+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 4. kedd, 19:52
A Change UK annyira leszerepelt az EP-választáson, hogy alsóházi képviselőinek több mint fele otthagyta őket a fenébe.

Itthon leginkább az LMP szenvedte meg az EP-választásokat, de aki egy még szomorúbb történetet akar látni, annak elég átugrani az Egyesült Királyságba, ahol egy alig négy hónapos politikai projekt bukott be szinte teljesen.

 

Az EP-választás nem csak a hazai ellenzéki térfélen, de Európa több országában is felforgatta a viszonyokat: több országban is különösen jól szerepeltek a Zöldek, Franciaországban és Olaszországban is nyerni tudott a szélsőjobb, Lengyelországban a kormánypárt váratlanul elverte az ellene szerveződő ellenzéki koalíciót, az Egyesült Királyságban pedig óriási pofont kapott a hagyományosan kétosztatú pártrendszer két nagy pártja, a Munkáspárt és a Konzervatív Párt.

 

A választást toronymagasan a Nigel Farage-féle Brexit Párt nyerte meg, de erősödtek a liberális demokraták és a zöldek is: előbbiek a második, utóbbiak a negyedik helyre jöttek be.

 

Kevesebb szó esett róla, hogy a két nagy párt kiugró képviselőiből alakult Change UK nevű formáció is csúfosan elbukott.

 

A brexitellenes párt februárban jött létre, magját a brit alsóházban hét kiugrott munkáspárti képviselő adta, akik elégedetlenek voltak a pártelnök Jeremy Corbyn baloldali irányvonalával; majd csatlakozott hozzájuk még négy képviselő, köztük három konzervatív, akik meg a toryk brexitpárti irányával voltak elégedetlenek. A hatszázötven fős alsóházban így tizenegyen voltak.

 

A terv az volt, hogy az új platform létrehozásával egyfajta brexitellenes gyűjtőpártot hoznak létre, ahol egyesítik a különféle frakciók maradáspárti erőit. Ehhez képest az EP-választáson aztán egy képviselőt sem tudtak az Európai Parlamentbe juttatni,

 

sőt mi több, a skóciai listavezetőjük inkább visszalépett, és azt javasolta, hogy szavazzanak a maradáspártiak a liberális demokratákra.

 

Kedden aztán kiderült, hogy a csúfos vereség gyakorlatilag pontot tett a kezdeményezés végére, hiszen a 11 parlamenti képviselőből 6 kiszállt a projektből, köztük a pártelnök Heidi Allen és a párt arcának tartott Chuka Ummuna – ők ugyan nem jelentették be rögtön, hogy átlépnek a liberális demokratákhoz, de mindenki arra számít hogy végül így fognak tenni.

 

A párt megmaradt tagjai és új vezetője, Anna Soubry egykori konzervatív miniszter szerint ez nem az az időszak, amikor ott kellett volna hagyni a formációt, hanem az, amikor fel kellett volna gyűrni az ingujjakat, hogy megváltoztassák a brit politikai rendszert – ő tehát még mindig hisz benne, hogy lehet más a politika.

 

FOTÓ: Change UK / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdownpolitikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás