Szennyvízből készült sört csinált egy cseh sörfőzde

Szerző: Illés Gergő
2019.06.13. 08:40

Egyre gyakoribbak a száraz időszakok, szóval akár ez is lehetne a sörfőzés jövője, már persze ha a fogyasztók is elfogadják: te innál szennyvízből készült sört? Szavazz!

Szennyvízből készült sört csinált egy cseh sörfőzde

Csehországban rengeteg jó sört lehet inni – és ezt mutatja, hogy egy főre vetítve a csehek isszák a világon a legtöbbet, 143,3 litert belőle –, de egy délnyugat-csehországi kis sörfőzde olyan itallal jelenkezett, amelyre még a hosszú múltra visszatekintő helyi sörfőzésben sincs igazán precedens:

a Čížovában székelő üzem ugyanis a sörhöz használt vizet a prágai szennyvíztisztítóból szerzi.

Az EKRO 12 néven árult különlegességből a gyártó Veolia nevű cég rögtön le is főzött 15 hektolitert, majd elvitték a prágai éves vízgazdálkodási kiállításra, ott találta meg őket a cseh közrádió riportere is.

Martin Hrubeš sörfőzőmester elmondta, azért is akarta megfőzni az első csehországi, tisztított szennyvízből készült sört, mert ismer valakit, aki az Egyesült Államokban már csinált ilyet, ezért ő akart lenni az első, akinek ez Csehországban is sikerül. A prágai szennyvíztisztítóból szerzett vizet aktív szénnel és membrános technológiával tisztítják meg, ezután kerülhet bele a maláta és a komló.

Az eredmény pedig egy klasszikus cseh lager, mely ízben sem különbözik egy nem szennyvízből készült sörtől. Persze közvetlenül talajvizet még mindig olcsóbb szerezni, mint a szennyvíztisztítóból hozatni azt, ám ez esetben a cél is csak annyi volt, hogy sikerüljön szennyvízből sört főzni.

Ondřej Beneš, a cég kereskedelmi igazgatója szerint a sör ezzel együtt is segíthet leküzdeni azt a mentális akadályt, hogy nem isszuk meg azt, amit egyszer már használtunk

Persze kérdés, hogy a szennyvízből készített sör lehet-e a jövő, vagy csak egy érdekes próbálkozás Csehországból: világszerte egyre gyakoribbak ugyanis a szárazságok, és a természetes talajvízszint is egyre alacsonyabb.

Ez viszont elsősorban a fogyasztókon múlik, szóval döntsetek ti: kipróbálnátok a cseh szennyvíz-sört, vagy maradnátok a hagyományosnál?

BORÍTÓKÉP: Kostas Linitsios / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek