Theresa May inkább elhalasztja az új kilépési tervezet bemutatását

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.23. 19:42

Egy kabinettag már így is lemondott, mivel például egy új népszavazás lehetősége is szóba került. Azt ígérik, Donald Trump londoni látogatása alatt még May lesz a miniszterelnök júniusban.

Theresa May inkább elhalasztja az új kilépési tervezet bemutatását

 

Talán nem is igazán újdonság, de azért jó rögzíteni: bár reggel még úgy volt, a brit miniszterelnök Theresa May napokon belül bejelenti lemondását, miután már a mögötte álló konzervatívok is a távozását követelték, végül még minimum Donald Trump amerikai elnök látogatásáig kihúzza a pozícióban. 

May lemondása azért húzódhat tovább, mert bár eredetileg péntekre ígérte a megújított brexittervezetet nyilvános ismertetését, a parlament alsóháza és a kabinet felhábárodása miatt inkább június elejére tolja.

Donald Trump látogatása tényleg fontos, ugyanis a Downing Street sajtósai a BBC-nek is hangsúlyozták, hogy Theresa May lesz a miniszterelnök, amikor Trump június 3-án az országba érkezik. Azt ugyanakkor nem állították, hogy a Konzervatív párt élén is ő áll majd ekkor, úgyhogy még az is előfordulhat, hogy Trumpot egy támogatás nélküli miniszterelnök fogadja.

A kormányfő egy nappal a brit európai parlamenti választások előtt a brit alsóházban elmondta, milyen változtatásokkal szeretné végre megszavaztatni a brexit feltételeit, és ezt elvileg pénteken a nyilvánosság előtt is ismertette volna.
 

Arra viszont talán nem számított, hogy az új javaslatot annyira erősen támadták mindkét oldalról, hogy tiltakozásul kabinetjének egy tagja azonnal lemondott: Andrea Leadsom szerint egyértelmű, hogy az új csomaggal az ellenzéket akarja meggyőzni May. 

A miniszterelnök legvitásabb javaslata az volt, hogy a képviselők megint szavazhatnának arról, hogy akarnak-e második népszavazást, ez a kilépéspárti politikusokat dühítette fel, akik szerint mostanra egyértelmű, hogy May nem fogja tudni ígéretéhez híven kiléptetni az országot az EU-ból.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek