Megvan, ki lesz Ausztria kancellárja szeptemberig

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.30. 17:58

Brigitte Bierlein eddig az alkotmánybíróság éléről érkezik az ideiglenes szakértői kormányhoz. Ő Ausztria történetének első női kancellárja.

Megvan, ki lesz Ausztria kancellárja szeptemberig

Az Osztrák Alkotmánybíróság elnöke, Brigitte Bierlein lesz Ausztria kancellárja, miután Heinz-Christian Strache botrányvideója után nem csak a szélsőjobbos alkancellárt távolították el, hanem az osztrák parlament bizalmatlansági indítványa után Sebastian Kurzot is leváltotta az osztrák ellenzék. 

Bierleint az osztrák elnök, Alexander Van der Bellen nevezte ki, és ezzel az alkotmánybíra lesz Ausztria történetének első női kancellárja.

Sok ideje mondjuk nem lesz, ugyanis a szakértői kormány csak szeptemberig áll fel, amikor előrehozott választásokat tartanak az országban. 

Hogy ez a fejlemény miért nem akkora tragédia Kurznak, arról itt írtunk bővebben, de röviden: Kurz nagyjából be is jelentette, hogy szeptemberig megállás nélkül kampányolni fog, ráadásul a vasárnap EP-választás eredménye is jó jel számára.

Bierlien azt mondta, a legnagyobb feladata a politikai helyzet lenyugtatása lesz, és a parlamenti pártok közti bizalom visszaépítése. 

Közben még az is lehet, hogy maga Strache bukik akkorát, ugyanis továbbra is van rá esély, hogy az FPÖ politikusaként beülhet az Európai Parlamentbe.

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek