+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 10. hétfő, 17:30
Nagyon érdekes a helyzet: a miniszterelnök kirúgná az elnököt, csak ahhoz nem kellett volna kirúgni a kilencből nyolc alkotmánybírót.

Albániában a miniszterelnök ki szeretné rúgni az elnököt, miután az lefújta a helyhatósági választásokat (ennek okairól bővebben itt írtunk). Ilir Meta elnök azért döntött így, mert tiszteletben akarta tartani a hónapok óta tartó tüntetéseket.

 

Edi Rama miniszerelnök azt mondja, a június 30-ra tervezett önkormányzati választások lefújása alkotmányellenes volt, hiszen

 

az alkotmány szerint négyévente meg kell szervezni azokat, és a hónap utolsó napja volt az utolsó lehetséges dátum, hogy ne fussanak ki az időből.

 

Rama elvileg alkotmánybírósághoz fordulhatna az ügyben, csakhogy a hivatal éppen döntésképtelen állapotban van, mert egy bizottság tavaly felfüggesztette annak majd minden tagját.

 

Az a némiképp mókás a történetben, hogy alkotmánybírósági jóváhagyás nélkül az elnököt sem lehet felfüggeszteni, hiába fenyegetőzik Rama.

 

Az Alkotmánybíróság akkor lett döntésképtelen, amikor egy bizottság elkezdte megvizsgálni a bírák alkalmasságát szerte az országban, és a vége

 

egy hatalmas tisztogatás lett, de olyannyira, hogy az elvileg kilenctagú alkotmánybíróságnak jelenleg egy tagja van, a többieket felfüggesztették vagy elbocsátották, amikor kiderült, hogy mindenkinek eltitkolt vagyona van.

 

Elvileg persze lehetne őket pótolni, csakhogy ez a folyamat tavaly óta sehol sem tart.

 

Az ellenzéki Demokratikus Párt, amely a tüntetések élére állt, azt mondja, a kormány illegitim, mert több bizonyíték támasztja alá, hogy szervezett bűnözői körökkel ápolnak kapcsolatot a tagjai.

 

Meta szombat délután jelentette be a választások elhalasztását, a hírre rögtön több ezer ellenzéki tüntető vonult utcára a fővárosban, Tiranában, és követelték a kormány lemondását. Néhányan tűzijátékot lőttek a rendőrökre, azok vízágyúval és könnygázzal oszlatták őket. A februárban elindult tiltakozáshullám már többször fordult erőszakba, és többször közintézményeket támadtak meg a demonstrálók.

 

Meta elnök Rama szövetségese volt az előző parlamenti választáskor, a miniszterelnök pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak a segítségével szerezte meg az elnöki széket. A kapcsolat akkor romlott meg, amikor Meta volt pártja, amelyet most a felesége vezet, a Szocialista Mozgalom ellenzékbe vonult a 2017-es választások után.

 

FOTÓ: albán diákok tüntetése tavaly decemberben. Kristina Milota/Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bár már régóta ígérgetik ennek a három országnak, hogy beléphetnek a schengeni zónába, az Európai Bizottság illetékes biztosa most azt mondta: tényleg hamarosan Schengen-tagok lehetnek.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő mátrai szénerőművet azért záratná be a szervezet, hogy a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb széndioxid-kibocsátást lehessen megspórolni.

Párbeszéd-szimpatizánsoknak küldték ki az IDEA Intézet online felmérését, mert szerintük az nem közvélemény-kutatás. Az IDEA szerint viszont igen.

A városban az országos átlag kétszerese a munkanélküliségi ráta, és egyre kevesebben tehetik meg, hogy ott
lakjanak. Egyetértesz
a berlini városvezetés
lépésével? Szavazz!

Az EP-választások siralmas eredménye, Boris Johnson lehetséges miniszterelnöksége és a magas rangú munkáspárti polikusok meggyőzhették Jeremy Corbyn pártelnököt.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Buda mellett, és még mindig van rá jegy! Június 19-22.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás