Újabb szélsőjobboldali párt zöldülne be: most Strache osztrák FPÖ-je

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.05. 20:34

A zöldek és témáik európai térnyerése, valamint a környezetvédelem világnapja arra az elhatározásra juttatta az osztrák szélsőjobboldali FPÖ-t, hogy kimondja: mostantól ők is bezöldülnek.

Újabb szélsőjobboldali párt zöldülne be: most Strache osztrák FPÖ-je

Óriási trend bontakozik ki az európai szélsőjobboldalon: látva a zöldek és témáik térnyerését az európai parlamenti választáson, kezdenek bezöldülni ők is. Nem csak a magyarországi Mi Hazánk alapított a héten Zöld Hazánk néven zöldtagozatot, de a német AfD-ben is azt követelik a párt ifijei, hogy foglalkozzanak komolyabban a klímaváltozással (kezdve azzal, hogy ismerjék el, hogy az egyáltalán létezik).

Friss hír, hogy már az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ügyvezető elnöke, Norbert Hofer is bejelentette:

zöldebbek lesznek a jövőben, mi több, az FPÖ mostantól erősen hangsúlyozni fogja a klíma- és környezetvédelem témáját.

A párt által kiadott közleményben – ma van egyébként a környezetvédelem világnapja – külön kiemelik, hogy Norbert Hofer korábban az FPÖ környezetvédelmi szóvivője volt, több könyvet is kiadott már az energiaügyek és a környezet témájában. Ahogy azt is részletesen ecsetelik, hogy az amúgy Dél-Burgenlandban egy családi házban élő Hofer mennyire zöld: gyakran közlekedik elektromos meghajtású rollerrel, napkollektor van a háztetőjén, saját maga termeli a zöldséget és gyümölcsöt. Hofer maga is ad pár tanácsot az osztrákoknak, mit tehetnek a környezetvédelemért: ha nem akarnak túl messzire eljutni, szálljanak kerékpárra vagy menjenek gyalog, a boltban pedig lehetőleg helyi termékeket vásároljanak.

A közleményben arról valamiért nem esik szó, hogy az ibizai Strache-videó napvilágra kerülése után felbomlott ÖVP-FPÖ-kormányban közlekedési miniszteri posztot betöltő Hofer volt annak a leghangosabb támogatója, hogy az osztrák autópályák bizonyos szakaszain felemeljék a sebességhatárt 140 km/h-ra. Ahogy arról sem, hogy a párt korábbi elnöke, Heinz-Christian Strache egy 2018-as interjúban arról beszélt, hogy „nyitott kérdés, mennyire képes befolyásolni az ember a Föld klímáját”. Strache akkor a Szahara példáját hozta fel: mint mondta, az egykor még Róma éléskamrája volt, mára viszont egy óriási sivatag. Szerinte ennek sok oka lehet, de bizonyosan nem a szén-dioxidot kibocsátó gyárak az okai, hiszen azok akkor még nem is léteztek.

Osztrák zöldek: ez egy vicc

Az FPÖ zöldrefestésére mindkét osztrák zöldpárt reagált.

Az EP-választáson mindössze 1 százalékot elérő, Peter Pilz elnökölte Liste Jetzt szerint ez egy áprilisi tréfa, hiszen az FPÖ EP-képviselői szinte minden javaslatot leszavaztak az Európai Parlamentben, ami valahogy előrevitte volna a klímavédelem ügyét. A 14,1 százalékot elérő Zöldek szerint az FPÖ egyes részei hosszú éveken keresztül a klímaváltozást tagadók meghosszabbított karjaként működtek: „Nagyjából annyira hiteles klímavédő pártként tetszelegnie az FPÖ-nek, mint amennyire korrupciót ellenzőként.”

Érdekes látni, hogy az EP-választáson mennyire megközelítették az ibizai videóbotrány miatt bezuhant FPÖ-t a Zöldek:

A FORRÁS AZ EP-VÁLASZTÁS HIVATALOS EREDMÉNYÉNEK HONLAPJA

FOTÓ: Részlet HC Strache egyik klipjéből

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek