+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. június 5. szerda, 12:05
Nem túl nagy meglepetésre a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot kapott a bajor CSU politikusa, aki eddig is a néppárti EP-frakció vezetője volt.

Szerdán megalakult az Európai Néppárt frakciója a következő európai parlamenti ciklusra, és ha már így összeültek, frakcióvezetőt is választottak. Nagy meglepetés nem lett: ismét a bajor CSU politikusára, Manfred Weberre esett a választásuk, aki eddig is irányította a jobbközép frakciót, ami létszámban ugyan kisebb lett az előző ciklushoz képest, még mindig az Európai Parlament legnagyobb frakciója.

 

Más jelölt nem is volt a posztra. Manfred Weber a titkos frakciószavazáson a 160 érvényesen leadott szavazatból 156-ot szerzett meg.

 

Az Azonnali úgy tudja, hogy bár a magyar kormánypárt Néppárt-beli tagsága fel van függesztve, a mai frakciószavazáson a fideszes EP-képviselők is jogosultak voltak dönteni Weberről. A párt ugyan nem indulhat Néppárt-beli pozíciókért, ez azonban a frakciótisztségekre nem vonatkozik, hiszen a frakció alapszabálya nem ismeri a felfüggesztés fogalmát, hívta fel a figyelmet a néppárti González Pons kedden a Twitteren. Így a fideszesek akár el is indulhattak volna a tíz frakcióvezető-helyettesi poszt egyikéért, ám az egyik ilyet eddig betöltő Szájer József végül nem indult. Manfred Weber délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, kérésére a pártcsaládban lévő szabályokat alkalmazták a frakcióban, ezért nem indulhatott egy fideszes se a posztokért: „Bár a delegációjuk jelölhetett volna, de azt mondtam rá: nem!”

 

Weber helyettesei a következő politikusok lettek:

 

+ a francia Arnaud Danjean,

+ a spanyol González Pons,

+ a volt lengyel miniszterelnök Ewa Kopacz,

+ a bolgár Andrej Kovacsev,

+ a holland Esther de Lange, 

+ az eddig az EP alelnökeként is dolgozó ír Mairead McGuiness, 

+ a görög Evangelosz Meimarakisz,

+ a román Siegfried Muresan,

+ a portugál Paulo Rangel,

+ és a horvát Dubravka Suica, Dubrovnik volt polgármestere.

 

A fideszes Szájer József, aki idáig Weber egyik helyettesként dolgozott a néppárti frakcióban, sikerként próbálta eladni a közpénzből fenntartott magyarországi kormánymédiának, hogy a jövőben nem lesz fideszes helyettese Webernek, mondván ő eleve vissza akart vonulni ebből a tisztségből, és inkább bizottsági posztokra pályáznának a Fidesz és a KDNP EP-képviselői.

 

Manfred Weber ezen felül még mindig a Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére: ha ez összejön neki, le kell majd mondania a frakcióvezetésről.

 

Az új Európai Parlament alakuló ülése július 2-án lesz Strasbourgban, erről az Azonnali természetesen a helyszínről tudósít majd!

 

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás