A közpénzmédia nem tudott semmi hatásosat összehozni Úzvölgyében, így az Azonnalitól lopott a fideszes propaganda

Szerző: Bakó Bea
2019.06.08. 13:50

Töméntelen mennyiségű pénzt nyomnak a hivatalos és nemhivatalos kormánypropagandába, de úgy tűnik, így sem sikerült használható anyagot szállítaniuk Úzvölgyéből. A fideszes ELÉG nevű facebookos propagandaoldal még a logónkat is eltüntette az úzvölgyi veteránnal készült interjúnkról, amelynek egy részét jogellenesen terjeszti a Facebookon. A válaszuk a reklamációnkra: tényleg loptak, de ez nemzeti ügy, úgyhogy nem veszik le. Egy tipikus NER-sztori!

A közpénzmédia nem tudott semmi hatásosat összehozni Úzvölgyében, így az Azonnalitól lopott a fideszes propaganda

Úgy tűnik, a brutális mennyiségű közpénzből működő közmédia és a KESMA nevű kormányzati médiabirodalom sem volt elég ahhoz, hogy megfelelő alapanyagot szolgáltasson az úzvölgyi katonai temetőben történtekről, ezért az ELÉG nevű fideszes Facebook-propagandaoldal az Azonnalitól „kényszerült” ellopni egy videórészletet. (Szerzői jogi panaszt már tettünk a Facebooknál, így reméljük, hamar eltávolítják a kivágást, és a link nem sokáig fog működni.)

SZÍVSZORÍTÓAN IDEGEN TOLLAK

Erről a videóról van szó, amelyben a 95 éves utolsó úzvölgyi veteránt, Bartha Mihályt interjúvoltuk meg a temető miatt kialakult magyar-román feszültség kapcsán a katonatemető történelméről:

Az ELÉG nevű Facebook-oldalnak az interjú eleje – melyben Bartha arról beszél: szégyen és gyalázat, hogy a románok a székelyek által karbantartott temetőbe parcellát létesítettek, ez olyan, mint a veréb, ami beül a fecske fészkébe – tetszett meg annyira, hogy engedélykérés nélkül kivágták azt, és feltöltötték az oldalukra. 

Annyi önreflexió feltehetően nem volt a propagandistákban, hogy rájöjjenek: ez szintén pont olyan viselkedés, amire az idős veterán hasonlata illik, és a videó kiposztolásával ők is beültek az Azonnali fecskefészkébe.

Az ELÉG facebookos „impresszumából” semmi nem derül ki az üzemeltetőkről, de elég egy pillantást vetni a tartalomra, hogy azonosítsa bárki a kormánypropagandát. A 444 januári tényfeltáró cikkében, amely a Fidesz virtuális hadseregének módszereiről szól, már szerepelt az oldal, mint olyan, amelynek posztjait kifejezetten gyakran rendelték el megosztani a fideszes trollhálózatok.

A mi videónk engedély nélkül felhasznált részletét – amelyről amúgy az Azonnali logóját gondosan eltávolították – csak az elmúlt órában számos magánszemély mellett a budapesti Fidelitas osztotta meg.

Nem kell amúgy ahhoz szerzői jogi szakjogásznak lenni, hogy valaki tisztában legyen azzal, hogy ami az interneten van, az nem szabad préda: az Azonnalin a felhasználási feltételek közt is egyértelműen rögzítettük, hogy a videóinkból tilos részleteket kivágni és azokat máshova feltölteni. Logóval is, meg anélkül is. Annak viszont kifejezetten örülünk, ha az eredeti azonnalis linkkel megosztja, vagy a számos romániai videót tartalmazó YouTube-csatornánkról beágyazza valaki a videóinkat.

Egy szürreális levelezés a propagandaoldallal

Mindenesetre az ELÉG nevű Facebook-oldal ezek szerint nem olvasta a felhasználási feltételeinket, ezért udvarias üzenetet írtunk nekik, és megkértük őket, hogy vegyék le a videót, mivel az az Azonnali szellemi tulajdona, és a kivágás külön közzététele szerzői jogot sért. Ha tetszik az anyag, osszák meg a teljes videót az Azonnali oldaláról, írtuk.

A válasz, amit kaptunk, tökéletesen leírja a NER ars poeticáját: tudjuk, hogy loptunk, de ez most nemzeti ügy, szóval minden rendben van

– nagyjából így foglalható össze az ELÉG válasza (a választ nem írta alá amúgy senki, így nem tudjuk, hogy személy szerint kivel leveleztünk).

A következő érveket hozták fel a jogellenes felhasználás mellett:

+ A mi videónk üzenete „soha nem fog áttörni és soha nem fog eljutni milliókhoz”, mert az erről szóló cikkünkön csak 850 like volt (és 33 ezer Youtube-megtekintés, de ezt az ELÉG-nél nem vették észre, de amúgy jogilag ez teljesen irreleváns).

+ „Misi bácsi szavainak terjednie KELL”, hiszen azokat „felnőtt férfiak is megkönnyezik”. 

+ Ezért ők fogták a riportot, megragadták a „lényeget” és csináltak belőle „egy olyan remek videót, mely képes ellátni küldetését, és így nemzeti ügyet szolgál”. (Azért Misi bácsi gondolatai és a hatperces eredeti videónk jóval tartalmasabb és árnyaltabb amúgy annál, mint a félperces románszidás, amit sikerült jogellenesen átvenni.) 

+ „Misi bácsi szavait emiatt sokszázezer magyar láthatta. Őket mélyen megérintette. Misi bácsi nekik erőt adott. Ezt vennétek el.”

Elvennénk tőlük azt, amit mi hoztunk létre. Értitek.

Szóval, kerek-perec kijelentik, hogy a videót nem fogják levenni, majd azzal a frappáns mondattal zárták az üzenetet: „ti dönthettek, hogy nektek mi a fontos: a nemzeti ügy, vagy a kurva logó”. (Amúgy a levelünkben nem a logó hiányára panaszkodtunk elsődlegesen, a logóval együtt is jogsértő volt a felhasználás.)

Egyébként nem az ELÉG nevű oldal az első, amely így jár el a videóinkkal, ez előfordult korábban már harcos ellenzéki oldalakkal és profilokkal is. Volt, aki az anyag levetetése után le is pontozott minket a Facebookon. Ilyen nagy olvasottságú oldal esetén viszont már tényleg figyelemreméltó a szerzői jogi visszaélés, pláne, hogy akkora erőforrásokból működik a kormányzati propaganda, amekkorából.

A Kuruc.infónak is ment a korrekt átvétel

Végezetül a teljesség igénye nélkül mutatunk pár kormányközeli és nem kormányközeli oldalt, amely szintén nemzeti ügynek vagy legalábbis fontosnak tartotta az interjút, és át tudta azt venni jogszerűen, linkes hivatkozással, a YouTube-videónk beágyazásával.

TÖKÉLETES HIVATKOZÁS A KESMA-HOZ TARTOZÓ MANDINEREN, A CIKK ALJÁN LINKKEL

A MAGYAR KÖZPÉNZZEL KIPÁRNÁZOTT SZÉKELYHONNÁL UGYANÚGY

A VEZETŐ ERDÉLYI PORTÁLNÁL, A MASZOLNÁL ÚGYSZINTÉN

NYILVÁN AZ INDEXNÉL IS, OTT EZ ALAP

AHOGY A KURUCINFÓNÁL IS

NEM BESZÉLVE AZ M1 HÍRADÓJÁRÓL (3:40-TŐL)

A FACEBOOKON AMÚGY ÍGY NÉZ KI EGY RITKA KORREKT HIVATKOZÁS

CÍMLAPFOTÓ: Elég, Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek