+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 4. kedd, 19:52
A Change UK annyira leszerepelt az EP-választáson, hogy alsóházi képviselőinek több mint fele otthagyta őket a fenébe.

Itthon leginkább az LMP szenvedte meg az EP-választásokat, de aki egy még szomorúbb történetet akar látni, annak elég átugrani az Egyesült Királyságba, ahol egy alig négy hónapos politikai projekt bukott be szinte teljesen.

 

Az EP-választás nem csak a hazai ellenzéki térfélen, de Európa több országában is felforgatta a viszonyokat: több országban is különösen jól szerepeltek a Zöldek, Franciaországban és Olaszországban is nyerni tudott a szélsőjobb, Lengyelországban a kormánypárt váratlanul elverte az ellene szerveződő ellenzéki koalíciót, az Egyesült Királyságban pedig óriási pofont kapott a hagyományosan kétosztatú pártrendszer két nagy pártja, a Munkáspárt és a Konzervatív Párt.

 

A választást toronymagasan a Nigel Farage-féle Brexit Párt nyerte meg, de erősödtek a liberális demokraták és a zöldek is: előbbiek a második, utóbbiak a negyedik helyre jöttek be.

 

Kevesebb szó esett róla, hogy a két nagy párt kiugró képviselőiből alakult Change UK nevű formáció is csúfosan elbukott.

 

A brexitellenes párt februárban jött létre, magját a brit alsóházban hét kiugrott munkáspárti képviselő adta, akik elégedetlenek voltak a pártelnök Jeremy Corbyn baloldali irányvonalával; majd csatlakozott hozzájuk még négy képviselő, köztük három konzervatív, akik meg a toryk brexitpárti irányával voltak elégedetlenek. A hatszázötven fős alsóházban így tizenegyen voltak.

 

A terv az volt, hogy az új platform létrehozásával egyfajta brexitellenes gyűjtőpártot hoznak létre, ahol egyesítik a különféle frakciók maradáspárti erőit. Ehhez képest az EP-választáson aztán egy képviselőt sem tudtak az Európai Parlamentbe juttatni,

 

sőt mi több, a skóciai listavezetőjük inkább visszalépett, és azt javasolta, hogy szavazzanak a maradáspártiak a liberális demokratákra.

 

Kedden aztán kiderült, hogy a csúfos vereség gyakorlatilag pontot tett a kezdeményezés végére, hiszen a 11 parlamenti képviselőből 6 kiszállt a projektből, köztük a pártelnök Heidi Allen és a párt arcának tartott Chuka Ummuna – ők ugyan nem jelentették be rögtön, hogy átlépnek a liberális demokratákhoz, de mindenki arra számít hogy végül így fognak tenni.

 

A párt megmaradt tagjai és új vezetője, Anna Soubry egykori konzervatív miniszter szerint ez nem az az időszak, amikor ott kellett volna hagyni a formációt, hanem az, amikor fel kellett volna gyűrni az ingujjakat, hogy megváltoztassák a brit politikai rendszert – ő tehát még mindig hisz benne, hogy lehet más a politika.

 

FOTÓ: Change UK / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a koronavírus-járvány minden idők legnagyobb fennakadását idézte elő az oktatásban, és ha a kormányok nem cselekszenek megfelelően, hosszú évtizedekig érezhetőek lesznek ennek hatásai.

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás