+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 14. péntek, 20:01
Amíg a büntetőpere zajlik, addig biztos nem lesz EP-képviselő. Akár 25 évet is kaphat.

A Spanyol Legfelsőbb Bíróság nem engedélyezte, hogy a Katalán Republikánus Baloldal EP-mandátumot nyert vezetője, Oriol Junqueras elhagyja a börtönt, és részt vegyen a Nemzeti Választási Bizottság által biztosított eskütételen, ami szükséges lenne ahhoz, hogy EP-képviselő legyen – írja az El Pais.

 

A volt katalán miniszterelnök-helyettes, aki az egyike a kilenc olyan katalán szeparatista vezetőnek, akiket letartóztattak, és jelenleg fogvatartanak a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezése miatt.

 

Hiába nyert azonban a májusi választásokon egy helyet az EP-ben, a Legfelsőbb Bíróság döntése azt jelenti, hogy nem fogja tudni elfoglalni azt. Amellett, hogy otthon le kellett volna tegye az esküt, ugyanígy engedélyt kellett volna kapnia arra, hogy részt vegyen a brüsszeli, július másodikán esedékes eskütételen és alakuló ülésen is.

 

Csakhogy a katalán vezetők ellen éppen a büntetőper zajlik, Junqueras akár 25 évnyi fegyházbüntetést is kaphat, amennyiben bűnösnek találják az állam elleni lázadás, valamint annak vádjában, hogy illegálisan használt fel közpénzt a katalán függetlenségi referendum megszervezésére.

 

Amennyiben a politikus letehetné az esküt az EP-ben, azzal automatikusan mentelmi jogot is kapna.

 

A Legfelsőbb Bíróság előzőleg a katalán vezetők mellett döntött, amikor az volt a kérdés, hogy elfoglalhatják-e helyüket a spanyol képviselőházban és szenátusban, öt vádlottat ugyanis megválasztottak ide az április 28-i parlamenti választásokon. Akkor a Legfelsőbb Bíróság megengedte Junquerasnak és négy társának, hogy elhagyják a börtönt, és elfoglalják a helyüket, igaz, később azt is javasolta, hogy függesszék fel őket hivatalukból.   

 

A Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a döntését, hogy amennyiben Junqueras elmehetne Brüsszelbe, úgy megszűnne a jogi felügyelet rajta. Nem mellékes, hogy ugyancsak Brüsszelben van Carles Puigdemont volt katalán miniszterelnök is, aki önkéntes száműzetésbe vonult oda, és azóta nem is utazott haza, nehogy őt is őrizetbe vehessék a spanyol hatóságok. A Legfelsőbb Bíróság azt mondja, az, hogy most megtiltják Junquerasnak, hogy Brüsszelbe menjen, nem véglegesen, hanem csak ideiglenesen gátolja meg abban, hogy elfoglalja hivatalát.

 

Nagyjából tehát a bíróság elfogadta az ügyészek érveit, akik nagyjából azt mondták el, hogy amennyiben automatikusan mentelmi jogot kap a politikus, az nagy felelőtlenség lenne, hiszen gátolná a tárgyalás rendes lefolyását. Arról már írtunk, hogy az EP-kampányban sem engedték ki a katalán politikusokat a börtönből. 

 

FOTÓ: Oriol Junqueras/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás