+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. június 14. péntek, 10:15
A katonai csapatok és a fegyverek szállítása miatt szennyez ennyire a Pentagon. Még úgy is, hogy már 2009 óta jelentősen visszavettek a benzinfogyasztásból.

Tavalyelőtt 59 millió tonna szén-dioxidot és üvegházhatású gázokat bocsátott ki a Pentagon – írja a Guardian egy új tanulmányra hivatkozva, amely itt olvasható. Ennek megállapítása szerint az amerikai védelmi minisztérium műveletei miatti üvegházhatású gázkibocsátás az elmúlt évben magasabb volt, mint sok kisebb országé.

 

A tanulmány szerzője, Neta Crawford szerint

 

ha a Pentagon egy ország lenne, akkor az 55. legnagyobb kibocsátó lenne a Földön.

 

Összehasonlításként: az amerikai védelmi minisztérium kibocsátása meghaladta Portugáliáét is, ami az 57. legnagyob széndioxid-kibocsátó az ennek vizsgálatára szakosodott Global Carbon Atlas szerint.

 

És hogy miért származik ennyi káros anyag a Pentagon tevékenységéből?

 

Leginkább a katonai csapatok és fegyverek szállítása miatt, ugyanis ezek felelnek az energiafogyasztás 70 százalékáért az útközbeni üzemanyagégetés miatt.

 

Mindez azért meglepő eredmény, mert Crawford szerint a Pentagon 2009 óta jelentősen csökkentette az üzemanyag-használatát, például hatékonyabb járműveket használnak, és bázisaikon is igyekeznek tiszta energiaforrásokat használni. A tanulmányban szerették volna reagáltatni a Pentagont az eredményre, de nem kaptak választ.

 

A világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátója egyébként Kína, míg a második helyen az USA szerepel. Érdekesség, hogy a Pentagon éppen januárban nevezte a klímaváltozást nemzetbiztonsági ügynek egy az amerikai kongresszusnak tett jelentésében.

 

A szén-dioxid-kibocsátás felelőseivel egyre több tanulmány foglalkozik, a héten egy német egyetem tanulmánya jutott arra: a bitcoinbányászat több károsanyagot bocsát ki, mint Jordánia.

 

FOTÓ: David B. Gleason / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

Egy hétig nem működött az Európai Unió által finanszírozott navigációs rendszer.

Ugyan Koczka Tibor az elmúlt öt évben Szombathely kormánypárti alpolgármestere volt, arról se szóltak neki, hogy nem kívánják őt újraindítani.

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: ez jogellenes.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás