+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. június 13. csütörtök, 16:19
Az ENSZ-főtitkár szeptemberre konkrét terveket szeretne látni arra, hogyan csökkentik a kibocsátást egyes országok, de az EU késlekedni látszik.

Az Euractiv szerint Európai Tanács következő heti, brüsszeli csúcstalálkozóján az európai állam- és kormányfők arról a tervezetről is fognak tárgyalni, amely az EU-s tagállamok párizsi klímaegyezménynek való megfelelését szolgálja: arról van szó, hogy 2050-re teljesen megszűnjön az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban.

 

Bár az EU-s tagállamok kormányainak és a Bizottságnak hivatalosan 2020 decemberéig kell kész megegyezést benyújtaniuk az ENSZ-nek, egy idén szeptemberi csúcstalálkozóra már konkrét, megvalósítható terveket szeretne látni Antonio Guterres ENSZ-főtitkár: ehhez pedig arra van szükség, hogy a következő hetekben, de legkésőbb idén év végén döntés szülessen az ügyben. A következő csúcstalálkozón azonban minden bizonnyal az EU-s vezetői pozíciókkal lesznek első sorban elfoglalva a felek, így kérdéses, hogy sikerül-e szeptemberig közös tervvel előállni.

 

Sebastian Mang, a Greenpeace éghajlatváltozási tanácsadója szerint a tudományos tények tagadása lenne 2020-ig halogatni a döntést.

 

Japán a szeptemberi ENSZ-csúcstalálkozóra például már kész tervvel fog érkezni: az új irányvonalat június 11-én fogadta el a japán kormány, eszerint 2050-re teljesen kibocsátásmentessé tennék Japán gazdaságát, mely a harmadik legnagyobb gazdaság a világon.

 

Kik vannak a fix 2050-es dátum mellett, és kik ellene?


Belgium, Dánia, Franciaország, Luxembourg, Hollandia, Portugália és Spanyolország mind áldását adta az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes megszűntetésére az EU-ban a 2050-es határidőig. Az EU-elnökségét a románoktól hamarosan átvevő Finnország nemrég jelentette be, hogy 2035-re szeretnék nullára csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást az országukban, erről már mi is írtunk itt. Az Egyesült Királyság is teljesen megszüntetné ezeknek a gázoknak a kibocsátását 2050-re, és Lettország, valamint Szlovénia is hasonló célok megvalósításán dolgoznak. 

 

Az olasz kormány korábban macronista tervnek tartotta az elképzelést, így nem támogatta,

 

az Euractiv viszont úgy értesült, hogy már támogatják a kitűzött célt, és Németország is éppen idén fogja felülvizsgálni a klímacéljait. Az ügy kapcsán Bulgária, Horvátország, Csehország és Lengyelország a legszkeptikusabb, pedig őket különösen kényesen érintheti a klímaváltozás.

 

FOTÓ: Fred Marvaux / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás