Čaputová pártja nyerte a szlovák EP-választást, a bejutási küszöbön az MKP

Szerző: Illés Gergő
2019.05.26. 09:35

Meglepetésre a progresszívek lettek a legerősebbek az EP-választáson Szlovákiában, míg a kormánypártok nagyon leszerepeltek. A Csáky Pál-féle MKP épp a bejutási küszöbön ingadozik az előzetes, nem hivatalos eredmények szerint

Čaputová pártja nyerte a szlovák EP-választást, a bejutási küszöbön az MKP

Május 25-én, szombaton dönthettek arról a szlovákok, hogy az ország mely 13 képviselőt delegálja az Európai Parlamentbe 2019 és 2024 között. A szlovák EP-választás különlegessége, hogy

Európa-szerte itt volt a legalacsonyabb a voksolás részvételi aránya 2014-ben, mikor csupán a szavazásra jogosultak 13 százaléka járult az urnák elé,

de a legnagyobb részvételt hozó 2009-es voksoláson is csak a szavazók ötöde jelent meg.

Nagy volt a tétje tehát annak, hogy a részvételi arányokat tekintve szégyenpadon ülő Szlovákia képes lesz-e elmozdulni, és több embert szavazásra buzdítani az idei választásokon, melyek az eddigiekhez képest különböző felmérések szerint rendre több embert megmozgatnak a tagállamokban, mint korábban. Ebben a tekintetben északi szomszédunkban nem sikerült áttörést elérni: a Paraméter.sk tudósítása több járásban is igen mérsékelt részvételt prognosztizál. A lap arról ír, Mádban, Rimaszombaton, Rozsnyón, valamint a nyitrai és a losonci járásban is csak 10-15 százalékra saccolják a részvételt, kérdés, hogy az ország többi részének adatai ezt képesek-e valamelyest feltornászni.

De az elszomorítóan kinéző részvételi találgatások után inkább nézzük is a nem hivatalos eredményeket, melyeket a Denník N szállított vasárnap reggelre:

FORRÁS: DENNÍK N

Meglepetésre óriásit nyert Zuzana Čaputová liberális pártja, a Progresszív Szlovákia és a liberális-konzervatív SPOLU (Együtt - Polgári Demokrácia) pártszövetsége is, akik

az elnökválasztás után immár az EP-választáson is a legerősebb párttá váltak, a voksok 20,1 százalékát megszerezve.

Az elnökválasztáson Čaputová ellen már leszereplő Maroš Šefčovič szlovák EU-biztos pártja, a balközép Smer csupán 15,7 százalékot szerzett, vagyis a kormánypárt nagyon meggyengült az utóbbi időszakban. Az európai konzervatív pártcsaládban ülő gazdaságilag liberális, társadalmilag konzervatív Szabadság és Szolidaritás (SaS) 9,7 százalékot kapott, ugyanennyivel áll a jobbközép Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is. 

A szélsőjobb bár nem szerepelt olyan erősen, mint a közvélemény-kutatások szerint, de

a harmadik legerősebb párttá vált a Marian Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt, akik a szavazók 12,1 százalékának felhatalmazásával utazhatnak Strasbourgba. 

Ezen felül ott lehet még az EP-ben a konzervatív Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pártja, az OĽaNO is, ők is kaptak 5,3 százalékot. Csúnyán leszerepelt a migrációellenes, szélsőjobbos Sme Rodina, 3,2 százalékkal nem mehetnek az Európai Parlamentbe. A hazai sajtóban leginkább magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Szlovák Nemzeti Párt (SNS) sem jutott be, csupán 4,1 százalékot kaptak. 

A magyar pártok közül a kormányon lévő Híd-Mostnak már nincs miért aggódnia: Bugár Béláék nagyon gyengén szerepeltek, csupán 2,6 százalékot kaptak. Az Orbánékkal szoros viszonyt ápoló Magyar Közösség Pártja számára viszont még van tétje a választásnak:

Csáky Pálék a Denník N tudósítása szerint épp a bejutási küszöbön egyensúlyoznak,

vagyis a kiesésük ugyanúgy benne van a pakliban, mint az, hogy mégis lesz felvidéki magyar képviselő az Európai Parlamentben 2019 és 2024 között. 

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek