A növényfajok még az állatoknál is gyorsabban halnak ki

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.11. 07:37

Először készült átfogó tanulmány a világ növényhelyzetéről: majdnem 600 faj tűnt el csak a közelmúltban.

A növényfajok még az állatoknál is gyorsabban halnak ki

Bár általában az állatfajok pusztulása miatt szokás igazán aggódni, a Stockholmi Egyetem egy napokban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a növényekkel még sokkal rosszabb a helyzet: az elmúlt 250 évben úgy 571 növényfaj tűnt el a Földről. Ez kétszerese az összes emlős, madár és kétéltű kihalásának.

A kihalás tempója nagyjából ötszázszor gyorsabb, mint amit természetes körülmények között kéne látnunk.

„A kutatás először ad róla átfogó képet, melyik növényfaj halt ki, honnan tűntek el, és milyen tempóban halad” – mondta az egyetemen kutató Dr Aelys Humphreys. 

A legnagyobb veszteséget a trópusi szigetek könyvelték el, de például nem létezik már az illóolajai miatt sokat használt chilei szantálfa, vagy a rózsaszín virágairól ismert Szent Helena olajfa.

A kutatók saját bevallásuk szerint simán elképzelhető, hogy alábecsülik ezt a mennyiséget. Főleg azért aggasztó ez a statisztika, mert az élővilág egésze támaszkodik valamilyen szinten a növényekre, tehát a kihalásuk végső soron az emberekre is hatással lesz.

Amiben lehet bízni még, az, hogy egyes növények valahogy újjá tudtak születni: a chilei sáfrány például elvileg kihalt már egyszer, de mégis találtak belőle.

Zárszóként érdemes ide kapcsolni az ENSZ előrejelzését: jelenleg egymillió állat- és növényfajt veszélyeztetet a teljes kihalás.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek