EU-csatlakozási tárgyalások nélkül Gruevszkiék visszatérését vizionálják az észak-macedónok

Szerző: Illés Gergő
2019.06.07. 20:16

Bár minden feltétel adott, még nem indulnak Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai, a miniszterelnök szerint pedig ez a nacionalista jobboldal malmára hajtja a vizet.

EU-csatlakozási tárgyalások nélkül Gruevszkiék visszatérését vizionálják az észak-macedónok

Csütörtökön elfogadta a német parlament alsóháza az Észak-Macedónia NATO-csatlakozásával kapcsolatos jegyzőkönyvet, így a januárban nevet változtató ország még közelebb került az észak-atlanti katonai szövetségbe való belépéshez. Ennél nagyobb fájdalom azonban az észak-macedónok és az albánok számára, hogy a Bundestag ülésén egyik ország esetében sem volt szó az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások elindításáról – írja a Balkan Insight.

Ezen döntés nélkül ugyanis a német kormány az Európai Tanács június 18-i ülésén nem tudja elfogadni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló javaslatot,

vagyis a két nyugat-balkáni ország számára tovább csúszhat a csatlakozás – továbbra is bizonytalan – időpontja. Albánia és Észak-Macedónia számára ez azért különösen fájó, mert a német törvényhozásban hamarosan nyári szünet kezdődik, vagyis leghamarabb szeptemberben kerülhet újra napirendre a kérdés, ráadásul Tirana és Szkopje a bővítéshez szkeptikusan viszonyuló tagállamokkal, így Franciaországgal és Hollandiával is szembekerül.

Zoran Zaev észak-macedón kormányfő a hét elején Brüsszelben például már egy kicsit fenyegetőzött is azzal, hogy ha továbbra is egy helyben toporognak az EU-csatlakozási tárgyalásokkal, visszajöhetnek Gruevszkiék.

Vagyis veszélybe kerülhet az EU-párti kormányzat, és újra az euroszkeptikus jobboldal kerülhet nyeregbe, akiket 2017-ben sikerült leváltani a hatalomból.

Az EU „vagy ezt a progresszív, Európa-párti lehetőséget támogatja, vagy azokat, akik gátolták mindezt a folyamatot, akiket radikálisnak, nacionalistának és oroszpártinak is neveztek” – utalt Zaev a Gruevszki-féle volt észak-macedón kormánypártra, a VMRO-DPMNE-re, majd megjegyezte: „ha az Európai Tanács nem szolgáltat pozitív véleményt, a polgáraink csalódottsága a fenti erőknek fog reményt adni”.

Az Európai Bizottság még májusban javasolta, hogy nyissák meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, de a megnyitás dátumának eldöntését az állam- és kormányfőkből álló Tanácsra bízta, mely június közepén ül össze újból.

A Bizottság jelentésében dicsérte Zaev kormányát a görögökkel való névvita történelmi jelentőségű lezárásában, melynek keretében Észak-Macedón Köztársaságra változott a korábban helyi szinten a Macedón Köztársaság, nemzetközileg pedig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság elnevezést használó ország neve. Ez azért volt szükséges, hogy a görögök többé ne vétózzák meg a kis balkáni ország euroatlanti integrációját, mely a NATO viszonyában gördülékenyen halad, de az EU-csatlakozás céldátuma még a távoli jövőbe esik:

„bármi is történjék, mi mindent megtettünk. Szeretném emlékeztetni az uniós partnereinket, hogy már tizenöt éve várunk [a tárgyalások elkezdésére], és erre jelenleg minden feltétel adott”

– zárta gondolatmenetét Zaev.

BORÍTÓKÉP: Bakodi Péter / Azonnali. Múlt decemberben készült, mikor kimentünk Szkopjébe, és megkérdeztük Zaevet a Gruevszki-ügyről, ezt a videót nézd meg alább:

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek