+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. május 28. kedd, 20:21
Inkább európai főügyész lenne, mintsem a román állam élére álljon.

Laura Codruța Kövesi, a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetője azt mondja, semmi szín alatt nem készül belépni a politikába. Ez elég fajsúlyos bejelentés, tekintve, hogy sokan spekuláltak, hogy netalántán megméretteti magát az őszi államfőválasztáson.

 

Kövesi azonban az ügyészi munkát kedveli, azt mondja, semmi politikai kapcsolata nincs, és „sosem állt szándékában otthagyni az ügyészséget”.

 

A 46 éves szakember azt mondja, az egyetlen lehetséges munka, amire most pályázik, az az európai főügyészi tisztség.

 

Sokan pletykálták, hogy Kövesi lehet az EP-választáson harmadik helyre feljött, 20 százalék fölötti eredményt elért Mentsétek Meg Romániát (USR) jelöltje az államfői posztra. Ezt például Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke múlt héten ki is jelentette egy interjúban:

 

„Egészen biztosan jelöltetni fogja magát, hiszen már két éve építik az imázsát” – így Kelemen.

 

Eddig egy induló biztos amúgy a 2019. őszi román államelnök-választásra: a mostani elnök, Klaus Johannis. A kormánykoalíció pártjai egyelőre nem nevezték meg jelöltjüket, a román sajtó szerint Gabriela Firea bukaresti polgármester és Călin Popescu-Tăriceanu, a román szenátus elnöke, a kisebbik kormánypárt ALDE első embere a két jelölt-jelölt.

 

Kövesit a Fidesz médiája a PSD érveivel támadja

 

Kövesit az Európai Parlament jelöli a főügyészi tisztségre, az Európai Tanács azonban nem őt, hanem Jean-Francois Bohnert francia jogászt akarja. Az egyeztetésekben nem sikerült megegyezniük a jelölt személyében, így a vita át fog csúszni az új parlamenti ciklusra.  

 

Kövesinek felemás a megítélése, Romániában az ellenzéki erők amolyan korrupcióellenes hősnek, a kormánypártok pedig a titkosszolgálatokkal együttműködő, politikai motivációkból történő támadások levezérlőjének látják.  

 

Érdekesség, hogy így tesz a magyar kormánymédia is, Kövesit korrupcióval vádolva, Soros, Sargentini, Timmermans és Verhofstadt jelöltjének nevezve, ezzel gyakorlatilag átvéve a román szociáldemokrata kormánypárt, a PSD érvkészletét. A Fidesz (és a határon túli magyar EP-képviselők) nem is támogatta Kövesi jelöltségét az Európai Parlament illetékes bizottságában.

 

Mi ez az Európai Ügyészség?

 

Az Európai Ügyészséghez az Unió 28 tagállama közül 22 csatlakozott. Székhelye az Európai Bírósághoz és az Európai Számvevőszékhez hasonlóan Luxembourgban lesz, működését várhatóan 2020-ban kezdi majd meg. Az Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádamalés. Ide tartoznak majd az EU-s pénzeket érintő, 10 ezer eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló áfacsalások.

 

Az Európai Ügyészség az európai delegált ügyészekre épül, és decentralizáltan működik minden egyes csatlakozó tagállamban. A luxembourgi központi irodában az európai főügyész és 22 európai ügyész fogja irányítani a technikai és nyomozó állomány munkáját. Az ügyészség a megfelelő nemzeti hatóságokkal egyeztetve kezdeményezheti a gyanúsítottak letartóztatását.

 

Az Európai Ügyészség vezetőjét, az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki, mandátuma hét évre szól majd és nem megújítható.

 

Bárki is legyen a főügyész, ez minket nem nagyon fog érinteni: a magyar kormány ugyanis határozottan visszautasítja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

 

Ennek érdekében gyűjt még aláírásokat például Hadházy Ákos, holott ebben az ügyben nem lehet népszavazást kiírni. Mindezt annak ellenére, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok túlnyomó többsége egyetért a csatlakozással. Magyarországon kívül Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország marad ki az összuniós ügyészségből. Meg persze a brexitelő angolok.

 

FOTÓ: TOTPI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hét év után taszították le a trónról a kancellárt.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás