+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 14. péntek, 20:01
Amíg a büntetőpere zajlik, addig biztos nem lesz EP-képviselő. Akár 25 évet is kaphat.

A Spanyol Legfelsőbb Bíróság nem engedélyezte, hogy a Katalán Republikánus Baloldal EP-mandátumot nyert vezetője, Oriol Junqueras elhagyja a börtönt, és részt vegyen a Nemzeti Választási Bizottság által biztosított eskütételen, ami szükséges lenne ahhoz, hogy EP-képviselő legyen – írja az El Pais.

 

A volt katalán miniszterelnök-helyettes, aki az egyike a kilenc olyan katalán szeparatista vezetőnek, akiket letartóztattak, és jelenleg fogvatartanak a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezése miatt.

 

Hiába nyert azonban a májusi választásokon egy helyet az EP-ben, a Legfelsőbb Bíróság döntése azt jelenti, hogy nem fogja tudni elfoglalni azt. Amellett, hogy otthon le kellett volna tegye az esküt, ugyanígy engedélyt kellett volna kapnia arra, hogy részt vegyen a brüsszeli, július másodikán esedékes eskütételen és alakuló ülésen is.

 

Csakhogy a katalán vezetők ellen éppen a büntetőper zajlik, Junqueras akár 25 évnyi fegyházbüntetést is kaphat, amennyiben bűnösnek találják az állam elleni lázadás, valamint annak vádjában, hogy illegálisan használt fel közpénzt a katalán függetlenségi referendum megszervezésére.

 

Amennyiben a politikus letehetné az esküt az EP-ben, azzal automatikusan mentelmi jogot is kapna.

 

A Legfelsőbb Bíróság előzőleg a katalán vezetők mellett döntött, amikor az volt a kérdés, hogy elfoglalhatják-e helyüket a spanyol képviselőházban és szenátusban, öt vádlottat ugyanis megválasztottak ide az április 28-i parlamenti választásokon. Akkor a Legfelsőbb Bíróság megengedte Junquerasnak és négy társának, hogy elhagyják a börtönt, és elfoglalják a helyüket, igaz, később azt is javasolta, hogy függesszék fel őket hivatalukból.   

 

A Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a döntését, hogy amennyiben Junqueras elmehetne Brüsszelbe, úgy megszűnne a jogi felügyelet rajta. Nem mellékes, hogy ugyancsak Brüsszelben van Carles Puigdemont volt katalán miniszterelnök is, aki önkéntes száműzetésbe vonult oda, és azóta nem is utazott haza, nehogy őt is őrizetbe vehessék a spanyol hatóságok. A Legfelsőbb Bíróság azt mondja, az, hogy most megtiltják Junquerasnak, hogy Brüsszelbe menjen, nem véglegesen, hanem csak ideiglenesen gátolja meg abban, hogy elfoglalja hivatalát.

 

Nagyjából tehát a bíróság elfogadta az ügyészek érveit, akik nagyjából azt mondták el, hogy amennyiben automatikusan mentelmi jogot kap a politikus, az nagy felelőtlenség lenne, hiszen gátolná a tárgyalás rendes lefolyását. Arról már írtunk, hogy az EP-kampányban sem engedték ki a katalán politikusokat a börtönből. 

 

FOTÓ: Oriol Junqueras/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem sikerült újráznia Kárpátalján a magyar jelöltnek az ukrán választásokon, de egy másik körzetben még akár születhet is magyar győzelem.

A csehországi Zlínt a szlovákiai Zsolnaként tüntették fel a négysávosra bővülő M15-ös autóúton, így rossz országot és kilométerszámot is írtak hozzá.

A cseh Polgári Demokrata Párt vezetője hozná össze az ellenzéket, de a kalózok kimaradnának az összefogásból.

Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

Közleményt adtak ki a mesterségesen eltüntetett, sokszor átnevelő táborba
küldött ujgur kisebbségről.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás