+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. június 13. csütörtök, 16:19
Az ENSZ-főtitkár szeptemberre konkrét terveket szeretne látni arra, hogyan csökkentik a kibocsátást egyes országok, de az EU késlekedni látszik.

Az Euractiv szerint Európai Tanács következő heti, brüsszeli csúcstalálkozóján az európai állam- és kormányfők arról a tervezetről is fognak tárgyalni, amely az EU-s tagállamok párizsi klímaegyezménynek való megfelelését szolgálja: arról van szó, hogy 2050-re teljesen megszűnjön az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban.

 

Bár az EU-s tagállamok kormányainak és a Bizottságnak hivatalosan 2020 decemberéig kell kész megegyezést benyújtaniuk az ENSZ-nek, egy idén szeptemberi csúcstalálkozóra már konkrét, megvalósítható terveket szeretne látni Antonio Guterres ENSZ-főtitkár: ehhez pedig arra van szükség, hogy a következő hetekben, de legkésőbb idén év végén döntés szülessen az ügyben. A következő csúcstalálkozón azonban minden bizonnyal az EU-s vezetői pozíciókkal lesznek első sorban elfoglalva a felek, így kérdéses, hogy sikerül-e szeptemberig közös tervvel előállni.

 

Sebastian Mang, a Greenpeace éghajlatváltozási tanácsadója szerint a tudományos tények tagadása lenne 2020-ig halogatni a döntést.

 

Japán a szeptemberi ENSZ-csúcstalálkozóra például már kész tervvel fog érkezni: az új irányvonalat június 11-én fogadta el a japán kormány, eszerint 2050-re teljesen kibocsátásmentessé tennék Japán gazdaságát, mely a harmadik legnagyobb gazdaság a világon.

 

Kik vannak a fix 2050-es dátum mellett, és kik ellene?


Belgium, Dánia, Franciaország, Luxembourg, Hollandia, Portugália és Spanyolország mind áldását adta az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes megszűntetésére az EU-ban a 2050-es határidőig. Az EU-elnökségét a románoktól hamarosan átvevő Finnország nemrég jelentette be, hogy 2035-re szeretnék nullára csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást az országukban, erről már mi is írtunk itt. Az Egyesült Királyság is teljesen megszüntetné ezeknek a gázoknak a kibocsátását 2050-re, és Lettország, valamint Szlovénia is hasonló célok megvalósításán dolgoznak. 

 

Az olasz kormány korábban macronista tervnek tartotta az elképzelést, így nem támogatta,

 

az Euractiv viszont úgy értesült, hogy már támogatják a kitűzött célt, és Németország is éppen idén fogja felülvizsgálni a klímacéljait. Az ügy kapcsán Bulgária, Horvátország, Csehország és Lengyelország a legszkeptikusabb, pedig őket különösen kényesen érintheti a klímaváltozás.

 

FOTÓ: Fred Marvaux / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hétfőn vezették be, hogy az élelmiszerboltokba csak szájmaszkkal lehet bemenni. Pénteken egy férfi Bécsben egy bankba ment be így – bankot rabolni és lövöldözni.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Mi volt a gondja az akkori román miniszterelnöknek, miközben nem csak Erdélyt kapták meg? Itt a Trianon 100 második része!

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

Három fertőzési gócpontot azonosítottak be, ebből egy bánsági, egy erdélyi.

A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás