Ponta mostanság sorra halássza el a meggyengült PSD parlamenti képviselőt, és azt tervezi, hogy belátható időn belül több képviselője lesz a parlamentben a frakciójának, mint az USR-nek. Csak az a baj, hogy Romániában sosem lehet tudni, pontosan hány képviselője is van egy parlamenti csoportnak.

Két nappal ezelőtt például visszament két képviselő a Pro Romániába, miután néhány hónapja kiléptek a PSD-ből, beálltak Pontáékhoz, majd visszamentek a PSD-be – ezt néha követni is nehéz. Mindenesetre az elmúlt három napban legalább három új képviselőt szereztek Pontáék, így valószínűleg 24-en vannak, az USR 27 képviselővel van jelen a bukaresti alsóházban.

FOTÓ: Wikipedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek