+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 14. péntek, 20:01
Amíg a büntetőpere zajlik, addig biztos nem lesz EP-képviselő. Akár 25 évet is kaphat.

A Spanyol Legfelsőbb Bíróság nem engedélyezte, hogy a Katalán Republikánus Baloldal EP-mandátumot nyert vezetője, Oriol Junqueras elhagyja a börtönt, és részt vegyen a Nemzeti Választási Bizottság által biztosított eskütételen, ami szükséges lenne ahhoz, hogy EP-képviselő legyen – írja az El Pais.

 

A volt katalán miniszterelnök-helyettes, aki az egyike a kilenc olyan katalán szeparatista vezetőnek, akiket letartóztattak, és jelenleg fogvatartanak a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezése miatt.

 

Hiába nyert azonban a májusi választásokon egy helyet az EP-ben, a Legfelsőbb Bíróság döntése azt jelenti, hogy nem fogja tudni elfoglalni azt. Amellett, hogy otthon le kellett volna tegye az esküt, ugyanígy engedélyt kellett volna kapnia arra, hogy részt vegyen a brüsszeli, július másodikán esedékes eskütételen és alakuló ülésen is.

 

Csakhogy a katalán vezetők ellen éppen a büntetőper zajlik, Junqueras akár 25 évnyi fegyházbüntetést is kaphat, amennyiben bűnösnek találják az állam elleni lázadás, valamint annak vádjában, hogy illegálisan használt fel közpénzt a katalán függetlenségi referendum megszervezésére.

 

Amennyiben a politikus letehetné az esküt az EP-ben, azzal automatikusan mentelmi jogot is kapna.

 

A Legfelsőbb Bíróság előzőleg a katalán vezetők mellett döntött, amikor az volt a kérdés, hogy elfoglalhatják-e helyüket a spanyol képviselőházban és szenátusban, öt vádlottat ugyanis megválasztottak ide az április 28-i parlamenti választásokon. Akkor a Legfelsőbb Bíróság megengedte Junquerasnak és négy társának, hogy elhagyják a börtönt, és elfoglalják a helyüket, igaz, később azt is javasolta, hogy függesszék fel őket hivatalukból.   

 

A Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a döntését, hogy amennyiben Junqueras elmehetne Brüsszelbe, úgy megszűnne a jogi felügyelet rajta. Nem mellékes, hogy ugyancsak Brüsszelben van Carles Puigdemont volt katalán miniszterelnök is, aki önkéntes száműzetésbe vonult oda, és azóta nem is utazott haza, nehogy őt is őrizetbe vehessék a spanyol hatóságok. A Legfelsőbb Bíróság azt mondja, az, hogy most megtiltják Junquerasnak, hogy Brüsszelbe menjen, nem véglegesen, hanem csak ideiglenesen gátolja meg abban, hogy elfoglalja hivatalát.

 

Nagyjából tehát a bíróság elfogadta az ügyészek érveit, akik nagyjából azt mondták el, hogy amennyiben automatikusan mentelmi jogot kap a politikus, az nagy felelőtlenség lenne, hiszen gátolná a tárgyalás rendes lefolyását. Arról már írtunk, hogy az EP-kampányban sem engedték ki a katalán politikusokat a börtönből. 

 

FOTÓ: Oriol Junqueras/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az átlag liechtensteini háztartás eladósodottsága meghaladja a kétszázezer eurót, amivel GDP-arányosan a kontinens leggazdagabb országa számít egyben a legeladósodottabb társadalomnak is.

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

Egy új kutatás szerint már napi 78 perc zenehallgatás is elegendő ahhoz, hogy fent tartsuk mentális egészségünket.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás