Kizárják az ALDE-t az ALDE-ből

Szerző: Illés Gergő
2019.05.25. 19:02

Az európai liberálisoknak kínos volt, hogy a nevüket is lekopizó román tagpártjuk a szocdemekkel kormányoz együtt, Verhofstadt egy nappal a román EP-választás előtt szövetségest váltott.

Kizárják az ALDE-t az ALDE-ből

Kizárja tagpártjai közül az ALDE az ALDE-t: a Transindex a román Europa FM rádió híre alapján ugyanis arról tudósít, hogy a Guy Verhofstadt-féle Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsalád

egy nappal a romániai EP-választás előtt rakja ki sorai közül egyik román tagpártját, az európai szinten igen kínos szociáldemokrata PSD-vel koalícióban kormányzó (és az európai liberálisokkal azonos nevű) ALDE-t.

Elvakították őket a szocdemek

Az Europa FM-ben Verhofstadt arról beszélt, hogy a koalíciós kormányzás során a román ALDE olyan törvényeket fogad el, melyek gyengítik a korrupció elleni küzdelmet, veszélybe sodorják a jogállamot, és melyek nem az állampolgárok, hanem a politikusok érdekeit követik.

Az európai liberálisok vezetője – miután csütörtökön még Budapesten kampányolt a Momentumnak, erről szóló videónkért katt ide – Magyarországról egyenesen Bukarestbe utazott. Itt a Dacian Cioloș által vezetett USR-PLUS szövetség kampányzáróján vett részt, ahol bejelentette, hogy a pártszövetséget várják az európai liberális erőket és Macron pártját tömörítő, újonnan létrehozandó képviselőcsoportba.

A PSD ÉS AZ ALDE PLAKÁTJAI A ROMÁNIAI EP-KAMPÁNYBAN. MÉG TÖBB ITT!

Verhofstadt hozzátette: próbáltak beszélni a román ALDE-t vezető Călin Popescu-Tăriceanuval és a párt más képviselőivel is, és megpróbálták nekik elmagyarázni, hogy az Európai Unióban egy kormánykoalíció nem gyengítheti a korrupcióellenes küzdelmet és a korrupcióra kirótt büntetéseket. A belga politikus szerint ugyanakkor korábbi román partnereik nem voltak nyitottak a kritikára, ahogy fogalmazott,

koalíciós partnerük, a PSD „elvakította” őket.

Nemcsak az RMDSZ kampányol magyarul

Ezért a jövő kedden megalakítandó új EP-frakcióba már nem várják a román ALDE-t

„azon egyszerű oknál fogva, hogy már nem gyakorolják az olyan liberális alapelveket és értékeket, mint amilyen a jogállam”

 – mondta Verhofstadt, hozzátéve, hogy a párt már csak a PSD-vezetés személyes érdekeit védi a joguralom helyett.

Verhofstadték új pártcsaládja Romániában csak az USR-PLUS szövetséggel fog együttműködni. Ugyanezen szövetség egyébként az egyedüli párt az RMDSZ-en kívül, amely nem kizárólag románul, hanem magyarul is kampányol az európai parlamenti választások előtt. Az Azonnali ott volt Erdélyben, hogy megkérdezzük: szavaznának-e magyarok a magyarul is kommunikáló USR-PLUS-ra (erről készült videónkat lásd itt, vagy a cikk végén), egy másik cikkünkben pedig románokat kérdeztünk a pártpreferenciájukról a vasárnapi voksolás előtt, ezt ide kattintva tudod megnézni.

Tarolhat az USR, kieshet az RMDSZ

A legfrissebb közvélemény-kutatások Romániában egyébként a (névleg) szocdem-liberális koalíció vereségét jósolják az EP-választáson: az IMAS az Europa FM számára készített kutatásában a szocialista pártcsaládban szintén igen magányossá váló PSD a második helyre szorult 21,1 százalékával, koalíciós partnerük, az ALDE pedig csak 9,8 százalékot kapna. Több mint kétszer ilyen erős az USR-PLUS szövetség 19,6 százalékkal,

vagyis egy jó kampányhajrával a második hely is kinézhet Verhofstadték új szövetségeseinek.

VÁRHATÓ EREDMÉNYEK A ROMÁNIAI EP-VÁLASZTÁSON. FORRÁS: EUROPA FM

A közvélemény-kutatásokat a jobboldali PNL vezeti 28,5 százalékkal, 10 százalék körül esélye van még a bejutásra Victor Ponta Pro Romania pártjának is, 6,2 százalékkal pedig helyet nyerhet a Traian Băsescu-féle nacionalista Népi Mozgalom Párt is.

A legrövidebbet az RMDSZ húzhatja, a magyar párt 3,8 százalékos eredményével egyelőre úgy tűnik, nem delegálhat képviselőt az EP-be.
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek