Miért téma az a lengyeleknél, hogy vodkázott-e Kaczyński a komcsikkal?

Szerző: Pál Benedek
2019.06.13. 07:37

A kormányzó lengyel konzervatív jobboldal nagy részének vérben forog a szeme és árulást kiált, ha látja az archív képeket, amiken a rendszerváltók és az állampártiak vodkával koccintanak az egyeszségükre. Azóta kiderült: Lech Kaczyński, a jobboldal hőse is ott volt. De miért fontos ez, miért mond el sokat az ottani politikai törésvonalakról?

Miért téma az a lengyeleknél, hogy vodkázott-e Kaczyński a komcsikkal?

Magyarországhoz hasonlóan az újkori lengyel politikának is megvannak azok a szimbolikus politikai eseményei: náluk is leképezi a politikai törésvonalakat az ezekhez való viszonyulás. Taxisblokád, székházügy, koronaúsztatás, őszödi beszéd – ezeket mindegyik politikai oldal a saját világlátása szerint értelmezi, legyen az nemzetárulás vagy a fasizálódás első tünete. Lengyelországban az egyik ilyen szimbolikus történés a magdalenkai találkozók.

Szolidaritás akkor vs. Szolidaritás ma

Magdalenka ugyanis az a Varsó melletti villa volt, ahol 1989 elején a Szolidaritás képviselői és az állampárti vezetés hosszas tárgyalások után megállapodtak a kerekasztal-tárgyalások feltételeiről.

A Magdalenka szóra a kormányzó konzervatív jobboldal nagy részének vérben forog a szeme, és árulást kiált. Számukra azok a képek, amelyeken a felek vodkával koccintanak, egyet jelentenek a kommunista elit és ügynökeik paktumával.

A másik oldal számára viszont a kompromisszum a lengyelek közti megegyezést, egy fontos és szükséges lépést jelenti a demokratikus Lengyelország felé.

Olyannyira jelen van ez a vita még ma is a közéletben, hogy a legújabb lengyelországi minibotrány is ehhez kapcsolódik. A lengyelek június 4-én ünnepelték a félszabad választásokat – ezen a Szolidaritás megalázó vereséget mért az állampártra. Ez volt az a momentum, amikor a lengyel demokratikus átmenet valóban megkezdődött.

A politikai megosztottságot jól jellemzi, hogy Gdańskban két megemlékezést tartottak egymástól pár száz méterre. Az egyiket a gdański ellenzéki városvezetés szervezte az Európai Szolidaritás Központban (ESC), amely Lech Wąłęsához, a Szolidaritás legendás vezetőjéhez köthető. Mind Wąłęsát, mind pedig az ECS-t nem kedveli a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) – olyannyira nem, hogy utóbbinak az állami támogatását a kormány jelentősen csökkentette is év elején.

A másik megemlékezést a Szolidaritás szakszervezet szervezte a gdański hajógyár munkavédelmi csarnokában, ahol az állampárt és a Szolidaritás 1980 augusztusában aláírta a sztrájkot lezáró megállapodást. A mai Szolidaritás viszont nagyon is élvezi a kormány támogatását. Mateusz Morawiecki miniszterelnök csak az ő eseményükre látogatott el. A politikai ellentétek egyik látványos megnyilvánulása volt, amikor a miniszterelnök nem volt hajlandó kezet fogni az őt üdvözölni akaró Aleksandra Dulkiewicz gdański polgármesterasszonnyal.

Tusk bejelentés helyetti patronja

Donald Tusk Európai Tanács-elnök a Szolidaritás Központ megemlékezéséhez kapcsolódóan mondott beszédet. A lengyel médiában hónapok óta úgy tartották számon ezt a beszédet, mint az a pillanatot, amikor majd bejelenti visszatérést a lengyel politikába. Ez viszont elmaradt: Tusk inkább történelemről beszélt, a megegyezés és a békés átmenet fontosságát hangsúlyozva. Egy ponton a lengyel tárgyalásokat az 1989-es véres Tienanmen téri eseményekkel állította párhuzamba: Lengyelország megmutatta, hogy lehet vér nélkül is változásokat elérni.

És itt utalt a magdalenkai vodkázásokra: „Nézzük ezeket a képeket ma: Kiszczak és Jaruzelski tábornokok Wąłęsával és Kaczyńskival vodkáznak. Kaczyński ugyan ezeken a képeken napjainkban nincs rajta, de én láttam a valódiakat. Ezekről nem azért beszélek, hogy kötekedjek, hanem hogy kimondjam a számomra legnyilvánvalóbb dolgot. Mit kellett volna csinálniuk, egymásra lőni?”

Itt nem Jarosław Kaczyńskiről van szó, a lengyel államügyeket háttérből mozgató PiS-pártelnökről. Tusk annak 2010-es szmolenszki repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt ikertestvéréről, Lechről, a néhai köztársasági elnökről beszélt. Ugyanis Lech volt mindig is az, aki a két iker közül a tehetségesebbnek számított és a fontosabb pozíciókat betöltötte. Magdalenkában és a kerekasztal-tárgyalásokon is Wąłęsa tanácsadójaként vett részt (csak a kilencvenes évek elején vált el a két politikus útja).

Mítoszok és meghaladás

Jarosław persze rögtön védelmébe vette testvérét. Egy rádióműsorban azt nyilatkozta, hogy ugyan Lech ivott vodkát, de nem fraternizált a kommunistákkal, mint Wąłęsáék. Ezután a lengyel közbeszédben jót vitatkozgattak, hogy mit is jelent a lengyelül idegenül hangzó fraternizálás. És persze előkerültek azok a videók is, amelyeken Lech lelkesen koccint az állampárti vezetőkkel. Amúgy ezeket a felvételeket a biztonsági szolgálat csinálta, és most már nyilvánosan hozzáférhetők.

De miért is ennyire fontos Jarosław Kaczyńskinak, hogy vodkázott-e a testvére? Azért, mert ikertestvére 2010-es halálát egyszerű politikai mítoszteremtésre használta fel.

Már nem sokkal a repülőgép-szerencsétlenség terjedni kezdtek azok az összeesküvés elméletek, amelyek szerint Donald Tusk – akkor éppen a Polgári Platform (PO) miniszterelnöke – és Vlagyimir Putyin közösen felelnek testvére haláláért. A Varsó központjában pedig jó ideig havonta tartott megemlékezések pedig a PiS-es szavazók keménymagjának tüzelését szolgálta. Lech azóta kapott szobrot Varsó belvárosában, arccal a szmolenszki tragédia emlékműve felé. Ezenfelül pedig a jelenlegi PiS-es kormány többször is megpróbálta Lechet a Szolidaritás vezető személyiségének beállítani, ezáltal Wąłęsát a háttérbe szorítani.

AZ AZONNALI OTT VOLT LECH SZOBRÁNAK AVATÁSAKOR VARSÓBAN!

Maga a botrány még a lengyel közbeszédben sem sok vizet zavart, viszont abból a szempontból nagyon is érdekes, hogy ezen keresztül nagyon jól megérthetjük a mostani lengyel politikai törésvonalakat. Az EP-választásokon három csoportosulás szerzett helyet az Európai Parlamentben.

+ A (jobbközép, agrárius, régi baloldali, liberális és zöld) ellenzéki pártokból összeálló Európai Koalíció az, amely azt mondja, hogy a 89-es kompromisszum egy csoda volt, és az ország érdekét szolgálta. Ők azok, akik a lengyel rendszerváltás egyfajta mitizált narratíváját hangoztatják.

+ Velük szemben állt a kormányzó nacionalista-konzervatív PiS, amely szerint az egész egy árulás volt, ami lehetővé tette, hogy a kommunisták átmentsék hatalmukat.

+ A harmadikként éppen bejutó balos Wiosna (Tavasz) pedig az, amely azokat lengyeleket próbálta megszólítani, akiknek elegük van ezekből az évtizedek óta tartó vitákból.

Olvass még több elemzést Pál Benedektől Lengyelországról!

Pál Benedek
Pál Benedek az Azonnali állandó szerzője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek