Környezetvédelmi tüntetésért kapott hat év börtönt a vietnámi blogger

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.08. 18:58

Nguyen Ngoc Anh egy olyan tajvani cég ellen tüntetett, ami bevallottan mérgező anyagot öntött bele a tengerbe. Az államnak ez nem tetszett.

Környezetvédelmi tüntetésért kapott hat év börtönt a vietnámi blogger

Hat év börtönt kapott Vietnámban a 39 éves Nguyen Ngoc Anh, miután a Vietnámi Kommunista Párt által ellenőrzött, egyetlen elérhető helyi sajtótermék tájékoztatása szerint „gyártott, felhalmozott, megjelentetett és terjesztett olyan információkat, amik rossz színben tüntetik fel az országot.” 

A Human Rights Watch szerint ez a bűncselekmény annyit takar, hogy Nguyen a súlyosan környezetszennyező Formosa Plastics Group országban végzett tevékenysége ellen szervezett tüntetésen vett részt. A csoport szerint a tajvani cég felelős egy 2016-os környezeti katasztrófáért, amikor annyi mérgező anyagot engedett a tengerbe, hogy kihalt a part élővilágának egy része.

Bár Nguyen legfontosabb bűncselekménye a környezetvédelmi tüntetés volt, az sem tett jót a megítélésének, hogy bojkottálta a 2016-os választásokat, és többször is beszélt blogján a Vietnámban politikai okokból bebörtönzött emberekről.

A Human Rights Watch nem csak Nguyen bebörtönzése ellen áll ki, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy Vietnámban különösen embertelen börtönállapotok uralkodnak. Az Európai Bizottság az emberi jogi megállapodások közvetlen megsértésének nevezte az ítéletet, de a vietnámi kormány egyáltalán nem kommentálta azt.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek