A Fidesz egy német lapnak jelentette be, hogy maradna a Néppártban

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.04. 11:28

Gulyás Gergely a fideszes retorika szerint bevándorláspárti-sorosista frakciókkal való együttműködést se zárta ki.

A Fidesz egy német lapnak jelentette be, hogy maradna a Néppártban
Mégiscsak maradna az Európai Néppártban a Fidesz 

– jelentette be Gulyás Gergely a Die Weltnek adott interjújában: „Azt hiszem, jobb ott nekünk. Az Európai Néppárt számára is az a jobb, ha megtart minket.” De mondott még ennél is meglepőbbet a Miniszterelnökséget vezető miniszter: szerinte vannak olyan témák a következő Európai Parlament-beli ciklusban, amelyekben kooperálni tudnak a balközéppel, a zöldekkel és a liberálisokkal, vagyis azokkal az erőkkel, amelyekre az EP-kampányban viszonylag gyakran aggatták a fideszesek a sorosista és a bevándorláspárti jelzőket.

TÖRTÉNELMI CÍM AZ ORIGÓN 2019. MÁRCIUS 16-ÁN

A Fidesz Néppárt-beli tagságát egyébként márciusban felfüggesztették, miután a magyar adófizetők pénzéből a kormány elkezdte országszerte kiplakátolni az Európai Bizottság hamarosan leköszönő néppárti elnöke, Jean-Clade Juncker fejét mindenféle könnyen cáfolható hazugság kíséretében. Az EP-választás előtti időszakban Orbán, fideszes politikusok és a közpénzen fenntartott kormánymédia rendre azt szorgalmazta, hogy az Európai Néppárt működjön együtt az európai szélsőjobboldallal. Orbán ezekben a hetekben Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz Lega-vezért és Heinz-Christian Strachét, az ibizai videójába azóta belebukott korábbi osztrák alkancellárt és FPÖ-vezért.

Ám az EP-választáson elmaradt az Orbánék által olyannyira óhajtott szélsőjobboldali áttörés, így nem meglepő, ha a Fidesz most minden erejével azon van, hogy ne dobják ki a Néppártból.

Sokan ennek tudják be azt is, hogy a kormány bizonytalan ideig elhalasztotta a közigazgatási bíróságok eredetileg 2020-ra tervezett bevezetését – ez a lépés persze jól jöhet majd akkor is, amikor a Fidesz EP-listavezetőjéből, a jelenlegi igazságügyi miniszterből, Trócsányi Lászlóból uniós biztost akarnak csinálni, legalább egy dologgal kevesebb miatt kell majd a meghallgatásán magyarázkodnia.

Gulyás Gergely a Die Weltnek arról is beszélt, hogy Manfred Weber bizottsági elnökségét továbbra sem támogatják. Szerinte a Néppártnak egy másik alkalmas politikust kellene megneveznie a sorai közül Juncker utódjának, Gulyás ilyenből többet is lát.

FOTÓ: Gulyás Gergely a CSU-s Alexander Dobrindttal sörözik / Gulyás Gergely, Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek