A Munkáspárt skót része már nyíltan új brexitnépszavazásért küzd

2019.06.08. 17:54

Második népszavazást ígérve nyertek nagyot a libdemek is az EP-választáson, lehet, hogy ez a siker ihlette meg őket.

A Munkáspárt skót része már nyíltan új brexitnépszavazásért küzd

Olyan rég volt már szó a brexitről, hogy gyorsan hírt adunk az újabb fejleményről: ameddig a jelenleg ellenzékben lévő Munkáspártról eddig senki nem tudta eldönteni, mit akarnak kezdeni ezzel az egésszel, most mintha elindult volna valami. Az EP-választás után az elnök Jeremy Corbyn jelentette be, hogy akár újabb brexittel kapcsolatos népszavazásba is belemennének, hogy elkerüljék a megegyezés nélküli kilépést, a párt skót szárnya viszont még ennél is messzebb ment.

A skót pártvezetőség azt szeretné, ha megismételnék a brexitről szóló népszavazást, ahol a Munkáspárt „teljes szívvel” állna ki a maradás mellett.

A párt képviselője, Richard Leonard közleményben hangsúlyozta, hogy „minden olyan népszavazási kezdeményezést támogatnak, ahol a maradás is az opciók között szerepel, és a Skót Munkáspárt emellett fog kampányolni.”

Lehetséges, hogy a skót munkáspártiakat a liberális demokraták EP-választáson aratott nagy sikere ihlette meg a kérdésben, hiszen ők azzal kampányoltak, hogy a végső brexitmegállapodásról népszavazást kell tartani, ahol a maradás is a választási lehetőségek közt kell, hogy legyen. Jó nagyot is nyertek, a korábbi egy helyett mostantól tizenhat EP-képviselőjük lesz.

Annyira amúgy nem meglepő, hogy a skótok felhozták ezt, ugyanis bár 2016-ban egy hajszállal a távozásra szavazók voltak többségben, Skócia 62 százaléka a maradásra szavazott, ami miatt még az is felmerült, hogy újra függetlenedni próbálnának az angoloktól. Az Azonnali viszont talált elszánt brexiter skótokat is, méghozzá Londonban: el is mondták kameránknak, miért nacionalista aki skót létére az EU-ban maradna.

FOTÓ: Pixabay

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek