+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 14. péntek, 20:01
Amíg a büntetőpere zajlik, addig biztos nem lesz EP-képviselő. Akár 25 évet is kaphat.

A Spanyol Legfelsőbb Bíróság nem engedélyezte, hogy a Katalán Republikánus Baloldal EP-mandátumot nyert vezetője, Oriol Junqueras elhagyja a börtönt, és részt vegyen a Nemzeti Választási Bizottság által biztosított eskütételen, ami szükséges lenne ahhoz, hogy EP-képviselő legyen – írja az El Pais.

 

A volt katalán miniszterelnök-helyettes, aki az egyike a kilenc olyan katalán szeparatista vezetőnek, akiket letartóztattak, és jelenleg fogvatartanak a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezése miatt.

 

Hiába nyert azonban a májusi választásokon egy helyet az EP-ben, a Legfelsőbb Bíróság döntése azt jelenti, hogy nem fogja tudni elfoglalni azt. Amellett, hogy otthon le kellett volna tegye az esküt, ugyanígy engedélyt kellett volna kapnia arra, hogy részt vegyen a brüsszeli, július másodikán esedékes eskütételen és alakuló ülésen is.

 

Csakhogy a katalán vezetők ellen éppen a büntetőper zajlik, Junqueras akár 25 évnyi fegyházbüntetést is kaphat, amennyiben bűnösnek találják az állam elleni lázadás, valamint annak vádjában, hogy illegálisan használt fel közpénzt a katalán függetlenségi referendum megszervezésére.

 

Amennyiben a politikus letehetné az esküt az EP-ben, azzal automatikusan mentelmi jogot is kapna.

 

A Legfelsőbb Bíróság előzőleg a katalán vezetők mellett döntött, amikor az volt a kérdés, hogy elfoglalhatják-e helyüket a spanyol képviselőházban és szenátusban, öt vádlottat ugyanis megválasztottak ide az április 28-i parlamenti választásokon. Akkor a Legfelsőbb Bíróság megengedte Junquerasnak és négy társának, hogy elhagyják a börtönt, és elfoglalják a helyüket, igaz, később azt is javasolta, hogy függesszék fel őket hivatalukból.   

 

A Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a döntését, hogy amennyiben Junqueras elmehetne Brüsszelbe, úgy megszűnne a jogi felügyelet rajta. Nem mellékes, hogy ugyancsak Brüsszelben van Carles Puigdemont volt katalán miniszterelnök is, aki önkéntes száműzetésbe vonult oda, és azóta nem is utazott haza, nehogy őt is őrizetbe vehessék a spanyol hatóságok. A Legfelsőbb Bíróság azt mondja, az, hogy most megtiltják Junquerasnak, hogy Brüsszelbe menjen, nem véglegesen, hanem csak ideiglenesen gátolja meg abban, hogy elfoglalja hivatalát.

 

Nagyjából tehát a bíróság elfogadta az ügyészek érveit, akik nagyjából azt mondták el, hogy amennyiben automatikusan mentelmi jogot kap a politikus, az nagy felelőtlenség lenne, hiszen gátolná a tárgyalás rendes lefolyását. Arról már írtunk, hogy az EP-kampányban sem engedték ki a katalán politikusokat a börtönből. 

 

FOTÓ: Oriol Junqueras/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken tárgyal erről, Kurz kancellár már előre nyomást gyakorol a többiekre.

Elkezdődött a harmadik hullám, a kormány szerint kemény két hét áll előttünk. Hogy március 15-e után mi lesz, azt majd a számok ismeretében döntik el.

Míg az EU darabonként 3,5 dollárt fizet az AstraZeneca vakcináiért, a Dél-Afrikai Köztársaság már 5,25 dollárt.

1991. február 25-én szűnt meg a Varsói Szerződés katonai szervezete – többek között a magyar miniszterelnök, Antall József közreműködése folytán.

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás