A német viccpárt beült a zöld EP-frakcióba, nehogy Salviniék megelőzzék őket létszámban

2019.06.04. 19:21

Egyelőre csak egy képviselővel. A Zöldek így a parlament negyedik legnagyobb frakciója, megelőzik a szélsőjobbot. Csatlakozott hozzájuk négy kalózpárti EP-képviselő is.

A német viccpárt beült a zöld EP-frakcióba, nehogy Salviniék megelőzzék őket létszámban

Alakul az új Európai Parlament végső összetétele: a választás ugyan már több mint egy hete volt, a frakciók azonban azóta is tárgyalnak az új szövetségekről, egy sor pártnak nincs meg még a helye.

A Zöldek például nem csak Németországban növekednek folyamatosan, hanem az Európai Parlamentben is: az EUobserver szerint

öt képviselő, így a cseh kalózpárt három, a német kalózpárt egy, illetve a német viccpárt, a Die Partei egy EP-képviselője ül be a zöldekhez.

Ezzel a zöldpártokból és régiós pártokból álló Zöldek/EFA-frakció egyelőre 74 képviselővel a negyedik legnagyobb frakció a jobbközép Európai Néppárt, a balközép S&D és a liberális ALDE után, megelőzve a szélsőjobboldali-populista Salvini-féle szövetséget, ami még mindig formálódik.

AZ ÖT ÚJ ZÖLDFRAKCIÓTAG. FOTÓ: ZÖLDEK / TWITTER

A cseh kalózok eredetileg az ALDE-ba készültek, ott ül azonban a nagyobbik cseh kormánypárt az ANO, akikkel szemben szerveződik többek között a kalózpárt Csehországban, így végül a zöldekkel egyeztek meg. Illés Gergőnek, az Azonnali újságírójának friss tanulmánya szerint a cseh kalózok támogatják az európai integrációt, a fogyasztóvédelem erősítését, az EU-s döntéshozatal decentralizációját és átláthatóbbá tételét, illetve a a szélsőségek és az autoriter tendenciák, valamint a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A kalózok az utóbbi években erősödtek meg Csehországban, a 81 fős szenátusban három szenátoruk, a 200 fős alsóházban 22 képviselőjük van. A 2018-as prágai önkormányzati választáson másodikak lettek, 13 mandátumot szereztek a 65 fős városi tanácsban, és ők adják a polgármestert is Zdeněk Hřib személyében. 2014-ben az EP-választáson nem jutottak be, európai porondon tehát ez a ciklus lesz a debütálásuk.

Martin Sonneborn egymillió eurót kér még mindig

A német viccpártból, a Die Parteiból idén nem csak egy, hanem két politikus is bejutott az EP-be, közülük (egyelőre?) csak az újonc, Nico Semsrott humorista ült be a zöldekhez. A már 2014 óta függetlenként az EP-ben dolgozó Martin Sonneborn pártelnök nem.

Facebook-oldalán ezt így indokolta meg: „Továbbra is független képviselő vagyok, még ha a Wikipédia a zöldfrakcióhoz is sorol engem. Az előző ciklusban mind Farage, mind Le Pen számára nyilvánvalóvá tettem, hogy egy frakcióba való belépésem nettó egymillió euróba kerül. Ezt az összeget eddig még senki nem tette le elém.”

A Die Partei egyébként Semsrott zöldekhez igazolását azzal indokolta, hogy erre azért volt szükség, hogy a zöldek nagyobbak legyenek, mint a „Benito Salvini-féle szélsőjobb”. Ha Salvini újabb képviselőket igazol le, és Sonnebornra van szükség ahhoz, hogy a zöldek ismét több főt számláljanak, természetesen megfontolja majd a döntést a viccpárti elnök: „Jó érzés látni, hogy egyre többet ér a voksom.”

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek