Okosabb vagy, mint egy politikus?

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2019.05.23. 17:18

Mi tényleg azt gondoljuk, hogy Németh Szilárd, Semjén Zsolt vagy Kósa Lajos valami olyan tudás birtokában van, aminek a megléte nélkül nem lehet elvezetni egy országot?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Az újabb borítékolható végkimentelű választás előtti talán egyetlen szórakoztató rész az, amikor az embernek meg kellene indokolnia magának, kire fog szavazni és miért. Nyilván vannak egyszerűbb verziók, és a fanatikus szavazók sem szoktak ilyen világnézeti hülyeséggekkel időt vesztegetni, de normális gondolkodó emberként azért jó kicsit zongorázni azon, melyik listát tisztelem meg azzal a bűvös iksszel.

Az erről szóló beszélgetésekkor elő szokott kerülni néha program, egyszerű emberi szimpátia, vagy akár az is, melyik listán vannak a szebb emberek, szóval tényleg egy csomó szempont, de a leggyakrabban valahogy mégis eljutunk a legősibb hülyeségek egyikéhez, amivel a hagyományos politikai elit hatalmon tartja magát:

„Most képzeld el, mi lenne, ha ezek jutnának hatalomra, szerinted el tudnának kormányozni egy országot?”

Bár meggyőződésem, hogy az MSZP és kinövései is azért képtelenek megbukni, mert a szavazók valamiért még mindig ragaszkodnak az öltönyhöz és a nyakkendőhöz, a hagyományos politikai elitet főleg a Fideszre értem, hiszen ők vitték tökélyre azt a hazugságot, hogy rajtuk kívül tulajdonképpen senki nem tudná irányítani Magyarországot. 

A műsor legnagyobb mestere amúgy Tarlós István, aki Budapest főpolgármestereként még a balos és liberális közeg egy részével is simán el tudja hitetni évek óta, hogy az ő komoly és megbízható stílusa a legkisebb rossz a sok rossz közül, hiszen bár az ő vezetése alatt is történnek problémák, a szerencsétlen hülye ellenzékiek alatt aztán tényleg begyulladna egész Budapest. 

Az egész mögött természetesen az a legenda áll, hogy a politikusok olyan rettentő okos emberek.

Persze sokkal jobb abban a tudatban élni az életünket, hogy az adónkkal szórakozó emberek igazából jobbak nálunk, de ez pontosan az a helyzet, mint amikor középiskolában beszéljük be magunknak, hogy a tanáraink egytől egyig okosabbak nálunk. Csak ameddig középiskolában a tisztelet megtartásához fontos, hogy aláredelt szerepbe erőltessük magunkat, addig felnőttkorban kifejezetten káros, ha nem ismerjük be: a politikusok nagyrésze semmivel sem okosabb vagy többre hivatott, mint a barátaink, kollégáink, családunk, vagy akár mi magunk.

Hülyeségnek hangzik? Akkor kicsit álljunk meg, és mélázzunk el rajta: mi tényleg azt gondoljuk, hogy Németh Szilárd, Semjén Zsolt vagy Kósa Lajos valami olyan tudás birtokában van, aminek a megléte nélkül nem lehet elvezetni egy országot?

Vagy komolyan ők lennének azok a komolyan vehető figurák, akikhez képest egy összetákolt ellenzéki szivárványkoalíció röhejesen teljesítene?

Legyünk őszinték, a tények általában azt mutatják, hogy a fejlett világban még a legkevésbé alkalmas vezetők sem tudnak helyrehozhatatlan károkat okozni: Donald Trumpra már két éve nem omlott rá az USA, pedig általában még a saját előző napi gondolatait sem tudja pontosan idézni, de Londonban még attól sem vált valósággá a Mad Max, hogy már három éve nem érti senki, milyen viszonyt akarnak ápolni az EU-val.

Nem azt állítom, hogy előnyös egy kifejezetten balfasz kormány, de azt azért érdemes átgondolni: 

létezik-e olyan balfaszságból kijött nemzeti tragédia, amit a magát az egyetlen tudatos és következetes politikai erőként eladó Fidesz ne hozott volna össze?

Leépül az egészségügy? Hülyének, rosszabb esetben nemkívánatos kártevőnek néznek minket az EU-ban? Indokolatlanul sok pénzt költünk értelmetlen dolgokra? Háborús pszichózisban élne az ország évekig? Na ugye.

A balfaszság cserébe legalább egy szerethető tulajdonság, amire pont a britek építenek már az 1990-es évek óta lelkesen. Tragédia úgysem abból történik, ha szerencsétlenek vagyunk, hanem abból, ha mondjuk profin lopunk vagy hazudunk. De akkor már inkább legyünk balfaszok. 

Olvasnál még többet Fekő Ádámtól az Azonnalin? Ide kattints!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek