+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. június 13. csütörtök, 16:19
Az ENSZ-főtitkár szeptemberre konkrét terveket szeretne látni arra, hogyan csökkentik a kibocsátást egyes országok, de az EU késlekedni látszik.

Az Euractiv szerint Európai Tanács következő heti, brüsszeli csúcstalálkozóján az európai állam- és kormányfők arról a tervezetről is fognak tárgyalni, amely az EU-s tagállamok párizsi klímaegyezménynek való megfelelését szolgálja: arról van szó, hogy 2050-re teljesen megszűnjön az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban.

 

Bár az EU-s tagállamok kormányainak és a Bizottságnak hivatalosan 2020 decemberéig kell kész megegyezést benyújtaniuk az ENSZ-nek, egy idén szeptemberi csúcstalálkozóra már konkrét, megvalósítható terveket szeretne látni Antonio Guterres ENSZ-főtitkár: ehhez pedig arra van szükség, hogy a következő hetekben, de legkésőbb idén év végén döntés szülessen az ügyben. A következő csúcstalálkozón azonban minden bizonnyal az EU-s vezetői pozíciókkal lesznek első sorban elfoglalva a felek, így kérdéses, hogy sikerül-e szeptemberig közös tervvel előállni.

 

Sebastian Mang, a Greenpeace éghajlatváltozási tanácsadója szerint a tudományos tények tagadása lenne 2020-ig halogatni a döntést.

 

Japán a szeptemberi ENSZ-csúcstalálkozóra például már kész tervvel fog érkezni: az új irányvonalat június 11-én fogadta el a japán kormány, eszerint 2050-re teljesen kibocsátásmentessé tennék Japán gazdaságát, mely a harmadik legnagyobb gazdaság a világon.

 

Kik vannak a fix 2050-es dátum mellett, és kik ellene?


Belgium, Dánia, Franciaország, Luxembourg, Hollandia, Portugália és Spanyolország mind áldását adta az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes megszűntetésére az EU-ban a 2050-es határidőig. Az EU-elnökségét a románoktól hamarosan átvevő Finnország nemrég jelentette be, hogy 2035-re szeretnék nullára csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást az országukban, erről már mi is írtunk itt. Az Egyesült Királyság is teljesen megszüntetné ezeknek a gázoknak a kibocsátását 2050-re, és Lettország, valamint Szlovénia is hasonló célok megvalósításán dolgoznak. 

 

Az olasz kormány korábban macronista tervnek tartotta az elképzelést, így nem támogatta,

 

az Euractiv viszont úgy értesült, hogy már támogatják a kitűzött célt, és Németország is éppen idén fogja felülvizsgálni a klímacéljait. Az ügy kapcsán Bulgária, Horvátország, Csehország és Lengyelország a legszkeptikusabb, pedig őket különösen kényesen érintheti a klímaváltozás.

 

FOTÓ: Fred Marvaux / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

Egy hétig nem működött az Európai Unió által finanszírozott navigációs rendszer.

Ugyan Koczka Tibor az elmúlt öt évben Szombathely kormánypárti alpolgármestere volt, arról se szóltak neki, hogy nem kívánják őt újraindítani.

A zágrábi belügy megtiltotta a baloldali vezetésű városnak, hogy a magyar időkből származó trikolórját használja. A horvát Közigazgatási Bíróság azonban most kimondta: ez jogellenes.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás