Orbánnak új modell után kell néznie, az olasz se jött be: a Lega a várakozások alatt szerepel

Szerző: Techet Péter
2019.05.26. 23:22

A Lega nem ugrotta meg a harminc százalékot, a balközép meg a második helyre futott be.

Orbánnak új modell után kell néznie, az olasz se jött be: a Lega a várakozások alatt szerepel

Tizenegykor végre az olaszoknál is bezártak a szavazóhelységek, már ideje volt, mert kaja sincs már a milánói Lega-központban.

Az eredmények szerint Ausztria vagy Németország után itt sincs széljobbos áttörés. Igen, a Lega lesz az első párt, ez nem is volt kérdéses. A kérdés az volt, hogy a belügyminiszter pártja megugorja-e – esetleg nagyon megugorja-e – a harminc százalékos lélektani határt. Ez nem következett be: az exit-poll szerint, ami persze az olaszoknál nem szokott annyira pontos lenni,

a Lega huszonhét-huszonkilenc százalék között szerezhetett, azaz jóval a várakozásai (és ellenfeleinek félelmei) alatt.

A második helyrre jöhettek fel a balközép Demokraták, ezzel az ellenzék vezető ereje megelőzte az Öt Csillagot. A Demokraták az exit-pollok szerint huszonegy-huszonhárom százalék között hoztak, az Öt Csillag pár százalékkal lemaradva áll mögöttük a harmadik helyen.

Berlusconi izgulhat, hogy meglesz-e a tíz százaléka: az exit poll kilenc és tizenegy közé mérte, míg a neofasiszta Olaszország Fivérei párt megugrotta a küszöböt öt és hét közötti eredménnyel.

A többiek – így például a zöldek és a liberálisok – vélhetően nem szereznek mandátumot, esetleg a német és ladin kisebbséget képviselő Dél-Tiroli Néppártnak jöhet össze a mandátumkiosztás sajátosságai miatt egy mandátum.

Közben megérkezett Matteo Salvini a Lega milánói központjába, de nem tudni, mikor áll a sajtó elé.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek