+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. június 5. szerda, 12:05
Nem túl nagy meglepetésre a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot kapott a bajor CSU politikusa, aki eddig is a néppárti EP-frakció vezetője volt.

Szerdán megalakult az Európai Néppárt frakciója a következő európai parlamenti ciklusra, és ha már így összeültek, frakcióvezetőt is választottak. Nagy meglepetés nem lett: ismét a bajor CSU politikusára, Manfred Weberre esett a választásuk, aki eddig is irányította a jobbközép frakciót, ami létszámban ugyan kisebb lett az előző ciklushoz képest, még mindig az Európai Parlament legnagyobb frakciója.

 

Más jelölt nem is volt a posztra. Manfred Weber a titkos frakciószavazáson a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot szerzett meg.

 

Az Azonnali úgy tudja, hogy bár a magyar kormánypárt Néppárt-beli tagsága fel van függesztve, a mai frakciószavazáson a fideszes EP-képviselők is jogosultak voltak dönteni Weberről. A párt ugyan nem indulhat Néppárt-beli pozíciókért, ez azonban a frakciótisztségekre nem vonatkozik, hiszen a frakció alapszabálya nem ismeri a felfüggesztés fogalmát, hívta fel a figyelmet a néppárti González Pons kedden a Twitteren. Így a fideszesek akár el is indulhattak volna a tíz frakcióvezető-helyettesi poszt egyikéért, ám az egyik ilyet eddig betöltő Szájer József végül nem indult. Manfred Weber délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, kérésére a pártcsaládban lévő szabályokat alkalmazták a frakcióban, ezért nem indulhatott egy fideszes se a posztokért: „Bár a delegációjuk jelölhetett volna, de azt mondtam rá: nem!”

 

Weber helyettesei a következő politikusok lettek:

 

+ a francia Arnaud Danjean,

+ a spanyol González Pons,

+ a volt lengyel miniszterelnök Ewa Kopacz,

+ a bolgár Andrej Kovacsev,

+ a holland Esther de Lange, 

+ az eddig az EP alelnökeként is dolgozó ír Mairead McGuiness, 

+ a görög Evangelosz Meimarakisz,

+ a román Siegfried Muresan,

+ a portugál Paulo Rangel,

+ és a horvát Dubravka Suica, Dubrovnik volt polgármestere.

 

A fideszes Szájer József, aki idáig Weber egyik helyettesként dolgozott a néppárti frakcióban, sikerként próbálta eladni a közpénzből fenntartott magyarországi kormánymédiának, hogy a jövőben nem lesz fideszes helyettese Webernek, mondván ő eleve vissza akart vonulni ebből a tisztségből, és inkább bizottsági posztokra pályáznának a Fidesz és a KDNP EP-képviselői.

 

Manfred Weber ezen felül még mindig a Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére: ha ez összejön neki, le kell majd mondania a frakcióvezetésről.

 

Az új Európai Parlament alakuló ülése július 2-án lesz Strasbourgban, erről az Azonnali természetesen a helyszínről tudósít majd!

 

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jobboldali-liberális, vagy baloldali-nacionalista vezetése lesz Szlovákiának? Lesz-e továbbra is magyar képviselet? Szlovákia szombaton eldönti mindezt, mi pedig mutatjuk, melyik párt hogyan kampányol.

Ki képviselje a felvidéki magyarokat? Szavazz!

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás