Magyar politikust jelölnek a nép ügyvédjének a román ellenzéki pártok

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.28. 21:16

Eckstein-Kovács Pétert nem csak az USR, a PNL és a PMP, hanem az RMDSZ is támogatja. Pedig a politikus pont tavaly lépett ki az erdélyi magyar pártból, mert szerinte segítettek a korrupcióellenes harc gyengítésében.

Magyar politikust jelölnek a nép ügyvédjének a román ellenzéki pártok

Magyar politikust jelölnek a nép ügyvédjének a román ellenzéki pártok, legalábbis azoknak meghatározó része. A nép ügyvédje nagyjából olyasmi munkakör, mint amit Magyarországon az ombudsman csinál: azon túl, hogy igyekszik leleplezni a hivatali visszaéléseket, olyan személy, aki egy sürgősségi kormányrendelet azonnali hatálybalépését megakadályozhatja azzal, hogy azt az Alkotmánybíróság elé küldi.

(Majdnem) minden ellenzéki párt támogatja a parlamentben

Az RMDSZ-ből tavaly kilépett Eckstein-Kovács Péter jelöltségét (nemrég készítettünk nagyinterjút vele) a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az EP-választáson 20 százalék körüli eredménnyel harmadikként befutó Mentsétek Meg Romániát (USR) és a Traian Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) is támogatja, legalábbis Mihai Goțiu, az USR szenátora ezt osztotta meg a közösségi médiában.

„Igen, igaz, hogy az ellenzék egységesen Eckstein-Kovács Péter jelöltségét támogatja. Nemrég megbeszéltük a kérdést az USR-ben, és arra jutottunk, hogy a lehető legjobb döntés őt támogatni” – írja. Goțiu megjegyzi, hogy tárgyaltak a PNL-vel és a PMP-vel, és kiderült, ugyanaz az álláspontjuk. A szenátor szerint nem is igazán az teszi alkalmassá Ecksteint, hogy kisebbségi ügyekért felelős miniszter, majd Traian Băsescu államfő tanácsadója volt, hanem az, hogy kilépett az RMDSZ-ből, amikor az erdélyi magyar párt a PSD-ALDE kormányt a korrupciós esetek megúszását célzó törvényhozásban támogatta.

Az Azonnali érdeklődésére Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke közölte, hogy

„az RMDSZ természetesen támogatja Eckstein jelöltségét, és tökéletesen alkalmasnak tartjuk arra, hogy elvégezze ezt a feladatatot”.

Porcsalmi elmondta, hogy a parlamentben meg fogják szavazni Ecksteint. „Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy két magyar ember vezesse a nép ügyvédje hivatalát, hiszen most is van egy magyar helyettes Molnár Zsolt személyében.”

A nép ügyvédjét a parlamentnek mind a két háza, a képviselők és a szenátorok is meg kell szavazzák. Kérdés, hogy hogyan fog dönteni a Victor Ponta féle Pro Romania párt, ők még nem válaszoltak, és az Azonnali kérdésire sem érkezett válasz.

Eckstein tőlünk tudta meg, hogy támogatja az RMDSZ

Eckstein-Kovács Péter tőlünk értesült az RMDSZ támogatásáról. „Egy lakmuszpapír vagyok, a két háznak együttesen meg kell szavaznia, és ennélfogva

ki fog derülni, hogy kinél van a többség. Ha engem megszavaznak, akkor biztosak lehetnek benne, hogy átmegy egy bizalmatlansági indítvány is a kormány ellen” – mondta a politikus.

Vagyis Eckstein jelölése lehet, hogy teszt, mindenesetre nagyon zavaros időkben történik, és akár még jól is elsülhet, hiszen a legnagyobb kormánypárt, a PSD éppen válságát éli. Nem csak elveszítette az EP-választást, hanem börtönbe csukták az elnöküket, Liviu Dragneát is. Bár összességében a PSD-ALDE-nak jelenleg több képviselője van a parlamentben, könnyen lehet, hogy a két párt gyengülése (az ALDE pédául be sem jutott az EP-be) és a belpolitikai csatározások szívnak majd el képviselőket a jelenleg ellenzéki pártok felé. 

Eckstein-Kovács Péter jelenleg Kolozsváron él, ügyvédként dolgozik. 1990-1992 között a kolozsvári városi tanácsban volt képviselő az RMDSZ színeiben, majd 1996-2008 között szenátor volt, közben 1999-2000 között kisebbségekért felelős miniszter. Ezután Traian Băsescu államfő tanácsosa lett, innen amiatt mondott le, mert az államfő támogatta a ciántechnológiás, Verespatakra tervezetett aranybánya megnyitását. Eckstein tavaly az RMDSZ-ből is kilépett, mivel – szerinte – a Szövetség támogatta a PSD-ALDE-kormányt a korrupcióellenes harc aláásásában az igazságügyi törvények módosításával.  

FOTÓ: Eckstein-Kovács Péter/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek