Be kell-e zöldülnie a Fidesznek? Ez a hét kérdése, szavazz!

2019.05.29. 11:34

Egyre több jobboldali párt épít be zöld elemeket a politikájába ahhoz, hogy megfeleljen a választók elvárásainak. Szavazz a Fidesznek is meg kell ezt lépnie ahhoz, hogy tartósan hatalomban maradhasson?

Be kell-e zöldülnie a Fidesznek? Ez a hét kérdése, szavazz!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

A zöldek több országban óriási áttörést értek el az EP-választáson: Franciaországban, Írországban, Németországban és Ausztriában annyira meg tudtak erősödni a globális felmelegedésről, a közelgő klímakatasztrófáról szóló hírek hatására, hogy az európai parlamenti zöldfrakció a mostani 50 helyről 69 mandátumosra nőtt. De nem csak a zöldpártok akarják zöld témákkal megszólítani a szavazókat: a momentumos Cseh Katalin például azt ígérte EP-képviselőnek történő megválasztását követően, hogy a környezetvédelem ügyét is viszi majd az EP-ben. Már csak azért is, mert az LMP nem jutott be oda.

Az EP-választás után a párt ifjai a szélsőjobboldali AfD-t is alaposan bezöldítenék, miközben a CSU-s Markus Söder többek között zöld témákkal viszi éppen vissza pártja támogatottságát a bajor párttól megszokott 40 százalék feletti tartományba. Vagyis egyáltalán nem ritka, mi több, egyre gyakoribb lesz, hogy egy jobboldali, pláne szélsőjobboldali párt is zászlajára tűzze a környezetvédelem ügyét:

vajon meglépi-e ezt majd a fiatal szavazók miatt a liberálisként induló, sokáig jobbközép pártként politizáló, majd pár éve szélsőjobbos Fidesz is?

Techet Péter írta meg az Azonnalin nemrég a jobboldal antiszemitizmusügyi fordulatairól, hogy: „Ha volt ő [Orbán] már polgári úrigyereknek, szocialista melósnak, elhízott házmesternek öltöztetve, miért ne lehetne a jövőben haszid is akár?” Vagy éppen zöld?  A 444-es Bede Márton már fel is tette a kérdést: „Kitalál valamit a Fidesz az önkormányzatira a migránsozás mellé? És mi az istent fognak reagálni, ha a magyar választók is tömegesen bezöldülnek?”

Mit mondtok, be kell-e zöldülnie a Fidesznek ahhoz, hogy hatalmon maradjon még évekig?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek