+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 10. hétfő, 17:30
Nagyon érdekes a helyzet: a miniszterelnök kirúgná az elnököt, csak ahhoz nem kellett volna kirúgni a kilencből nyolc alkotmánybírót.

Albániában a miniszterelnök ki szeretné rúgni az elnököt, miután az lefújta a helyhatósági választásokat (ennek okairól bővebben itt írtunk). Ilir Meta elnök azért döntött így, mert tiszteletben akarta tartani a hónapok óta tartó tüntetéseket.

 

Edi Rama miniszerelnök azt mondja, a június 30-ra tervezett önkormányzati választások lefújása alkotmányellenes volt, hiszen

 

az alkotmány szerint négyévente meg kell szervezni azokat, és a hónap utolsó napja volt az utolsó lehetséges dátum, hogy ne fussanak ki az időből.

 

Rama elvileg alkotmánybírósághoz fordulhatna az ügyben, csakhogy a hivatal éppen döntésképtelen állapotban van, mert egy bizottság tavaly felfüggesztette annak majd minden tagját.

 

Az a némiképp mókás a történetben, hogy alkotmánybírósági jóváhagyás nélkül az elnököt sem lehet felfüggeszteni, hiába fenyegetőzik Rama.

 

Az Alkotmánybíróság akkor lett döntésképtelen, amikor egy bizottság elkezdte megvizsgálni a bírák alkalmasságát szerte az országban, és a vége

 

egy hatalmas tisztogatás lett, de olyannyira, hogy az elvileg kilenctagú alkotmánybíróságnak jelenleg egy tagja van, a többieket felfüggesztették vagy elbocsátották, amikor kiderült, hogy mindenkinek eltitkolt vagyona van.

 

Elvileg persze lehetne őket pótolni, csakhogy ez a folyamat tavaly óta sehol sem tart.

 

Az ellenzéki Demokratikus Párt, amely a tüntetések élére állt, azt mondja, a kormány illegitim, mert több bizonyíték támasztja alá, hogy szervezett bűnözői körökkel ápolnak kapcsolatot a tagjai.

 

Meta szombat délután jelentette be a választások elhalasztását, a hírre rögtön több ezer ellenzéki tüntető vonult utcára a fővárosban, Tiranában, és követelték a kormány lemondását. Néhányan tűzijátékot lőttek a rendőrökre, azok vízágyúval és könnygázzal oszlatták őket. A februárban elindult tiltakozáshullám már többször fordult erőszakba, és többször közintézményeket támadtak meg a demonstrálók.

 

Meta elnök Rama szövetségese volt az előző parlamenti választáskor, a miniszterelnök pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak a segítségével szerezte meg az elnöki széket. A kapcsolat akkor romlott meg, amikor Meta volt pártja, amelyet most a felesége vezet, a Szocialista Mozgalom ellenzékbe vonult a 2017-es választások után.

 

FOTÓ: albán diákok tüntetése tavaly decemberben. Kristina Milota/Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem áll jól a közvélemény-kutatásokban a hivatalosan vasárnap elnökjelöltnek választott PSD-s miniszterelnök.

Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Nem a hagyományos könyvesbolti terjesztésbe kerülnek azok a romantikus könyvek, amelyek a KSH toplistáját vezetik.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Szeptember 7-én 15 órától Budapesten és minden megyeszékhelyen!

Kóstold végig Baranya legjobb ízeit egyetlen nap alatt, szeptember 8-án!

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás