+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. május 26. vasárnap, 20:30
Az LMP EP-listájának harmadik helyezettje úgy érzi, sikerült az első helyen álló párttársának, Vágó Gábornak Brüsszelbe jutnia.

Ez a cikk az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

 

Egyáltalán nem bánja az LMP-s Kendernay János, hogy végül a hatalmas sikert arató német zöldek listája helyett a magyar pártén indult, mert bízik abban, hogy ők is jól szerepeltek – erről beszélt a politikus az Azonnalinak adott interjújában az LMP eredményváró rendezvényén vasárnap este azelőtt, hogy beérkeztek volna a hivatalos eredmények. A politikus egyébként a párt EP-listájának harmadik helyezettje, így ő egészen biztosan nem lesz EP-képviselő, miután a párt számára az is erősen kérdéses, a listavezető Vágó Gábor kijut-e. 

 

„Egy politikus számára nem az aktuális eredmény a legfontosabb, hanem sokkal inkább vannak számomra olyan távolabbi célkitűzések, amikhez az kell, hogy itthon legyek”.

 

Példának erre azt a célitűzést említette, hogy „ez a párt szignifikánsan erősebbé válhasson”.

 

Felvetésünkre, hogy ez eddig miért nem sikerült az LMP-nek, hiszen Európa-szerte egyébként a zöldek jelentősen erősödtek, úgy válaszolt: az LMP eddig nem feltétlenül tudott igazából egy zöldpárti identitást felvállalni, nagyon sok olyan eleme volt a párt politizálásának, ami inkább a protesztszavazókat húzta a pártra, akik viszont azóta „úgy tűnik, hogy eltávolodtak tőlünk”.

 

Hogy a pártnak mit kéne tanulnia a német zöldektől, arra úgy felelt: amikor a sikerről faggatta őket, azt mondták neki, hogy akkor tudtak kitörni a sikertelenségi spirálból, mikor az első kisebb sikerek elérték a pártot. „A pártban a sok szerepelési, bizonyítási erő nem arra forgácsolódott szét, hogy egymással küzdöttek a politikusok”.

 

Egyébként Kendernay úgy érzi, hogy az LMP a megfelelő programmal álltak elő, de „azt teljes mértékben el tudom fogadni, hogy egy választópolgár nem biztos, hogy tudja ilyen gyorsan követni a pártok regenerálódását.

 

„Valószínűleg ahhoz több idő kell, hogy a választóink egyrészt visszaadják felénk a bizalmat, elfogadják azt, hogy hiteles zöldek vagyunk. Az önkormányzati választásokat követően nyilván 2022 lesz a cél, addig bőven van időnk a szervezetet helyre tenni, a zöld identitásunkat stabilizálni”.

 

És hogy szerinte Vágó Gábornak sikerült-e kijutnia? 

 

„Én azt érzem, hogy sikerül” – válaszolta.

 

Végezetül a kérdésre, hogy ha ez mégsem jött össze, akkor kit terhel a felelősség a párton belül, úgy reagált: még nem beszélne felelősségvállalásról, hiszen az elmúlt években sok nem jól levezényelt stratégiát, politikát kellett helyre tenni, amire egy év nem volt elégséges. „Az elmúlt egy vére arra volt jó, hogy magunkra találtunk, szerintem jó irányt szabtunk, jó programot alkottunk”. Azért persze kudarc esetén Kendernay szerint gondolkozni kell azon, hogy milyen igazításokra lesz szükség, akár személyi, akár strukturális kérdésekben, amelyek segíthetik azt, hogy az LMP tovább menjen a zöld úton.

 

FOTÓ: Hutter Marianna / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás