Más pártra szavazott, kizárták a brit Munkáspártból Blair volt kommunikációs igazgatóját

Szerző: Illés Gergő
2019.05.29. 09:18

Alastair Campbell a Liberális Demokraták mellett döntött, mert a Jeremy Corbyn által vezetett pártja nem mutatott egységet a brexit kérdésében.

Más pártra szavazott, kizárták a brit Munkáspártból Blair volt kommunikációs igazgatóját

A brexitet ellenző és új népszavazást követelő Liberális Demokratákra szavazott Alastair Campbell, aki a múlt évtizedben Tony Blair akkori brit miniszterelnök kommunikációs igazgatójaként tevékenykedett, melyért pártja, a baloldali fordulatot vett Munkáspárt hétfőn kizárta – írja a Guardian.

A Liberális Demokraták vették át a vezető szerepet

A második népszavazásért küzdő politikus úgy nyilatkozott, „szomorú és csalódott” a kizárás miatt, főleg miután a párt úgy tűnik, végre beáll az új népszavazás ötlete mögé, miután szavazóik az EP-választásokon tömegesen dezertáltak a Liberális Demokratákhoz, a párt pedig történelmi vereséget szenvedett el.

„Mindig is munkáspárti maradok” – írta egyik Twitter-üzenetében. „Nem álltam a nyilvánosság elé azzal, hogy a Liberális Demokratákra szavazok, csupán arról szerettem volna meggyőzni a Munkáspártot, hogy cselekedjenek helyesen az ország és a párt érdekében. A fellebbezés fényében nem is fogok erről nyilatkozni. 

De nehéz nem kiemelni a különbséget azzal, ahogy a párt a belső antiszemitizmus-ügyeket kezelte” 

– fogalmazott.

Az antiszemitizmus ügyében nem volt ilyen gyors a kizárás

A Jeremy Corbyn vezette, baloldali fordulatot vett Munkáspártot több botrány is megrázta az utóbbi időben, ezek közül az egyik, hogy a pártban sokak szerint elharapózott az antiszemitizmus Corbyn elnöksége alatt. Az egyik munkáspárti parlamenti képviselő, Jess Phillips ki is emelte, hogy Campbellt hamarabb sikerült kizárni, mint azt a párttagot, aki Phillips meggyilkolásával fenyegetett, vagy azt a férfit, aki tagadta a holokauszt megtörténtét egy helyi pártszervezetben.

Charles Clarke korábbi munkáspárti brit belügyminiszter is Campbell újrafelvételére szólított fel, hozzátéve, hogy ő is a Liberális Demokratákra szavazott. „Az ő kizárása a Munkáspártból szégyenletes volt, és megtestesíti a párt jelenlegi politikai nehézségeit. Én is a Liberális Demokratákra szavaztam. Ez egy egyszeri döntés volt, válaszul a Munkáspárt, de különösen Jeremy Corbyn koherenciát nélkülöző brexit-politikájára” – fogalmazott.

Más párttagok szerint a kizárással csupán a szabályokat tartották be, hiszen a pártszabály kimondja, hogy 

bárki, aki más pártot támogat egy választáson, automatikusan kizárásra kerül. 

A párt szóvivője kiemelte: a Liberális Demokraták még csak nem is jó választás, hiszen ők nem tudnának és nem is akarnak véget vetni a megszorításon alapuló politizálásnak. 

Történelmi munkáspárti vereség

Campbell szerint ugyanakkor ezt a szabályt csak az ő esetében vették ennyire szigorúan, egy későbbi beszédében pedig ki is emelte, hogy Corbyn irodájában dolgozhatnak vezető beosztásban olyan emberek is, akik a Munkáspártra való szavazás ellen kampányolhattak. Ott van például a 2016-ig 

a brit kommunistáknál politizáló Andrew Murray, aki Corbyn érkezésével belépett a Munkáspártba, és rögtön az elnök tanácsadója lett. 

„Sokféleképp lehet értelmezni a szabályokat. Egyvalami azonban biztos: nem fogom csak azért otthagyni a pártot, mert egy e-mailben elküldték, hogy ki vagyok zárva. Mindenképp fellebbezni fogok, és meglátjuk, mi fog történni” – szögezte le. Hozzátette: egy parlamenti választáson már szeretné a Munkáspártot támogatni, de ez ismét nagyban függ attól, hogy a párt milyen álláspontot vesz fel a brexit témakörében.

Jeremy Corbyn pártja a brit európai parlamenti választásokon nagyon alulteljesített ahhoz képest, hogy elvileg ők lennének az ellenzék vezető ereje: 

csupán a voksok 14,1 százalékát megszerezve a harmadik helyre futottak be, a brexitet ellenző Liberális Demokraták pedig 18,5 százalékukkal kényelmesen megelőzték a baloldali alakulatot.
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek