+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 4. kedd, 19:52
A Change UK annyira leszerepelt az EP-választáson, hogy alsóházi képviselőinek több mint fele otthagyta őket a fenébe.

Itthon leginkább az LMP szenvedte meg az EP-választásokat, de aki egy még szomorúbb történetet akar látni, annak elég átugrani az Egyesült Királyságba, ahol egy alig négy hónapos politikai projekt bukott be szinte teljesen.

 

Az EP-választás nem csak a hazai ellenzéki térfélen, de Európa több országában is felforgatta a viszonyokat: több országban is különösen jól szerepeltek a Zöldek, Franciaországban és Olaszországban is nyerni tudott a szélsőjobb, Lengyelországban a kormánypárt váratlanul elverte az ellene szerveződő ellenzéki koalíciót, az Egyesült Királyságban pedig óriási pofont kapott a hagyományosan kétosztatú pártrendszer két nagy pártja, a Munkáspárt és a Konzervatív Párt.

 

A választást toronymagasan a Nigel Farage-féle Brexit Párt nyerte meg, de erősödtek a liberális demokraták és a zöldek is: előbbiek a második, utóbbiak a negyedik helyre jöttek be.

 

Kevesebb szó esett róla, hogy a két nagy párt kiugró képviselőiből alakult Change UK nevű formáció is csúfosan elbukott.

 

A brexitellenes párt februárban jött létre, magját a brit alsóházban hét kiugrott munkáspárti képviselő adta, akik elégedetlenek voltak a pártelnök Jeremy Corbyn baloldali irányvonalával; majd csatlakozott hozzájuk még négy képviselő, köztük három konzervatív, akik meg a toryk brexitpárti irányával voltak elégedetlenek. A hatszázötven fős alsóházban így tizenegyen voltak.

 

A terv az volt, hogy az új platform létrehozásával egyfajta brexitellenes gyűjtőpártot hoznak létre, ahol egyesítik a különféle frakciók maradáspárti erőit. Ehhez képest az EP-választáson aztán egy képviselőt sem tudtak az Európai Parlamentbe juttatni,

 

sőt mi több, a skóciai listavezetőjük inkább visszalépett, és azt javasolta, hogy szavazzanak a maradáspártiak a liberális demokratákra.

 

Kedden aztán kiderült, hogy a csúfos vereség gyakorlatilag pontot tett a kezdeményezés végére, hiszen a 11 parlamenti képviselőből 6 kiszállt a projektből, köztük a pártelnök Heidi Allen és a párt arcának tartott Chuka Ummuna – ők ugyan nem jelentették be rögtön, hogy átlépnek a liberális demokratákhoz, de mindenki arra számít hogy végül így fognak tenni.

 

A párt megmaradt tagjai és új vezetője, Anna Soubry egykori konzervatív miniszter szerint ez nem az az időszak, amikor ott kellett volna hagyni a formációt, hanem az, amikor fel kellett volna gyűrni az ingujjakat, hogy megváltoztassák a brit politikai rendszert – ő tehát még mindig hisz benne, hogy lehet más a politika.

 

FOTÓ: Change UK / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt Bernie Sanders kampányába.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás