+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. június 14. péntek, 17:55
Mit gondolnak az ismertebb pártfüggetlen politikusok arról, hogy kinek kellene nyernie az ellenzéki főpolgármester-jelölti címért zajló előválasztást? Az Azonnali körbekérdezett.

Jövő héten indul az előválasztás, ahol megméretteti magát az MSZP-P színeiben Karácsony Gergely, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor és a DK által támogatott Kálmán Olga. De vajon mit gondolnak az olyan ismertebb, jelenleg párthoz nem kötődő politikusok a jelöltekről, mint Hadházy Ákos, Szél Bernadett vagy Márki-Zay Péter? Az Azonnali megkérdezte őlet.

 

„Úgy tűnik, az előválasztás valódi választás lesz, egy üde színfolt” – reagált az Azonnalinak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Úgy vélte, az indulók közt „szinte csak jó jelöltek vannak”, mindhárman alkalmasak lehetnek a városvezetésre és a választás megnyerésére. Ugyan konkrét nevet nem emelt ki közülük,

 

de szerinte a választóknak az „észérveket, rációt kell megnézni”, és ez alapján eldönteni, kit támogatnak az előválasztáson.

 

Hadházy arra is felhívta a figyelmet: nagy veszélynek tartja. hogy csak Budapesttel foglalkozik az ellenzék, mikor a vidéki helyek is ugyanilyen lényegesek lennének. Probléma szerinte az is, hogy az ellenzék nem foglalkozik a játékszabályokkal.

 

„Az EP-választások negatív tanúsága, hogy gyakorlatilag ellfogadtuk, hogy öt perceket kaphatnak a pártok félév alatt a köztévében” – jegyezte meg. Így szerinte ha nem a Fidesz diktálta volna a feltétleket, akkor „ilyen kormányzati teljesítmény és lopások mellett” csak 5-6 százalékot kellett volna elérniük az EP-választáson.

 

Aki győz, azt támogatni fogja

 

„Budapest az ország fővárosaként kicsit mindannyiunké és szimbolikus hely is, de nem vagyok budapesti lakos és azt gondolom, az ellenzéki jelöltről alapvetően a budapestieknek kell döntenie” – nyilatkozta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az Azonnalinak. Elmondta, számára, mint aki Budakeszin lakik, de sokszor bejár a fővárosba dolgozni, az lenne a fontos, hogy az új főpolgármester szívén viselje az agglomerációs közlekedést. „Egyre többen költöznek ki az elővárosokba, miközben egyre rosszabb az agglomerációk közlekedési helyzete.

 

Ezért olyan tömegközlekedésre lenne szükség, amit az autójuk helyett is szívesen igénybe vesznek az emberek.”

 

Szél Bernadett szerint alapvető fontosságú az is, hogy miután a fővárosban előbb halnak az emberek a légszennyezettség miatt, mint az ország más részében, az új városvezető ezzel a problémával is foglalkozzon. „Mivel a fairtások ezzel összefüggenek, olyan főpolgármesterre van szükség, aki tudja vállalni, hogy nem csökkenti a zöldterületeket a látványberuházások kedvéért”. Végül, de nem utolsó sorban, „alapnak” gondolja azt is, hogy a budapesti lakhatási válság is a jelölt prioritásai között legyen.

 

Szél Bernadett egyetért azzal, hogy „Budapestnek szabad helynek kell lennie”, tehát bárki is kerüljön ki az előválasztásból győztesként, azt mindenképpen támogatni fogja.

 

Mindenki egyformán szimpatikus

 

Senkinek nem drukkol az előválasztáson Márki-Zay Péter – mondta el az Azonnali megkeresésére Hódmezővásárhely független polgármestere, egyben az ellenzéki együttműködést az önkormányzati választáson elősegíteni kívánó Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke. Elmondta: ő „hivatalból semleges a kérdésben”, szerinte pedig „nagyon jó ötlet” az előválasztás, miután ez segíti eldönteni, ki lesz Tarlós István ellenzéki kihívója. Egyébként pedig mindhárom jelölt egyformán szimpatikus számára. Igaz, a Momentum politikusát, Kerpel-Fronius Gábort korábban nem ismerte, de ez sem probléma neki,

 

hiszen Márki-Zay maga taktikai szavazóként a Momentumra voksolt az EP-választáson.

 

Hogy milyen szempont alapján döntsenek az emberek, abban Márki-Zay nem kívánt tanácsot adni, „nyilván, akit ők a legalkalmasabb kihívónak találnak”, és azt majd a teljes ellenzéknek támogatnia kell.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás