+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 31. péntek, 18:49
Romániában van a pápa, és az elnök jól megdicsérte az országot, amiatt, ahogyan a kisebbségekkel bánik.

Éppen látogatáson van Ferenc pápa Romániában, ahol a helyi vezetők máris meglehetősen mókásakat nyilatkozgatnak. Dél körül ugyanis a pápát Klaus Johannis elnök fogadta, aki elmondta, a világ példát vehetne Romániától a kisebbségek jogait tekintve.

 

Persze ilyenkor mondanak a politikusok mindenfélét, jólétet meg világbékét, de különösen vicces ez attól a Johannistól aki például a kisebbségi nyelvhasználati jogok bővítése miatt küldte Alkotmánybírósághoz a közigazgatási törvénykönyvet, egy olyan országban, ahol a magyarok évek óta egyre reménytelenebbül küzdenek egy önálló magyar orvosi gyógyszerészeti egyetemért, vagy ahol most éppen egy katonai temető kavar botrányokat.

 

Ferenc pápa ezzel szemben békét és jólétet kívánt Romániának, és elmondta, hogy a nehézségek ellenére az ország nagy utat tett meg a demokratikus fejlődésben.

 

Később aztán a pápa elment megnézni a legendásan drága pénzért felépített, gigaméretű bukaresti katedrálist, a Nemzet Megváltásának Katedrálisát, ahová Daniel pátriárka, a román ortodox egyház feje kísérte el. Itt is beszédeket mondtak, Ferenc pápa azt üzente, ne engedjünk a rossz ideológiáknak, és legyen nekünk fontos a család.

 

Ezt Daniel aztán rendesen megtromfolta azzal, hogy definiálta a család fogalmát, nehogy félreértés essék: a hagyományos családról beszélt, mint amit meg kell védeni, ezt pedig szerinte férfi, nő és gyerek alkotja.

 

Daniel ugyanis felevenítette a legutóbbi romániai pápalátogatást, amikor II. János Pál találkozott Teoctist pátriárkával. Daniel elmondta, hogy ez a két ember sokat szenvedett a kommunizmus alatt, amikor az egyházat elnyomták. „Elődeink arra szólítanak ma fel minket, hogy védjük meg és hirdessük a Krisztusban való hitet ebben a nagyon szekuláris Európában, és közvetítsük a következő generációknak a Krisztus megváltó szeretetébe, és az örök életbe vetett hitet.

 

Ugyanakkor arra is felszólítanak elődeink, hogy védjük meg a hagyományos családot, amely férfiből nőből és gyerekből áll. Annál is inkább szükség van erre, mert egy elöregedő Európában élünk, és nagy a népességfogyás”

 

– mondta Daniel, aki még felszólított arra is, hogy segítsünk a betegeken.

 

Daniel pátriárkától persze nem idegen a hagyományos család védelme, tavaly élharcosa volt annak a „családvédelmi népszavazásnak”, amely az alkotmányba is beírta volna ezt a definíciót, aztán meg senkit nem érdekelt maga a népszavazás, és az egyház jó nagy arcvesztést könyvelhetett el, amikor az ország harminc százaléka sem ment el szavazni.

 

Daniel magyarázata akár beszólásnak is értelmezhető a pápa felé, aki több ízben is kiállt a melegek mellett. A két egyházi vezető aztán bement a Nemzet Megváltásának Katedrálisába, és közösen elmondták a Miatyánkot. 

 

A pápa szombaton megy Csíkszeredába, és Csíksomlyón misét is fog celebrálni. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan várják őt a székelyek, akkor nézzétek meg azt a videót, amit készítettünk. 

 

 

FOTÓ: Daniel pátriárka. Razvan Socol / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Persze csak véletlenül, de így is csúnya a baki: az oroszok egy térképet posztoltak, melyen a Krím Ukrajna része, az ukrán külügy gyorsan vissza is vágott.

Az EP-választáson győzni nem tudó teljes ellenzéki összefogás megismétlése helyett külön balos blokkot alkot a posztkommunista SLD, a progresszív Wiosna és az újbaloldali Razem.

Kommunikációs félreértés történt a Jobbik és a Momentum között Pesterzsébeten.

Inkább ellene voltak, mint mellette, az utolsó pillanatban döntött a lengyel kormánypárt: ha nem támogatják, bukott is volna Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke 2011-ben még föderatív alapon szervezte volna át Európát.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás