Mit szólnak a székelyek a „migránspárti” Ferenc pápa látogatásához?

2019.05.29. 15:30

Csíksomlyón misézik június elsején Ferenc pápa. De mit szólnak ehhez a székelyek? Örülnek-e a híresen „migránspárti” Ferenc pápa látogatásának? És kit látnak szívesebben Székelyföldön: a pápát vagy Orbán Viktort? Körbekérdeztük videónkban Székelyföldet, és még egy román ortodox pópa is mond szakvéleményt.

Hónapok óta lázban tartja az erdélyi magyar és a magyar nyelvű egyházi sajtót Ferenc pápa nyári székelyföldi látogatása, mivel még soha nem fordult elő olyan, hogy egy pápa meglátogassa az erdélyi katolikus közösséget. (A lengyel II. János Pál csak Bukarestbe ment el, holott Romániában sokkal több magyar nemzetiségű római katolikus él, mint román.)

És nem csak a sajtót foglalkoztatja a téma, hanem nagyjából mindenkit a környéken: az ingyenjegyek már hetekkel az esemény előtt elfogytak, kiderült, hogy egyre több fát ültetnek a pápa tiszteletére, elkészült egy óriás székelykapu az alkalomra, és még lengyelek is imádkoztak azért, hogy sikeres legyen a csíksomlyói pápalátogatás.

Az Azonnali is ott volt Csíksomlyón az előkészületek alatt, és végig is kérdeztük Székelyföldet: örülnek-e, hogy jön a pápa?

Különösen érdekessé teszi az egészet az, hogy Ferenc pápa nem éppen azt a vonalat viszi migráció terén, amit az erdélyi magyarok többsége a Fidesz-propagandával átitatott magyar köztévében látni szokott. A Fidesz megmondóemberei egyébként sem szívlelik túlságosan Ferencet, Bayer Zsolt például 2016-ban azt írta egy cikkében, hogy a migránsok lábát mosó Ferenc pápa a legnagyobb farizeus – igaz, végül 2018-ban úgy döntött, átlép a Ferenc pápa vezette katolikus egyházba a számára túlságosan liberálissá vált evangélikus egyházból.

Hogy mi Ferenc migrációügyi álláspontja, arra jó példa, hogy május 27-én, egy nappal az EP-választás után ezt mondta a katolikus egyházfő: „Napjaink gonoszságának és rosszindulatának a gyökere a félelem a másiktól, az ismeretlenektől, a számkivetettektől, a külföldiektől. Ez különösen észrevehető akkor, amikor migránsok és menekültek kopogtatnak az ajtóinkon, védelmet, biztonságot és jobb jövőt keresve.” Ferenc pápa már májusi balkáni körútján is szóba hozta a témát, amikor azt kérte a bolgároktól, hogy ha ismerősen cseng nekik az elvándorlás, akkor legyenek szolidárisak a hozzájuk érkező menedékkérőkkel is.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor – aki amúgy református, és el se megy a csíksomlyói pápai misére – azzal ütötte el Ferenc pápa menekültellenességre vonatkozó kritikáját, hogy „Magyarország protestáns ország is, és ezért a pápa véleménye itt nem annyira meghatározó, mint egy katolikus országban. Ennek ellenére tiszteljük a Szentatyát, és fontos számunkra, amit mond.”

Na de mennyire várják a székelyek Ferencet? És kit várnak jobban, az EP-választási kampányban Erdélyre is ellátogató magyar miniszterelnököt, vagy a katolikus egyház fejét? A videóból kiderül.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek