+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 31. péntek, 18:49
Romániában van a pápa, és az elnök jól megdicsérte az országot, amiatt, ahogyan a kisebbségekkel bánik.

Éppen látogatáson van Ferenc pápa Romániában, ahol a helyi vezetők máris meglehetősen mókásakat nyilatkozgatnak. Dél körül ugyanis a pápát Klaus Johannis elnök fogadta, aki elmondta, a világ példát vehetne Romániától a kisebbségek jogait tekintve.

 

Persze ilyenkor mondanak a politikusok mindenfélét, jólétet meg világbékét, de különösen vicces ez attól a Johannistól aki például a kisebbségi nyelvhasználati jogok bővítése miatt küldte Alkotmánybírósághoz a közigazgatási törvénykönyvet, egy olyan országban, ahol a magyarok évek óta egyre reménytelenebbül küzdenek egy önálló magyar orvosi gyógyszerészeti egyetemért, vagy ahol most éppen egy katonai temető kavar botrányokat.

 

Ferenc pápa ezzel szemben békét és jólétet kívánt Romániának, és elmondta, hogy a nehézségek ellenére az ország nagy utat tett meg a demokratikus fejlődésben.

 

Később aztán a pápa elment megnézni a legendásan drága pénzért felépített, gigaméretű bukaresti katedrálist, a Nemzet Megváltásának Katedrálisát, ahová Daniel pátriárka, a román ortodox egyház feje kísérte el. Itt is beszédeket mondtak, Ferenc pápa azt üzente, ne engedjünk a rossz ideológiáknak, és legyen nekünk fontos a család.

 

Ezt Daniel aztán rendesen megtromfolta azzal, hogy definiálta a család fogalmát, nehogy félreértés essék: a hagyományos családról beszélt, mint amit meg kell védeni, ezt pedig szerinte férfi, nő és gyerek alkotja.

 

Daniel ugyanis felevenítette a legutóbbi romániai pápalátogatást, amikor II. János Pál találkozott Teoctist pátriárkával. Daniel elmondta, hogy ez a két ember sokat szenvedett a kommunizmus alatt, amikor az egyházat elnyomták. „Elődeink arra szólítanak ma fel minket, hogy védjük meg és hirdessük a Krisztusban való hitet ebben a nagyon szekuláris Európában, és közvetítsük a következő generációknak a Krisztus megváltó szeretetébe, és az örök életbe vetett hitet.

 

Ugyanakkor arra is felszólítanak elődeink, hogy védjük meg a hagyományos családot, amely férfiből nőből és gyerekből áll. Annál is inkább szükség van erre, mert egy elöregedő Európában élünk, és nagy a népességfogyás”

 

– mondta Daniel, aki még felszólított arra is, hogy segítsünk a betegeken.

 

Daniel pátriárkától persze nem idegen a hagyományos család védelme, tavaly élharcosa volt annak a „családvédelmi népszavazásnak”, amely az alkotmányba is beírta volna ezt a definíciót, aztán meg senkit nem érdekelt maga a népszavazás, és az egyház jó nagy arcvesztést könyvelhetett el, amikor az ország harminc százaléka sem ment el szavazni.

 

Daniel magyarázata akár beszólásnak is értelmezhető a pápa felé, aki több ízben is kiállt a melegek mellett. A két egyházi vezető aztán bement a Nemzet Megváltásának Katedrálisába, és közösen elmondták a Miatyánkot. 

 

A pápa szombaton megy Csíkszeredába, és Csíksomlyón misét is fog celebrálni. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan várják őt a székelyek, akkor nézzétek meg azt a videót, amit készítettünk. 

 

 

FOTÓ: Daniel pátriárka. Razvan Socol / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás