A volt kolozsvári alpolgármester reméli, hogy a székelyek majd mise után mennek szavazni

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.26. 13:49

Horváth Annát azután kérdeztük, miután leadta a voksát: mit szól a román pártok magyar kampányához és az RMDSZ kritikusainak véleményéhez? És miért fogadta el büntetésként a közmunkát, amikor nemrég jogerősen elítélték, amikor ezt még alapfokon elutasította? Gyorsinterjúnkból kiderül.

A volt kolozsvári alpolgármester reméli, hogy a székelyek majd mise után mennek szavazni

Ez a cikk az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

 

A reggeli adatok azt mutatják, hogy a székelyföldi szavazókedv jóval elmarad a román megyék mögött. Ön szerint ez minek köszönhető?

Csak remélni tudom, hogy ez a reggeli székelyföldi, országos átlag alatti részvétel annak tudható be, hogy dologidő van, tavasz van, és a székely ember szombaton is dolgozott, és ma megengedi magának, hogy később induljon. Hogy vasárnap lévén templomba menjen, és azt követően meggyőződésem, hogy úgy a székely-magyar közösség, mint egész Erdélyben mindannyian ennek a választásnak a valós tétjét felfogva, és ebben a hitben fogunk az országos átlagos részvétel fölé emelkedni, hiszen erre ma mindennél nagyobb szükség van.

A román közösség a referendum okán megmozdult, nagyon nagy számban fognak elmenni szavazni, és nekünk mindennél fontosabb, hogy ne jussunk a szlovákiai magyar közösség sorsára. Amely tíz évvel ezelőtt a szlovák parlamentből kiesett, és utána dominóként borultak fel az addig megszerzett jogok, és ma tulajdonképpen legutolsó bástyájáért vívja élet-halál harcát ez a közösség.

Sokan mondják, akik kritikusak az RMDSZ-szel szemben, hogy itt az ideje megbüntetni a szövetséget, és hogy jobb, ha most kapnak egy pofont, mint mondjuk a parlamenti választásokon, mert végül is a Fidesz is képviselheti az EP-ben az itteni szavazókat. Ön erről mit gondol?

Azt a tévedést szeretném megcáfolni, hogy ne lenne tétje ennek a választásnak, egy közösségre egyszer tudják azt a bélyeget rányomni, hogy meggyengült, és onnan kezdve mindazok, akik évek óta küzdenek és harcolnak, hogy ne legyen az önkormányzatokban, a parlamentben és az EP-ben magyar képviselő, mint a hiénák vagy vérfarkarkasok vérszagra gyűlnek majd, és minden eszközzel fogják tovább gyengíteni ezt a képviseletet, nekünk ezt kell megakadályoznunk. Másrészt meg azt gondolom, hogy szidni és kritizálni az RMDSZ-t lehet, bizonyos esetekben kell is, hiszen aki dolgozik, az téved is.

De ahhoz, hogy ezt megtehessük, kell legyen, akit lehet szidni.

Hiszen egyetlen román párt képviselői sem fogják figyelembe venni, hogy mit gondol róluk az erdélyi magyar közösség.

Akkor az hiteltelen, hogy az USR-PLUS magyarul kampányol, és igyekszik megszólítani a szavazókat?

Választások előtt mindenki elindul, és megpróbálja önmagát áruba bocsátva a magyar közösséget is megszólítani, de érdemes megnézni a tartalmát ennek a megszólításnak. Van vajon egyetlen román párt, aki szól egy szót is az erdélyi magyar közösség kisebbségi jogairól? Hiába mondják azt a román pártok, hogy nekünk ugyanazok a problémáink, mint a román többségnek, ez csak az igazság fele. Van, ami ugyanaz, de emellett vannak sajátos, az identitásunk megőrzésére irányuló szükségleteink, jogaink, amire sem most, sem az elmúlt években nem reflektáltak, hanem – kivéve, mikor egy oldalon álltunk– kivétel nélkül mindenki megtámadta ezeket.

Aki erre rá tud cáfolni, azzal bármikor kiállok egy vitára.

Lenne az ön személyére vonatkozó kérdésem is: nemrég lemondott a kolozsvári tanácsosi tisztségéről, hogyan tovább?

Hálát adok ennek az erdélyi magyar közösségnek, aki ebben a rémálomszerű két és fél évben töretlenül kiállt mellettem, talán ez az oka annak, hogy ha egyetlen céljuk volt, hogy eltántorítsanak a közösségi munkától, a közösségi élettől azoknak, akik az ügyet elindították, ezt nem sikerült elérniük. Közösségépítő munka rengeteg van, az erdélyi magyar közösség egy expanzív időszakát éli jelenleg, lehet építkezni, lehet hasznos projektekben gondolkodni, dolgozni, és én meg fogom találni a helyem úgy, hogy hasznos legyek a közösség számára, amely számomra ilyen megható módon támogatott.

Konkrétan tehát még nem tudja, hogy változik-e például az RMDSZ-en belül a funkciója?

Jelenleg folytatom a munkám az RMDSZ-en belül, a jövő majd mindenre fényt vet. Folytatom a munkát annak az óvoda- és bölcsődeépítési program keretén belül is, amely az Erdélyi Református Egyházkerület lebonyolításában több tucat épület felépítését célozza meg a magyar kormány támogatásával, Szívügyem volt ez Kolozsvár alpolgármestereként is, és ez is egy ajándék, hogy itt folytathatom a munkám.

Nemrég, amikor másodfokon megszületett ön ellen az ítélet, akkor sokan nem értették, hogy hogyan fogadta el azt a közmunkát, amit alapfokon elutasított. Ezt tisztázná?

Én is utólag értettem meg, hogy hogyan működött ez. Alapfokon azért utasítottam el, és azt hiszem mindenki megértette, hogy nem a munkával, és nem a közmunkával volt a bajom, hanem ennek elvállalása egy közvetlen beleegyezést jelentett volna a bűnösségbe, legalábbis az én megítélésemben. Ezt a kompromisszumot nem tudtam megkötni. Fellebbviteli tárgyaláson a törvényszék nem kérdezett rá, én pedig utolsó szó jogán nem tértem ki a kérdésre. Lehet, hogy ezt a hiányt azáltal vélték betöltve látni, hogy az ügyvédemnek az általa letett iratban – és ezt én is később láttam –, beírta azt a szokványos jogi megfogalmazást, hogy amennyiben mégsem sikerült meggyőzni a bíróságot ártatlanságomról, akkor enyhítsék az ítéletet. Ezt vélhetőleg egy ügyvéden keresztül való áttétes beleegyezésnek vette a bíróság, nem tudom. Én sosem szóltam az ügyvédem munkájába bele.

Nekem az volt a fontos, hogy én, Horváth Anna ehhez ne kelljen hozzájáruljak. Sokan ezt butaságnak, sokan székely konokságnak vették ezt, de a gyerekeimre és a nyolcvankét évét töltő édesapámra  gondolva én ezt nem tudtam vállalni.

Ön szerint, ha nem lesz meg az öt százalék, kell-e lemondásokra számítani az RMDSZ-en belül?

Csak néhány óra választ el attól a pillanattól, hogy – reményeim szerint – erős képviselettel bejussunk a parlamentbe. Nagytatám mondta mindig, hogy minden napnak, fiam, elég a maga baja. Arra összpontosítunk, ami ma ránk vár, hogy ezt a feladatot meg tudjuk oldani.  

FOTÓ: Horváth Anna / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek