Nincs olyan, hogy elveszett szavazat

Szakács András

Szerző:
Szakács András

2019.05.26. 08:22

Sokszor felmerül, hogy nincs értelme nem a győztes pártra, vagy a bejutási küszöböt el nem érő pártokra szavazni, mert csak elveszik a szavazat. Ez azonban nem igaz.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Sokszor felmerül, hogy nincs értelme nem a győztes pártra, vagy a bejutási küszöböt el nem érő pártokra szavazni, mert csak elveszik a szavazat. Egyesek szerint olyan ez, mintha nem is szavaztál volna, és semmi hatást nem érhetsz el a szavazatoddal, ezért értelmetlen voksolni.

Ez azonban nem igaz.

Gondolkozzunk úgy, hogy a szavazatunk a pénzünk, sőt, sokkal inkább egy utalvány, amit kapunk, a pártok pedig cégek, amik nekünk tetsző, vagy éppen nem tetsző termékeket (programokat és ígéreteket) állítanak elő. Ha elköltjük az utalványunkat, tehát szavazunk, jelzést adunk egy adott cégnek (pártnak), hogy jó úton jár, amit kínál, abba érdemes még több energiát és időt befektetni, fejleszteni és terjeszteni.

Miért nem vásárolunk mindig a legnagyobb szupermarketben? Miért járunk a piacra, a kis sarki közértbe és veszünk a helyi termelőtől, vállalkozótól tojást, zöldséget és gyümölcsöt? Nem háborodnánk fel, ha erre valaki közölné velünk, hogy értelmetlen volt, amit csináltunk? Hogy ezzel aztán nem küldtük padlóra a multikat, ráadásul a helyi gazdálkozót sem mentettük meg a csődtől!

Azért teszünk így, mert a jelenkorban a pénz és az utalványok olyan eszközök, amivel gyorsabban és egyszerűen tudtára adhatjuk a gazdaságnak és a világnak, hogy mit gondolunk. Igen, a szavak is fontosak, de a pénz és utalványok elköltésének a módjával is elérhetjük a változást, de legalábbis kifejezhetjük, hogy mit szeretnénk, mit tartunk jó és követendő iránynak. Vagy éppen rossznak, mert a költéssel kettős üzenetet közvetítünk. Azzal, hogy valakinek adunk a pénzünkből, valakitől el is veszünk. Annak is fontos üzenete van a cégek számára, ha nem náluk költünk.

A szavazat az utalványokhoz hasonlóan ráadásul nem kamatozik, nem hoz hasznot nekünk, ha megtartjuk magunknak. Viszont egy esetben tényleg el tud veszni: ha nem költjük el időben.

De míg egy utalvány akár egy évig is érvényes lehet, addig a szavazatunk csak a választás napján az. Ha azonban nem adjuk le, akkor, és csak akkor, tényleg elveszett szavazat lesz.

Olvass még több cikket Szakács Andrástól az Azonnalin!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek