+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. június 14. péntek, 17:55
Mit gondolnak az ismertebb pártfüggetlen politikusok arról, hogy kinek kellene nyernie az ellenzéki főpolgármester-jelölti címért zajló előválasztást? Az Azonnali körbekérdezett.

Jövő héten indul az előválasztás, ahol megméretteti magát az MSZP-P színeiben Karácsony Gergely, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor és a DK által támogatott Kálmán Olga. De vajon mit gondolnak az olyan ismertebb, jelenleg párthoz nem kötődő politikusok a jelöltekről, mint Hadházy Ákos, Szél Bernadett vagy Márki-Zay Péter? Az Azonnali megkérdezte őlet.

 

„Úgy tűnik, az előválasztás valódi választás lesz, egy üde színfolt” – reagált az Azonnalinak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Úgy vélte, az indulók közt „szinte csak jó jelöltek vannak”, mindhárman alkalmasak lehetnek a városvezetésre és a választás megnyerésére. Ugyan konkrét nevet nem emelt ki közülük,

 

de szerinte a választóknak az „észérveket, rációt kell megnézni”, és ez alapján eldönteni, kit támogatnak az előválasztáson.

 

Hadházy arra is felhívta a figyelmet: nagy veszélynek tartja. hogy csak Budapesttel foglalkozik az ellenzék, mikor a vidéki helyek is ugyanilyen lényegesek lennének. Probléma szerinte az is, hogy az ellenzék nem foglalkozik a játékszabályokkal.

 

„Az EP-választások negatív tanúsága, hogy gyakorlatilag ellfogadtuk, hogy öt perceket kaphatnak a pártok félév alatt a köztévében” – jegyezte meg. Így szerinte ha nem a Fidesz diktálta volna a feltétleket, akkor „ilyen kormányzati teljesítmény és lopások mellett” csak 5-6 százalékot kellett volna elérniük az EP-választáson.

 

Aki győz, azt támogatni fogja

 

„Budapest az ország fővárosaként kicsit mindannyiunké és szimbolikus hely is, de nem vagyok budapesti lakos és azt gondolom, az ellenzéki jelöltről alapvetően a budapestieknek kell döntenie” – nyilatkozta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az Azonnalinak. Elmondta, számára, mint aki Budakeszin lakik, de sokszor bejár a fővárosba dolgozni, az lenne a fontos, hogy az új főpolgármester szívén viselje az agglomerációs közlekedést. „Egyre többen költöznek ki az elővárosokba, miközben egyre rosszabb az agglomerációk közlekedési helyzete.

 

Ezért olyan tömegközlekedésre lenne szükség, amit az autójuk helyett is szívesen igénybe vesznek az emberek.”

 

Szél Bernadett szerint alapvető fontosságú az is, hogy miután a fővárosban előbb halnak az emberek a légszennyezettség miatt, mint az ország más részében, az új városvezető ezzel a problémával is foglalkozzon. „Mivel a fairtások ezzel összefüggenek, olyan főpolgármesterre van szükség, aki tudja vállalni, hogy nem csökkenti a zöldterületeket a látványberuházások kedvéért”. Végül, de nem utolsó sorban, „alapnak” gondolja azt is, hogy a budapesti lakhatási válság is a jelölt prioritásai között legyen.

 

Szél Bernadett egyetért azzal, hogy „Budapestnek szabad helynek kell lennie”, tehát bárki is kerüljön ki az előválasztásból győztesként, azt mindenképpen támogatni fogja.

 

Mindenki egyformán szimpatikus

 

Senkinek nem drukkol az előválasztáson Márki-Zay Péter – mondta el az Azonnali megkeresésére Hódmezővásárhely független polgármestere, egyben az ellenzéki együttműködést az önkormányzati választáson elősegíteni kívánó Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke. Elmondta: ő „hivatalból semleges a kérdésben”, szerinte pedig „nagyon jó ötlet” az előválasztás, miután ez segíti eldönteni, ki lesz Tarlós István ellenzéki kihívója. Egyébként pedig mindhárom jelölt egyformán szimpatikus számára. Igaz, a Momentum politikusát, Kerpel-Fronius Gábort korábban nem ismerte, de ez sem probléma neki,

 

hiszen Márki-Zay maga taktikai szavazóként a Momentumra voksolt az EP-választáson.

 

Hogy milyen szempont alapján döntsenek az emberek, abban Márki-Zay nem kívánt tanácsot adni, „nyilván, akit ők a legalkalmasabb kihívónak találnak”, és azt majd a teljes ellenzéknek támogatnia kell.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jobboldali-liberális, vagy baloldali-nacionalista vezetése lesz Szlovákiának? Lesz-e továbbra is magyar képviselet? Szlovákia szombaton eldönti mindezt, mi pedig mutatjuk, melyik párt hogyan kampányol.

Ki képviselje a felvidéki magyarokat? Szavazz!

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás