Akár meg is szűnhet a kevés még nézőt vonzó magyar futballklubok egyike

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.13. 20:28

A szombathelyi önkormányzat nem szeretne bármiféle feltétel nélkül 150 millió forintot adni a Haladásnak.

Akár meg is szűnhet a kevés még nézőt vonzó magyar futballklubok egyike

A Nyugat.hu által szemlézett közgyűlési anyag szerint továbbra sem biztosított, hogy a Szombathelyi Haladás focicsapata legalább a másodosztályban el tud indulni, miután az előző szezonban simán kiesett az NB I-ből.

A Haladás Kft. még áprilisban kért nagyjából 150 millió forintot a szombathelyi önkormányzattól, de közgyűlés ajánlatát nem fogadták el, és a mostani állás szerint akár az egész társaság megszűnhet.

Az önkormányzat ugyanis elég szigorú feltételeket szabott a hirtelen adott pénzhez: például közölték, hogy a pénzt egyelőre nem utalják át, csak ígéretet tesz, és ennek már elégnek kell lennie a Magyar Labdarúgó Szövetségnél ahhoz, hogy megkapják az NB II-es indulási jogot, és ez a 150 millió forintot is úgy adnák oda, hogy ennek fejében a következő három évben nem kell támogatniuk az eredetileg megbeszélt 50-50 milliókkal a klubot, de üzleti tervet és egy független szakértői átvilágítást is kértek. 

Úgy tűnik, a magyar futballtól szokatlan módon Szombathelyen nem szórják annyira lelkesen a pénzt erre, hiszen a Haladás ellenkezése után az önkormányzat továbbra is csak arra módosítja az ajánlatát, hogy

a 150 millió forintot már tagi kölcsönként adnák oda, és a a kft. vállalja, hogy a 2019. évi, a 2020. és a 2021. évi 50-50 millió forint összegű támogatásokat kizárólag a tagi kölcsön visszafizetésére használja fel,

a kölcsönszerződés aláírása után pedig 30 nap van arra a társaságnak, hogy leadjon az önkormányzatnak egy középtávú koncepciót a szponzorációs és működési elképzelésekről, illetve úgy általában a Haladás céljairól. 

Tehát továbbra sem egyértelmű, hogy egyáltalán a másodosztályban lesz Szombathelynek futballcsapata, ami bár nem egyértelmű, a komolyabb veszteségek közé fog tartozni: a nézőkkel továbbra is nagyob gyengén ellátott magyar futballban átlagosan 3500-an mentek ki a kilátástalanul játszó szombathelyi csapat hazai meccseire, amivel az ország negyedik legtöbb nézőt hozó klubja lett az FTC, a DVTK focicsapata és a Győr női kézicsapata mögött.

A Haladás anyagi gondjai a magyar kormány focimániájának tökéletes példázatai: az amúgy főleg fiatal magyar játékosokat foglalkoztató csapat akkor vált tökéletesen fenntarthatatlanná, amikor 2017-ben megkapták a szupermodern új arénát, aminek az üzemeltetését senki nem vállalta. Hogy a magyar focibe beleömlő iszonatos pénzek mennyire képlékennyé teszik még a legnépszerűbb klubok működését, arról itt írtunk hosszabban.

FOTÓ: haladas.hu

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek