A horvát külügy is kiakadt a Nagy-Magyarország-térképen, egy fiumei lap szerint Orbán horvát területeket akar

Szerző: Techet Péter
2019.06.09. 20:22

A kormányzati tweet a trianoni békeszerződés kapcsán annyira jól sikerült, hogy Ljubljana és Bukarest után most már Zágráb is tiltakozott ellene. A fiumei Novi List napilap vezércikkben óvott attól, hogy Orbán horvát területekre is szemet vethet.

A horvát külügy is kiakadt a Nagy-Magyarország-térképen, egy fiumei lap szerint Orbán horvát területeket akar

A Kovács Zoltánhoz köthető, a kormány nemzetközi kommunikációját megjelenítő Twitter-csatornán június negyedikén egy Nagy-Magyarország-térkép jelent meg, amin – a két világháború közötti propagandaképeket idézően – kezek szakítanak le darabokat a történelmi Magyarországról.

Amint arról az Azonnali elsőként beszámolt: Szlovénia élesen tiltakozott ez ellen. Marjan Šarec miniszterelnök azt írta:  „ez késszúrás Szlovénia szívébe“. Egy pénteki beszédében pedig egyenesen attól óvott, hogy „csak a vak nem látja, miként jelenik meg újra a fasizmus és a nácizmus szomszédságunkban”.

A MÁR-MÁR LEGENDÁSSÁ VÁLÓ BEJEGYZÉS

A szlovén tiltakozást röviddel követte Bukaresté is. A roman külügy is azt emelte ki – hasonlóan a szlovénhoz –, hogy ellentétes az Európai Unió eszmeiségével a nemzetek közötti konfliktusok szítása.

Zágráb és Fiume is megszólalt

A horvát külügyminisztérium hosszú ideig nem reagált a posztra, holott a szlovén tiltakozás híre a horvát sajtót is bejárta. Ezért kérdezett rá a konzervatív Večernji List napilap a horvát külügynél, mit gondolnak a posztolt képről.

A zágrábi külügy szerint „barátságtalan módon ábrázolja a horvát területeket” a posztolt térkép, egyben „olyan törekvéseket támogat, amelyek a múltban se voltak soha sikeresek”.

A külügyi tárca szerint „valótlan történelmi kontextusban” jelenik meg a térkép. Nagy-Magyarország-térkép Horvátország kapcsán különösen problematikus, ugyanis a magyar revizionista propaganda nem tünteti fel: Horvát- és Szlavónország ugyan perszonáluniót alkotott Könyves Kálmán óta Magyarországgal, de annak nem volt teljes része, a horvát államiság és nemzet önálló maradt. 1867 után is rendelkezett bizonyos autonómiával Budapesttel szemben.

A térkép egy olyan horvát városban, amely viszont tényleg közvetlenül Magyarország része volt, szintén kiverte a biztosítékot – azaz Fiumében. A helyi baloldali napilapban, a Novi Listben Denis Romac, a lap vezető publicistája tiltakozott a kép ellen. Szerinte

„mostanra egyértelmű lett: Orbán a horvát területekkel együtt akarna Nagy-Magyarországot”.

Romac leírja, hogy a revizionizmus nem tűnt el Magyarországról, elvégre a mai napig lehet kapni majdnem minden benzinkútnál nagymagyarországos matricát.

A publicistát felháborította, hogy miközben a horvát külügy azonnal tiltakozott egy jobboldali trieszti képviselő által posztolt térkép ellen, amin Olaszország részeként volt Isztria és Dalmácia feltüntetve, a mostani térkép kapcsán csak újságírói kérdésre fejezték ki ellenérzésüket. Romac szerint a Nagy-Magyarország-térkép eleve súlyosabb, elvégre nem egy jelentéktelen helyi politikus, hanem egy kormányzat egyik hivatalos Twitter-fiókján jelent meg.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek