+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. június 5. szerda, 12:05
Nem túl nagy meglepetésre a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot kapott a bajor CSU politikusa, aki eddig is a néppárti EP-frakció vezetője volt.

Szerdán megalakult az Európai Néppárt frakciója a következő európai parlamenti ciklusra, és ha már így összeültek, frakcióvezetőt is választottak. Nagy meglepetés nem lett: ismét a bajor CSU politikusára, Manfred Weberre esett a választásuk, aki eddig is irányította a jobbközép frakciót, ami létszámban ugyan kisebb lett az előző ciklushoz képest, még mindig az Európai Parlament legnagyobb frakciója.

 

Más jelölt nem is volt a posztra. Manfred Weber a titkos frakciószavazáson a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot szerzett meg.

 

Az Azonnali úgy tudja, hogy bár a magyar kormánypárt Néppárt-beli tagsága fel van függesztve, a mai frakciószavazáson a fideszes EP-képviselők is jogosultak voltak dönteni Weberről. A párt ugyan nem indulhat Néppárt-beli pozíciókért, ez azonban a frakciótisztségekre nem vonatkozik, hiszen a frakció alapszabálya nem ismeri a felfüggesztés fogalmát, hívta fel a figyelmet a néppárti González Pons kedden a Twitteren. Így a fideszesek akár el is indulhattak volna a tíz frakcióvezető-helyettesi poszt egyikéért, ám az egyik ilyet eddig betöltő Szájer József végül nem indult. Manfred Weber délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, kérésére a pártcsaládban lévő szabályokat alkalmazták a frakcióban, ezért nem indulhatott egy fideszes se a posztokért: „Bár a delegációjuk jelölhetett volna, de azt mondtam rá: nem!”

 

Weber helyettesei a következő politikusok lettek:

 

+ a francia Arnaud Danjean,

+ a spanyol González Pons,

+ a volt lengyel miniszterelnök Ewa Kopacz,

+ a bolgár Andrej Kovacsev,

+ a holland Esther de Lange, 

+ az eddig az EP alelnökeként is dolgozó ír Mairead McGuiness, 

+ a görög Evangelosz Meimarakisz,

+ a román Siegfried Muresan,

+ a portugál Paulo Rangel,

+ és a horvát Dubravka Suica, Dubrovnik volt polgármestere.

 

A fideszes Szájer József, aki idáig Weber egyik helyettesként dolgozott a néppárti frakcióban, sikerként próbálta eladni a közpénzből fenntartott magyarországi kormánymédiának, hogy a jövőben nem lesz fideszes helyettese Webernek, mondván ő eleve vissza akart vonulni ebből a tisztségből, és inkább bizottsági posztokra pályáznának a Fidesz és a KDNP EP-képviselői.

 

Manfred Weber ezen felül még mindig a Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére: ha ez összejön neki, le kell majd mondania a frakcióvezetésről.

 

Az új Európai Parlament alakuló ülése július 2-án lesz Strasbourgban, erről az Azonnali természetesen a helyszínről tudósít majd!

 

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy szivárogtató szerint az elnök nyolcszor is vizsgálatot kért Zelenszkijtől Joe Biden ellen, de Trump szerint csak a
balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

De német és olasz régiók is szívesen csatlakoznának a helvét államszövetséghez. Te belépnél?

Szeptember 20-ára írták ki viccből az ufókutató körökben legendás 51-es körzet megrohamozását az USA-ban, amiből már mindenki kihátrált, de pár cég azért keresne egy kis pénzt az ufóhívőkön.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás