+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. május 28. kedd, 20:21
Inkább európai főügyész lenne, mintsem a román állam élére álljon.

Laura Codruța Kövesi, a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetője azt mondja, semmi szín alatt nem készül belépni a politikába. Ez elég fajsúlyos bejelentés, tekintve, hogy sokan spekuláltak, hogy netalántán megméretteti magát az őszi államfőválasztáson.

 

Kövesi azonban az ügyészi munkát kedveli, azt mondja, semmi politikai kapcsolata nincs, és „sosem állt szándékában otthagyni az ügyészséget”.

 

A 46 éves szakember azt mondja, az egyetlen lehetséges munka, amire most pályázik, az az európai főügyészi tisztség.

 

Sokan pletykálták, hogy Kövesi lehet az EP-választáson harmadik helyre feljött, 20 százalék fölötti eredményt elért Mentsétek Meg Romániát (USR) jelöltje az államfői posztra. Ezt például Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke múlt héten ki is jelentette egy interjúban:

 

„Egészen biztosan jelöltetni fogja magát, hiszen már két éve építik az imázsát” – így Kelemen.

 

Eddig egy induló biztos amúgy a 2019. őszi román államelnök-választásra: a mostani elnök, Klaus Johannis. A kormánykoalíció pártjai egyelőre nem nevezték meg jelöltjüket, a román sajtó szerint Gabriela Firea bukaresti polgármester és Călin Popescu-Tăriceanu, a román szenátus elnöke, a kisebbik kormánypárt ALDE első embere a két jelölt-jelölt.

 

Kövesit a Fidesz médiája a PSD érveivel támadja

 

Kövesit az Európai Parlament jelöli a főügyészi tisztségre, az Európai Tanács azonban nem őt, hanem Jean-Francois Bohnert francia jogászt akarja. Az egyeztetésekben nem sikerült megegyezniük a jelölt személyében, így a vita át fog csúszni az új parlamenti ciklusra.  

 

Kövesinek felemás a megítélése, Romániában az ellenzéki erők amolyan korrupcióellenes hősnek, a kormánypártok pedig a titkosszolgálatokkal együttműködő, politikai motivációkból történő támadások levezérlőjének látják.  

 

Érdekesség, hogy így tesz a magyar kormánymédia is, Kövesit korrupcióval vádolva, Soros, Sargentini, Timmermans és Verhofstadt jelöltjének nevezve, ezzel gyakorlatilag átvéve a román szociáldemokrata kormánypárt, a PSD érvkészletét. A Fidesz (és a határon túli magyar EP-képviselők) nem is támogatta Kövesi jelöltségét az Európai Parlament illetékes bizottságában.

 

Mi ez az Európai Ügyészség?

 

Az Európai Ügyészséghez az Unió 28 tagállama közül 22 csatlakozott. Székhelye az Európai Bírósághoz és az Európai Számvevőszékhez hasonlóan Luxembourgban lesz, működését várhatóan 2020-ban kezdi majd meg. Az Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádamalés. Ide tartoznak majd az EU-s pénzeket érintő, 10 ezer eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló áfacsalások.

 

Az Európai Ügyészség az európai delegált ügyészekre épül, és decentralizáltan működik minden egyes csatlakozó tagállamban. A luxembourgi központi irodában az európai főügyész és 22 európai ügyész fogja irányítani a technikai és nyomozó állomány munkáját. Az ügyészség a megfelelő nemzeti hatóságokkal egyeztetve kezdeményezheti a gyanúsítottak letartóztatását.

 

Az Európai Ügyészség vezetőjét, az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki, mandátuma hét évre szól majd és nem megújítható.

 

Bárki is legyen a főügyész, ez minket nem nagyon fog érinteni: a magyar kormány ugyanis határozottan visszautasítja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

 

Ennek érdekében gyűjt még aláírásokat például Hadházy Ákos, holott ebben az ügyben nem lehet népszavazást kiírni. Mindezt annak ellenére, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok túlnyomó többsége egyetért a csatlakozással. Magyarországon kívül Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország marad ki az összuniós ügyészségből. Meg persze a brexitelő angolok.

 

FOTÓ: TOTPI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit szól ahhoz, hogy nem lett Jobbik-elnök Jakab Péter? És miért szavazna a győriek helyében az ott elinduló budapesti vloggerre? Megkérdeztük.

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a média rossz színben tünteti fel az orosz igazságügyi rendszert, ez ellen pedig sürgősen cselekedni kell.

Ha nemzeti ünnep lesz Trianon évfordulója Romániában, akkor nemcsak központilag, de szinte minden településen is meg kell ünnepelni azt. Ez provokáció, mondta az RMDSZ-szóvivő.

Hogy fogja vezetni a Liberálisokat, mit gondol pártja 2022-es esélyeiről, és miben mások ők, mint a DK vagy a Momentum? Bősz Anettel beszélgettünk!

Ezúttal egy újabb civil jelentkezett be.

A Handó Tündével korábban kifejezetten kritikus Országos Bírói Tanács szóvivője elmondta az Azonnalinak, miért támogatták a Handó utódjának jelölt Senyei György Barnát az Országos Bírósági Hivatal élére.

A szervezetek szerint a magyar kormány szisztematikusan építi le a sajtószabadságot és a hirdetési pénzek elosztásával tartja sakkban a független médiát. Kovács Zoltán Sorossal magyarázza a dolgot.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás