+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. június 4. kedd, 19:52
A Change UK annyira leszerepelt az EP-választáson, hogy alsóházi képviselőinek több mint fele otthagyta őket a fenébe.

Itthon leginkább az LMP szenvedte meg az EP-választásokat, de aki egy még szomorúbb történetet akar látni, annak elég átugrani az Egyesült Királyságba, ahol egy alig négy hónapos politikai projekt bukott be szinte teljesen.

 

Az EP-választás nem csak a hazai ellenzéki térfélen, de Európa több országában is felforgatta a viszonyokat: több országban is különösen jól szerepeltek a Zöldek, Franciaországban és Olaszországban is nyerni tudott a szélsőjobb, Lengyelországban a kormánypárt váratlanul elverte az ellene szerveződő ellenzéki koalíciót, az Egyesült Királyságban pedig óriási pofont kapott a hagyományosan kétosztatú pártrendszer két nagy pártja, a Munkáspárt és a Konzervatív Párt.

 

A választást toronymagasan a Nigel Farage-féle Brexit Párt nyerte meg, de erősödtek a liberális demokraták és a zöldek is: előbbiek a második, utóbbiak a negyedik helyre jöttek be.

 

Kevesebb szó esett róla, hogy a két nagy párt kiugró képviselőiből alakult Change UK nevű formáció is csúfosan elbukott.

 

A brexitellenes párt februárban jött létre, magját a brit alsóházban hét kiugrott munkáspárti képviselő adta, akik elégedetlenek voltak a pártelnök Jeremy Corbyn baloldali irányvonalával; majd csatlakozott hozzájuk még négy képviselő, köztük három konzervatív, akik meg a toryk brexitpárti irányával voltak elégedetlenek. A hatszázötven fős alsóházban így tizenegyen voltak.

 

A terv az volt, hogy az új platform létrehozásával egyfajta brexitellenes gyűjtőpártot hoznak létre, ahol egyesítik a különféle frakciók maradáspárti erőit. Ehhez képest az EP-választáson aztán egy képviselőt sem tudtak az Európai Parlamentbe juttatni,

 

sőt mi több, a skóciai listavezetőjük inkább visszalépett, és azt javasolta, hogy szavazzanak a maradáspártiak a liberális demokratákra.

 

Kedden aztán kiderült, hogy a csúfos vereség gyakorlatilag pontot tett a kezdeményezés végére, hiszen a 11 parlamenti képviselőből 6 kiszállt a projektből, köztük a pártelnök Heidi Allen és a párt arcának tartott Chuka Ummuna – ők ugyan nem jelentették be rögtön, hogy átlépnek a liberális demokratákhoz, de mindenki arra számít hogy végül így fognak tenni.

 

A párt megmaradt tagjai és új vezetője, Anna Soubry egykori konzervatív miniszter szerint ez nem az az időszak, amikor ott kellett volna hagyni a formációt, hanem az, amikor fel kellett volna gyűrni az ingujjakat, hogy megváltoztassák a brit politikai rendszert – ő tehát még mindig hisz benne, hogy lehet más a politika.

 

FOTÓ: Change UK / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi fog történni, ha nyerünk? Hogyan néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen?
Elmondjuk a kulisszatitkokat!

A legfőbb ügyész kinevezésének módja miatt megszűnt Moldovában a kormánytöbbség, új kormányt alakítani a meglévő parlamenttel viszont nehéz lesz.

Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Egy újságírótól értesült a demokrata elnökjelölt-aspiráns arról, hogy a világ leggazdagabb embere is egy milliárdost akar demokrata elnökjelöltnek.

Koszovó szerint addig nincs értelme a nyugat-balkáni együttműködésről beszélni, amíg nem ismeri el országa függetlenségét Szerbia és Bosznia-Hercegovina.

Míg a Jobbik néppártosodása révbe ért, a Fidesz nem maradhat örökké az Európai Néppárt tagja úgy, hogy közben fel van függesztve – fogalmazott a Jobbik EP-képviselője.

A galéria arra hivatkozva nem ad többé teret a BP olaj- és gázipari óriás művészeti versenyének, hogy mindent szeretnének megtenni klímavészhelyzet kezelése érdekében.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Very hot topic, ki is lesz beszélve november 12-én!

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás