+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 10. hétfő, 17:30
Nagyon érdekes a helyzet: a miniszterelnök kirúgná az elnököt, csak ahhoz nem kellett volna kirúgni a kilencből nyolc alkotmánybírót.

Albániában a miniszterelnök ki szeretné rúgni az elnököt, miután az lefújta a helyhatósági választásokat (ennek okairól bővebben itt írtunk). Ilir Meta elnök azért döntött így, mert tiszteletben akarta tartani a hónapok óta tartó tüntetéseket.

 

Edi Rama miniszerelnök azt mondja, a június 30-ra tervezett önkormányzati választások lefújása alkotmányellenes volt, hiszen

 

az alkotmány szerint négyévente meg kell szervezni azokat, és a hónap utolsó napja volt az utolsó lehetséges dátum, hogy ne fussanak ki az időből.

 

Rama elvileg alkotmánybírósághoz fordulhatna az ügyben, csakhogy a hivatal éppen döntésképtelen állapotban van, mert egy bizottság tavaly felfüggesztette annak majd minden tagját.

 

Az a némiképp mókás a történetben, hogy alkotmánybírósági jóváhagyás nélkül az elnököt sem lehet felfüggeszteni, hiába fenyegetőzik Rama.

 

Az Alkotmánybíróság akkor lett döntésképtelen, amikor egy bizottság elkezdte megvizsgálni a bírák alkalmasságát szerte az országban, és a vége

 

egy hatalmas tisztogatás lett, de olyannyira, hogy az elvileg kilenctagú alkotmánybíróságnak jelenleg egy tagja van, a többieket felfüggesztették vagy elbocsátották, amikor kiderült, hogy mindenkinek eltitkolt vagyona van.

 

Elvileg persze lehetne őket pótolni, csakhogy ez a folyamat tavaly óta sehol sem tart.

 

Az ellenzéki Demokratikus Párt, amely a tüntetések élére állt, azt mondja, a kormány illegitim, mert több bizonyíték támasztja alá, hogy szervezett bűnözői körökkel ápolnak kapcsolatot a tagjai.

 

Meta szombat délután jelentette be a választások elhalasztását, a hírre rögtön több ezer ellenzéki tüntető vonult utcára a fővárosban, Tiranában, és követelték a kormány lemondását. Néhányan tűzijátékot lőttek a rendőrökre, azok vízágyúval és könnygázzal oszlatták őket. A februárban elindult tiltakozáshullám már többször fordult erőszakba, és többször közintézményeket támadtak meg a demonstrálók.

 

Meta elnök Rama szövetségese volt az előző parlamenti választáskor, a miniszterelnök pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak a segítségével szerezte meg az elnöki széket. A kapcsolat akkor romlott meg, amikor Meta volt pártja, amelyet most a felesége vezet, a Szocialista Mozgalom ellenzékbe vonult a 2017-es választások után.

 

FOTÓ: albán diákok tüntetése tavaly decemberben. Kristina Milota/Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói.

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás